0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Εμενα μου αρεσει και ο κατηχητικος ρολος του! Μου αρεσει πολυ η παραβολή του ασώτου, των 10 μωρων παρθενων (κυριως αυτο γιατι μας παει γαντι... και αλλες....Ξερεις ποσοι ΟΛΟΙ απο αυτους που περιμενουν αναπληρωση κανουν το σταυρο τους ολημερις και οληνυχτις?!! ξερεις ποσοι ΟΛΟΙ στα δυσκολα λεμε "βοηθα Παναγια"?.....ξερεις ποσοι ΟΛΟΙ οταν δεν φτανει ο μισθος λεμε " Τί θα κανω θεέ μου?!!!..."και η πρωινη προσευχη στο σχολειο, ενδυναμωση ειναι , οπως η Μουσα ζητα τη θεια δυναμη για να ξεκινησει την Οδυσσεια!
Συνάδελφε το έθεσες πολύ όμορφα το θέμα, δυστυχώς όμως οι παιδαγωγικές αρχές του μαθήματος παραμένουν ανεφάρμοστες στην πράξη, τουλάχιτον σε όσα σχολεία έχω υπηρετήσει. Μακάρι στα σχολεία να υπήρχαν συνάδερφοι που εφαρμόζουν όσα λες, δυστυχώς όμως οι νέοι συνάδερφοι άλλης νοοτροπίας είναι ελάχιστοι, και επειδή κατά τη γνώμη μου σε όλα τα μαθήματα το σημαντικότερο ρόλο τον παίζουν οι διδάσκοντες το μάθημα παραμένει όπως είχε σε παλαιότερες περιόδους. Συμφωνώ μαζί σου ότι η κατήχηση δεν ειναι δουλειά του σχολείου αλλά της εκκλησίας, και είναι θέμα ελευθερης επιλογής το να τη δεχτεί κάποιος, στα σχολεία που υπηρέτησα όμως το μάθημα ήταν κατηχητικό.Όπως είπα έχω ζήσει αναχρονιστικά σκηνικά απείρου κάλλους, τα οποία να θέλεις μπορούμε να συζητήσουμε με π.μ. να μου πεις τη γνώμη σου.Απ' ότι ξέρω τα εγχειρίδια δεν έχουν αλλάξει απ'όταν ήμασταν εμείς στο λύκειο (93-96) και το περιεχόμενό τους μου φαίνεται ότι επιχειρεί να μεταδώσει συγκεκριμένες ιδέες, και όχι να προκαλέσει φιλοσοφικούς στοχασμούς και διερευνήσεις όπως είπε ο Μάρκος.
αλλά αν θέλετε να σας αναφέρω και παραδείγματα με ..."στόκους" εκ των π.χ. φιλολόγων έχω ούκ ολίγα. Θα συμφωνήσω απολύτως μαζί σας ότι αξία και (κυρίως) νόημα στο μάθημα (των Θρησκευτικών και στ΄ άλλα ανθρωπιστικού περιεχομένου) δίνει o δάσκαλος...
Παράθεση από: xaan στις Οκτωβρίου 04, 2011, 11:59:39 pmαλλά αν θέλετε να σας αναφέρω και παραδείγματα με ..."στόκους" εκ των π.χ. φιλολόγων έχω ούκ ολίγα. Θα συμφωνήσω απολύτως μαζί σας ότι αξία και (κυρίως) νόημα στο μάθημα (των Θρησκευτικών και στ΄ άλλα ανθρωπιστικού περιεχομένου) δίνει o δάσκαλος... Παραδείγματα με τα οποία φαντάζομαι ότι θα συμφωνήσω απόλυτα, μόνο που κανένας φιλόλογος δεν ισχυρίστηκε ότι διδάσκει τα μοναδικά μαθήματα που κάνουν τους μαθητές ανθρώπους με πνεύμα και ψυχή.
Απ' ότι ξέρω τα εγχειρίδια δεν έχουν αλλάξει απ'όταν ήμασταν εμείς στο λύκειο (93-96) και το περιεχόμενό τους μου φαίνεται ότι επιχειρεί να μεταδώσει συγκεκριμένες ιδέες, και όχι να προκαλέσει φιλοσοφικούς στοχασμούς και διερευνήσεις όπως είπε ο Μάρκος.
Τους διδάσκουμε και πώς να διαμορφώνουν ιδέες, στάσεις ζωής και αξίες που κατά τη γνώμη μου είναι δύσκολο να διδαχθούν με τα θρησκευτικά.
