0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Παράθεση από: new_pe06 στις Ιουλίου 28, 2011, 11:06:36 pmΚάθομαι πολλές ώρες στο ίντερνετ απο μικρή ηλικία αλλά δυσκολεύομαι να διαβάσω ολόκληρο βιβλίο ή κάποιο άρθρο άνω των 3 σελίδων στον υπολογιστή. Επίσης με βολευει να σημειώνω στα περιθώρια του βιβλίου κάτι που δεν μπορώ να κάνω σε ένα κείμενο.pdf. Οπότε καταλαβαίνω την δυσκολία των μαθητών να διαβάσουν τα κείμενα σε ψηφιακή μορφή. Για να δεχτώ σαν καθηγήτρια ένα σχολικό βιβλίο σε ψηφιακή μορφή θα πρέπει να μου προσφέρει κάτι παραπάνω. Π.χ. να είναι ένα βιβλίο με βίντεο, ήχο, ασκήσεις όπως αυτές που θα έβρισκες σε ένα cd-rom κτλ. Αυτό είναι για μένα ένα ψηφιακό σχολικό βιβλίο. Χωρίς μια τέτοια τροποποίηση δεν υπάρχει κανένας λόγος να περάσουμε απο το έντυπο στο ψηφιακό βιβλίο.τα προβλήματα αυτά έχουν λυθεί, αρκεί να έχεις οθόνη με e-ink που είναι σαν να διαβάσεις εφημερίδα και δεν κουράζει, και σημειώσεις μπορείς να κάνεις πάνω σε pdf. Με λιγότερα από 100 ευρώ παίρνεις το κορυφαίο ebook reader kiddle ενώ με λιγότερα από 150 ευρώ παίρνεις tablet. Το να δώσει ένα ψηφιακό βιβλίο και αυτά που λες είναι στα πλαίσια του δυνατού, στην απλούστερη μορφή το κάνουν ήδη με συνδέσμους στο ιντερνετ.Ο λόγος που θα φύγει το έντυπο είναι αρχικά καθαρά οικονομικός, από ανάγκη δηλαδή.
Κάθομαι πολλές ώρες στο ίντερνετ απο μικρή ηλικία αλλά δυσκολεύομαι να διαβάσω ολόκληρο βιβλίο ή κάποιο άρθρο άνω των 3 σελίδων στον υπολογιστή. Επίσης με βολευει να σημειώνω στα περιθώρια του βιβλίου κάτι που δεν μπορώ να κάνω σε ένα κείμενο.pdf. Οπότε καταλαβαίνω την δυσκολία των μαθητών να διαβάσουν τα κείμενα σε ψηφιακή μορφή. Για να δεχτώ σαν καθηγήτρια ένα σχολικό βιβλίο σε ψηφιακή μορφή θα πρέπει να μου προσφέρει κάτι παραπάνω. Π.χ. να είναι ένα βιβλίο με βίντεο, ήχο, ασκήσεις όπως αυτές που θα έβρισκες σε ένα cd-rom κτλ. Αυτό είναι για μένα ένα ψηφιακό σχολικό βιβλίο. