0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Καρυοφυλλιά Καραμπέτη - Το Μονόγραμμαhttp://www.youtube.com/watch?v=j_2pyNuL0_AΟδυσσέας Ελύτης "Το Μονόγραμμα" Διαβάζει η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη Music Clint Mansell / Kronos Quartet - The FountainIIIΈτσι μιλώ για σένα και για μέναΕπειδή σ' αγαπώ και στην αγάπη ξέρωΝα μπαίνω σαν ΠανσέληνοςΑπό παντού, για το μικρό το πόδι σου μες στ' αχανή σεντόνιαΝα μαδάω γιασεμιά - κι έχω τη δύναμηΑποκοιμισμένη, να φυσώ να σε πηγαίνωΜεσ' από φεγγερά περάσματα και κρυφές της θάλασσας στοέςΥπνωτισμένα δέντρα με αράχνες που ασημίζουνεΑκουστά σ' έχουν τα κύματαΠώς χαϊδεύεις, πώς φιλάςΠώς λες ψιθυριστά το "τι" και το "ε"Τριγύρω στο λαιμό στον όρμοΠάντα εμείς το φως κι η σκιάΠάντα εσύ τ' αστεράκι και πάντα εγώ το σκοτεινό πλεούμενοΠάντα εσύ το λιμάνι κι εγώ το φανάρι το δεξιάΤο βρεμένο μουράγιο και η λάμψη επάνω στα κουπιάΨηλά στο σπίτι με τις κληματίδεςΤα δετά τριαντάφυλλα, το νερό που κρυώνειΠάντα εσύ το πέτρινο άγαλμα και πάντα εγώ η σκιά που μεγαλώνειΤο γερτό παντζούρι εσύ, ο αέρας που το ανοίγει εγώΠάντα εσύ το νόμισμα κι εγώ η λατρεία που το εξαργυρώνειΤόσο η νύχτα, τόσο η βοή στον άνεμοΤόσο η στάλα στον αέρα, τόσο η σιγαλιάΤριγύρω η θάλασσα η δεσποτικήΚαμάρα τ' ουρανού με τ' άστραΤόσο η ελάχιστή σου αναπνοήΠου πια δεν έχω τίποτα άλλοΜες στους τέσσερις τοίχους, το ταβάνι, το πάτωμαΝα φωνάζω από σένα και να με χτυπά η φωνή μουΝα μυρίζω από σένα και ν' αγριεύουν οι άνθρωποιΕπειδή το αδοκίμαστο και το απ' αλλού φερμένοΔεν τ' αντέχουν οι άνθρωποι κι είναι νωρίς, μ' ακούςΕίναι νωρίς ακόμη μες στον κόσμο αυτόν αγάπη μουΝα μιλώ για σένα και για μένα.IVΕίναι νωρίς ακόμη μες στον κόσμο αυτόν, μ' ακούςΔεν έχουν εξημερωθεί τα τέρατα, μ' ακούςΤο χαμένο μου αίμα και το μυτερό, μ' ακούςΜαχαίριΣαν κριάρι που τρέχει μες στους ουρανούςΚαι των άστρων τους κλώνους τσακίζει, μ' ακούςΕίμ' εγώ, μ' ακούςΣ' αγαπώ, μ' ακούςΣε κρατώ και σε πάω και σου φορώΤο λευκό νυφικό της Οφηλίας, μ' ακούςΠού μ' αφήνεις, πού πας και ποιός, μ' ακούςΣου κρατάει το χέρι πάνω απ' τους κατακλυσμούςΟι πελώριες λιάνες και των ηφαιστείων οι λάβεςΘα 'ρθει μια μέρα, μ' ακούςΝα μας θάψουν κι οι χιλιάδες ύστερα χρόνοιΛαμπερά θα μας κάνουν πετρώματα, μ' ακούςΝα γυαλίσει επάνω τους η απονιά, μ' ακούςΤων ανθρώπωνΚαι χιλιάδες κομμάτια να μας ρίξειΣτα νερά ένα-ένα, μ' ακούςΤα πικρά μου βότσαλα μετρώ, μ' ακούςΚι είναι ο χρόνος μια μεγάλη εκκλησία, μ' ακούςΌπου κάποτε οι φιγούρεςΤων Αγίων
