0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Απ’ ότι δείχνουν τα πράγματα, οι Έλληνες παίρνουν πολύ στα σοβαρά το παρελθόν τους. Διδάσκονται στα σχολεία τους Αρχαία Ελληνικά, 10 ώρες την εβδομάδα (επί 6 ολόκληρα χρόνια).Πάσχουν από κάποιου είδους προγονολατρεία, δίνουν πάντα έμφαση στο πόσο υπέροχοι ήταν οι αρχαίοι Έλληνες – και όντως ήταν υπέροχοι. Όταν όμως τους πεις «Ναι, κοίταξε όμως πόσο πιο μπροστά απ’ τους αρχαίους Έλληνες προχώρησε ο σύγχρονος άνθρωπος» – εννοώντας με αυτό την ανάπτυξη της πειραματικής επιστήμης, των μαθηματικών, την τέχνη της Αναγέννησης, το μέγα βάθος τους συγκριτικά με τη ρηχότητα της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας κλπ. – απορούν: «Τι εννοείς; Τι το κακό είχαν οι αρχαίοι Έλληνες;»Συνεχώς προβάλλουν την ιστορία τους εις βάρος του παρόντος, φτάνοντας μέχρι του σημείου να θεωρούν τα σημερινά θαύματα ως αδικαιολόγητη έλλειψη εκτίμησης προς το παρελθόν.Οι Έλληνες φίλοι μου θορυβήθηκαν όταν με άκουσαν να λέω ότι αυτό που έδωσε τη μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη των μαθηματικών στην Ευρώπη ήταν η ανακάλυψη της λύσης των τριτοβάθμιων εξισώσεων από τον Ταρτάλια.Αν και αυτό καθ’ εαυτό το γεγονός είχε από μόνο του πολύ μικρή αξία, πρέπει να είχε σημαντική επίδραση στην ψυχολογία των επιστημόνων της εποχής, επειδή τους έδειξε ότι οι νεώτεροι άνθρωποι μπορούσαν να κάνουν πράγματα που κανένας αρχαίος δεν είχε μπορέσει να τα κάνει.Η απελευθέρωση του ανθρώπου απ’ την πνευματική κηδεμονία των αρχαίων του επέστρεψε να φτάσει στην Αναγέννηση. Αυτό που μαθαίνουν οι σύγχρονοι Έλληνες στα σχολεία τους είναι να πτοούνται αναλογιζόμενοι πόσο πίσω έχουν μείνει σε σύγκριση με τους υπέροχους προγόνους τους.
Απ’ ότι δείχνουν τα πράγματα, οι Έλληνες παίρνουν πολύ στα σοβαρά το παρελθόν τους. Διδάσκονται στα σχολεία τους Αρχαία Ελληνικά, 10 ώρες την εβδομάδα (επί 6 ολόκληρα χρόνια).
Διαφωνώ με το ότι διδάσκονται τα αρχαία 10 ώρες την εβδομάδα, λάθος πληροφόρηση έχει ο συγκεκριμένος κύριος. Συμφωνώ όμως ότι είμαστε κολλημένοι με την προγονολατρεία. Αν και είμαι φιλόλογος, και όποια μείωση ωρών θα έχει αντίκτυπο στη δουλειά μου, και αν και αγαπούσα και συμπαθώ ακόμη τα αρχαία, πιστεύω ότι πρέπει όντως να μειωθούν υπέρ άλλων μαθημάτων....όπως η πληροφορική, η κοινωνιολογία. Εμείς στην Α΄ Λυκείου είχαμε και Ψυχολογία και Γεωλογία και στην
Να αυξηθουν οι ώρες στη γλώσσα...και επισης ολα τα μαθήματα χωρανε.
Το γράμμα αυτό γράφτηκε το 1980. Δεν ξέρω πόσες ώρες αρχαία έκαναν τότε.Μπορεί όντως να μην έκαναν 10 ώρες και να υπερβάλλει προκειμένου να περάσει το μήνυμα που θέλει, αλλά τώρα στην Α Λυκείου (σημαντικότατη τάξη για την πορεία των μαθητών) δεν είναι υπερβολή οι 5ώρες; Γιατί να μην είναι δίωρο, όπως όλα τα μαθήματα;Έχω την αίσθηση ότι για να αυξήσουν τις ώρες τους οι φιλόλογοι έχουν 'κατεβάσει' ύλη από το πανεπιστήμιο, την οποία παρουσιάζουν ως απαραίτητη.Αυτό όμως γίνεται εις βάρος άλλων μαθημάτων και ειδικοτήτων.
Δεν διαβάζουν βιβλία, δεν γράφουν, δεν έχουν αρκετά ερεθίσματα και άλλα πολλά...