"Eπιλεγόμενο το μάθημα των Θρησκευτικών!!!".... Kαλά αυτός ο ...χριστιανός που έβαλε αυτόν τον ψευδεπίγραφο και παραπλανητικό τίτλο στο topic, δεν σκοπεύει να τον αποκαταστήσει επί το ορθόν; Το ότι σχεδιάζεται να εξελιχθεί σε επιλεγόμενο στη Γ΄ Λυκείου του Νέου Λυκείου, παραμένοντας (δόξα τω Θεώ!) υποχρεωτικό από την Γ΄ Δημοτικού μέχρι και την
Παράθεση από: AntreaEirini στις Οκτωβρίου 04, 2011, 08:49:44 pmΤους διδάσκουμε και πώς να διαμορφώνουν ιδέες, στάσεις ζωής και αξίες που κατά τη γνώμη μου είναι δύσκολο να διδαχθούν με τα θρησκευτικά.Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο μεγάλο λάθος κάνεις σε αυτό το σημείο!!Δεν σε παρεξηγώ φυσικά Το συγκεκριμένο μάθημα είναι το κατεξοχήν αρμόδιο για τη δια-μόρφωση στάσεων και για την καλλιέργεια ανθρωπιστικής παιδείας.Παράδειγμα:αν πεις στο παιδί ότι δεν πρέπει να εμφανίζει ρατσιστική συμπεριφορά,θα πρέπει να το αιτιολογήσεις κάνοντας προηγουμένως ανθρωπο-λογία.Πώς,δηλαδή,μπορεί ο χριστιανός να παρουσιάζει ρατσιστική συμπεριφορά,αφού θεωρούμε ότι όλοι είμαστε αδέλφια από κοινό πατέρα και όλοι διαθέτουμε το κατ΄εικόνα;Αλλιώς του κάνεις κήρυγμα,ηθικισμό.Τώρα ως προς το ότι πολλά εξαρτώνται απο τον καθηγητή,αυτό ισχύει σε όλες τις ειδικότητες.Μπορεί για παράδειγμα ένας να πιστεύει ότι σε πολλά παιδιά "δεν τους κόβει",λόγω κληρονομικότητας και να ασχολείται μόνο με τους "έξυπνους".Μην μου πεις ότι δεν έχεις συναντήσει τέτοιες αντιλήψεις...Θυμάμαι μια συνάδελφο φιλόλογο,που έμπαινε μετά από εμένα σε μια τάξη και μιλούσε στα παιδιά για τη ροκ μουσική και τους σατανικούς στίχους που αυτή κρύβει!Πιστεύεις ότι αν φύγει το μάθημα των θρησκευτικών θα είναι καλύτερα,ειδικά με την επιστροφή των ανθρώπων σε παραθρησκευτικά φαινόμενα (αποκρυφισμός,μαγεία κτλ.) σε εποχές κρίσεων;Δεν χρειάζεται κάποιος καταρισμένος επιστήμονας να τους μιλήσει γι΄αυτά;Ως προς το ότι τα βιβλία είναι τα ίδια εδώ και πολλά χρόνια,εμένα ένα πράγμα μου λέει.Οτι επιχειρείται συστηματικά η υποβάθμιση του μαθήματος,όπως και σε αυτό της ιστορίας.Δεν αρέσουν στις σημερινές εξουσίες.Παράθεση από: xaan στις Οκτωβρίου 05, 2011, 12:26:05 am"Eπιλεγόμενο το μάθημα των Θρησκευτικών!!!".... Kαλά αυτός ο ...χριστιανός που έβαλε αυτόν τον ψευδεπίγραφο και παραπλανητικό τίτλο στο topic, δεν σκοπεύει να τον αποκαταστήσει επί το ορθόν; Το ότι σχεδιάζεται να εξελιχθεί σε επιλεγόμενο στη Γ΄ Λυκείου του Νέου Λυκείου, παραμένοντας (δόξα τω Θεώ!) υποχρεωτικό από την Γ΄ Δημοτικού μέχρι και την
Δεν θέλω να ανοίξω ένα διάλογο αγαπητέ συνάδελφε περί όνου σκιάς.Ελπίζω να μην εξέλαβες την χρήση του μηνύματός σου ως προσωπική μομφή,γιατί σε διαβεβαιώνω ότι δεν είχα τέτοια πρόθεση.Κάποιες λοιπόν σύντομες διευκρινίσεις,που είμαι σίγουρος ότι κι εσύ γνωρίζεις (γι΄αυτό και τα περί όνου σκιάς...)1)Το βιβλίο της