0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Συμφωνώ μαζί σου, ότι ο στόχος του νηπιαγωγείου είναι η εκπαίδευση, αλλά εάν γίνει ατύχημα (είναι πιθανό να συμβεί, μιλάμε για παιδιά 4 και 5 ετών) και οι γονείς δεν προλαβαίνουν ή δεν μπορούν να έρθουν, θεωρώ αδιανόητο να αφήσεις ένα παιδί έτσι! Δηλαδή τι πετυχαίνουμε αν το παιδί μείνει λερωμένο; Σίγουρα να αισθανθεί άσχημα! Μια ερώτηση ακόμα! Αν ένα παιδί αισθανθεί ξαφνική αδιαθεσία και έχει τάση προς έμετο και δεν προλάβει να πάει στην τουαλέτα (πιθανό και αυτό να συμβεί), τι κάνουμε; Αφήνουμε έτσι το παιδί μέχρι να έρθουν οι γονείς του και το πάτωμα χάλια, μέχρι να έρθει η καθαρίστρια;
Ωραία γίνεται η θεωρητική συζήτηση (όπως όλες οι θεωρητικές συζητήσεις). Αλλά πρακτικά.. έχω μια απορία.. ΟΚ συμφωνώ με το ότι η δουλειά μιας νηπιαγωγού είναι η εκπαίδευση των παιδιών και όχι το καθάρισμα κλπ. Γιατί - στα πλαίσια της εκπαίδευσης - να μην είναι η εκπαίδευση των παιδιών να αυτοεξυπηρέτούνται στην τουαλέτα, να μαθαίνουν να τρώνε σωστά, να πλένουν τα χέρια τους κλπ; Δεν είναι ΚΑΙ αυτό μέρος της εκπαίδευσης; Συμφωνώ ότι πολλά πράγματα είναι δουλειά των γονιών να τα έχουν μάθει στα παιδιά τους, αλλά είναι όλοι οι γονείς ικανοί και υπεύθυνοι; ΟΧΙ.Φυσικά δεν λέω μια νηπιαγωγός να γίνει καθαρίστρια και ξεσκατώστρα (δεν μπορούσα να βρω πιο κατάλληλη λέξη ), αλλά τουλάχιστον αν συναντήσει παιδιά που δεν έχουν μάθει να είναι κάπως αυτόνομα ήδη, ας είναι μέρος της εκπαίδευσης και αυτό (όχι μόνο αυτό βέβαια).Λέω κάτι λάθος;
Παράθεση από: Landau στις Δεκεμβρίου 24, 2010, 05:51:27 pmΩραία γίνεται η θεωρητική συζήτηση (όπως όλες οι θεωρητικές συζητήσεις). Αλλά πρακτικά.. έχω μια απορία.. ΟΚ συμφωνώ με το ότι η δουλειά μιας νηπιαγωγού είναι η εκπαίδευση των παιδιών και όχι το καθάρισμα κλπ. Γιατί - στα πλαίσια της εκπαίδευσης - να μην είναι η εκπαίδευση των παιδιών να αυτοεξυπηρέτούνται στην τουαλέτα, να μαθαίνουν να τρώνε σωστά, να πλένουν τα χέρια τους κλπ; Δεν είναι ΚΑΙ αυτό μέρος της εκπαίδευσης; Συμφωνώ ότι πολλά πράγματα είναι δουλειά των γονιών να τα έχουν μάθει στα παιδιά τους, αλλά είναι όλοι οι γονείς ικανοί και υπεύθυνοι; ΟΧΙ.Φυσικά δεν λέω μια νηπιαγωγός να γίνει καθαρίστρια και ξεσκατώστρα (δεν μπορούσα να βρω πιο κατάλληλη λέξη ), αλλά τουλάχιστον αν συναντήσει παιδιά που δεν έχουν μάθει να είναι κάπως αυτόνομα ήδη, ας είναι μέρος της εκπαίδευσης και αυτό (όχι μόνο αυτό βέβαια).Λέω κάτι λάθος;΄Κοίτα, στα πλαίσια της αγωγής υγείας, μπορεί να εκπονηθεί κα΄ποιο πρόγραμμα/project για την προσωπική υγιεινή. Εκέι μπορεί να αναφερθεί ότι όταν πηγαίνουμε τουαλέτα σκουπιζόμαστε, ότι πλένουμε καλά τα χέρια μας κλπ κλπ. Από εκεί και πέρα, η εκπαίδευση για να καθαρίσει το παιδί (να πάψει να φοράει πάνα δηλαδή) πρέπει ήδη να έχει γίνει. Στα 4 ένα παιδί πρέπει να ξέρει να ελέγχει τους σφιγκτήρες του!Επίσης, όλη αυτή η συζήτηση θα γίνει κυρίως σε θεωρητικό πλαίσιο. Δεν μπορεί (λόγω της σχολικής πραγματικότητας με τα 25 παιδιά στην τάξη, αλλά και της φύσης της δραστηριότητας που είναι πιο "προσωπική") η νηπιαγωγός να δείχνει σε κάθε παιδί ξεχωριστά πώς να σκουπίζεται! Εκεί είναι η δουλειά της οικογένειας! Οι γονείς οφείλουν να το κάνουν αυτό, με τη βοήθεια και υγρών μαντηλίων (τύπου kandoo) για πιο μεγάλη ευκολία.Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα!
Αγαπητοί συνάδελφοι δυστυχώς ένα μεγάλο ποσοστό γονιών (πάνω από τους μισούς) θεωρούν τα παιδιά τους αξεσουάρ γάμου και τα κάνουν επειδή έκανε και η γειτόνισσα-κυρά κατίνα ή μετά από πίεση του κοινωνικού περίγυρου. Γιαυτό η κοινωνία μας πάει κατά διαόλου! Αυτό φαίνεται ακόμη και από το νηπιαγωγείο!ΔΥΣΤΥΧΩΣ!!!!!
Οι περισσότεροι έχουμε αντιμετωπίσει τέτοιες περιπτώσεις και είναι όντως πολύ άσχημο να μην αφήνουν οι γονείς το παιδί τους να μεγαλώσει κ να ανεξαρτητοποιηθεί.