Παράθεση από: aristos2 στις Μαρτίου 23, 2011, 07:13:33 am Καρυοφυλλιά Καραμπέτη - Το Μονόγραμμαhttp://www.youtube.com/watch?v=j_2pyNuL0_AΟδυσσέας Ελύτης "Το Μονόγραμμα" Διαβάζει η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη Music Clint Mansell / Kronos Quartet - The FountainIIIΈτσι μιλώ για σένα και για μέναΕπειδή σ' αγαπώ και στην αγάπη ξέρωΝα μπαίνω σαν ΠανσέληνοςΑπό παντού, για το μικρό το πόδι σου μες στ' αχανή σεντόνιαΝα μαδάω γιασεμιά - κι έχω τη δύναμηΑποκοιμισμένη, να φυσώ να σε πηγαίνωΜεσ' από φεγγερά περάσματα και κρυφές της θάλασσας στοέςΥπνωτισμένα δέντρα με αράχνες που ασημίζουνεΑκουστά σ' έχουν τα κύματαΠώς χαϊδεύεις, πώς φιλάςΠώς λες ψιθυριστά το "τι" και το "ε"Τριγύρω στο λαιμό στον όρμοΠάντα εμείς το φως κι η σκιάΠάντα εσύ τ' αστεράκι και πάντα εγώ το σκοτεινό πλεούμενοΠάντα εσύ το λιμάνι κι εγώ το φανάρι το δεξιάΤο βρεμένο μουράγιο και η λάμψη επάνω στα κουπιάΨηλά στο σπίτι με τις κληματίδεςΤα δετά τριαντάφυλλα, το νερό που κρυώνειΠάντα εσύ το πέτρινο άγαλμα και πάντα εγώ η σκιά που μεγαλώνειΤο γερτό παντζούρι εσύ, ο αέρας που το ανοίγει εγώΠάντα εσύ το νόμισμα κι εγώ η λατρεία που το εξαργυρώνειΤόσο η νύχτα, τόσο η βοή στον άνεμοΤόσο η στάλα στον αέρα, τόσο η σιγαλιάΤριγύρω η θάλασσα η δεσποτικήΚαμάρα τ' ουρανού με τ' άστραΤόσο η ελάχιστή σου αναπνοήΠου πια δεν έχω τίποτα άλλοΜες στους τέσσερις τοίχους, το ταβάνι, το πάτωμαΝα φωνάζω από σένα και να με χτυπά η φωνή μουΝα μυρίζω από σένα και ν' αγριεύουν οι άνθρωποιΕπειδή το αδοκίμαστο και το απ' αλλού φερμένοΔεν τ' αντέχουν οι άνθρωποι κι είναι νωρίς, μ' ακούςΕίναι νωρίς ακόμη μες στον κόσμο αυτόν αγάπη μουΝα μιλώ για σένα και για μένα.IVΕίναι νωρίς ακόμη μες στον κόσμο αυτόν, μ' ακούςΔεν έχουν εξημερωθεί τα τέρατα, μ' ακούςΤο χαμένο μου αίμα και το μυτερό, μ' ακούςΜαχαίριΣαν κριάρι που τρέχει μες στους ουρανούςΚαι των άστρων τους κλώνους τσακίζει, μ' ακούςΕίμ' εγώ, μ' ακούςΣ' αγαπώ, μ' ακούςΣε κρατώ και σε πάω και σου φορώΤο λευκό νυφικό της Οφηλίας, μ' ακούςΠού μ' αφήνεις, πού πας και ποιός, μ' ακούςΣου κρατάει το χέρι πάνω απ' τους κατακλυσμούςΟι πελώριες λιάνες και των ηφαιστείων οι λάβεςΘα 'ρθει μια μέρα, μ' ακούςΝα μας θάψουν κι οι χιλιάδες ύστερα χρόνοιΛαμπερά θα μας κάνουν πετρώματα, μ' ακούςΝα γυαλίσει επάνω τους η απονιά, μ' ακούςΤων ανθρώπωνΚαι χιλιάδες κομμάτια να μας ρίξειΣτα νερά ένα-ένα, μ' ακούςΤα πικρά μου βότσαλα μετρώ, μ' ακούςΚι είναι ο χρόνος μια μεγάλη εκκλησία, μ' ακούςΌπου κάποτε οι φιγούρεςΤων Αγίων