0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
jimy100 & LK δεν επιμενω, μαλλον πειστηκα. Παντως δε μιλουσα για καταργηση του ενιαιου προγραμματος σπουδων σε καμια περιπτωση, και αυτο γιατι δε νομιζω πως για να υπαρχει ενιαιο προγ.σπουδων πρεπει να υπαρχει κατ αναγκη το ενα και μοναδικο βιβλιο του υπουργειου ή εστω ενα οποιοδηποτε βιβλιο.
Κάποτε είχαν πει ότι θα μπορείς να επιλέγεις από ένα συγκεκριμένο αριθμό βιβλίων, αλλά κάτι τέτοιο δεν προχώρησε. Απλώς, μέσω του σχολικού εγχειριδίου εκφράζεται το πλαίσιο το προγράμματος σπουδών. Από κει και πέρα σαφώς πρέπει να υπάρχει ενημερωμένη βιβλιοθήκη σε κάθε σχολείο, που να λειτουργεί συμπληρωματικά στο σχολικό εγχειρίδιο. Αυτό, όμως, δεν είναι στις βασικές επιδιώξεις ούτε των εκπαιδευτικών ούτε των διευθυντών ούτε των μαθητών. Και δεν είναι θέμα χρημάτων, μη νομίζετε. Είναι θέμα διάθεσης.
Παιδιά, το ενιαίο πρόγραμμα σπουδών πρέπει να διατηρηθεί με νύχια και με δόντια. ... στη Φινλαδία που όλοι θαυμάζουν υπάρχει ενιαίο πρόγραμμα σπουδών.
Παράθεση από: LK στις Αυγούστου 07, 2011, 04:42:24 pmΠαιδιά, το ενιαίο πρόγραμμα σπουδών πρέπει να διατηρηθεί με νύχια και με δόντια. ... στη Φινλαδία που όλοι θαυμάζουν υπάρχει ενιαίο πρόγραμμα σπουδών.Για να μην αναγράφονται ανακρίβειες, στη Φιλανδία υπάρχει ενιαίο πρόγραμμα σπουδών (http://www.oph.fi/english/publications/2009/national_core_curricula_for_basic_education), αλλά χρησιμοποιείται το μοντέλο του πολλαπλού βιβλίου στα περισσότερα μαθήματα. Η χρήση μοναδικού 'εγκεκριμένου' βιβλίου αποτελεί για το μεν σύστημα μέσο αναπαραγωγής της ηγεμονεύουσας ιδεολογίας, για τους δε εκπαιδευτικούς που το υπερασπίζονται πρόσχημα συγκάλυψης της παιδαγωγικής τους μετριότητας.
...στη Φιλανδία υπάρχει ενιαίο πρόγραμμα σπουδών (http://www.oph.fi/english/publications/2009/national_core_curricula_for_basic_education), αλλά χρησιμοποιείται το μοντέλο του πολλαπλού βιβλίου στα περισσότερα μαθήματα. Η χρήση μοναδικού 'εγκεκριμένου' βιβλίου αποτελεί για το μεν σύστημα μέσο αναπαραγωγής της ηγεμονεύουσας ιδεολογίας, για τους δε εκπαιδευτικούς που το υπερασπίζονται πρόσχημα συγκάλυψης της παιδαγωγικής τους μετριότητας.
Αντιπαρέρχομαι την ειρωνεία (καταφύγιο ανέκαθεν του πνευματικά ενδεούς), και επισημαίνω πως άλλο πράγμα η υποχρέωση του κράτους να εφοδιάζει το μαθητή με εγχειρίδιο και άλλο πράγμα η νομοθετική επιβολή ενός και μοναδικού εγχειριδίου σε όλους. Η συνάδελφος LK συγχέει εννοιολογικά τα δύο, όπως επίσης συγχέει το πρόγραμμα σπουδών με το εγχειρίδιο. Αποτέλεσμα αυτού του εννοιολογικού αχταρμά είναι να ξεκινά υπερασπιζόμενη (ορθώς) το πρώτο, και να καταλήγει να επιχειρηματολογεί ύποπτα υπέρ του δεύτερου ('είναι μεγάλη κατάκτηση η ύπαρξη ενιαίου προγράμματος σπουδών. Σου εξασφαλίζει ότι όλα τα παιδιά, ... διδάσκονται τις ίδιες γνώσεις και τα ίδια αντικείμενα', γράφει). Οπότε, αντί να μου καταλογίζεις πλημμελή κατανόηση, σε προτρέπω να ξαναδιαβάσεις προσεκτικά τις τοποθετήσεις που προηγήθηκαν.
Μήπως, τελικά, η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στην πρόθεση του Υπουργείου να λανσάρει ως λύση ανάγκης την παροχή βιβλίων "εγκεκριμένων" εκδοτικών οίκων, που από την καλή τους καρδιά, θα εφοδιάσουν τα σχολεία μας με διδακτικά εγχειρίδια, οπότε θα προτείνονται για κάθε τάξη και για κάθε μάθημα, μία ομάδα βιβλίων, από την οποία το κάθε σχολείο θα καλείται να επιλέξει;;;
Εννοείς το αν θα κάνει διαγωνισμό ε;;;Ε, στον τόπο μας, υπάρχει και η απευθείας ανάθεση.....Που όλοι ξέρουμε σε ποιους θα οδηγήσει....
Όχι, δεν εννοώ το αν θα κάνει διαγωνισμό! Δε θα πληρώσει μία και θα αφήσει τα σχολεία να κάνουν κουμάντο, αυτό εννοούσα! Είναι στη λογική της "αποκέντρωσης" που πλασάρει το υπουργείο.
Δεν είναι όμως συνταγματικά κατοχυρωμένο να δίνονται δωρεάν βιβλία στους μαθητές;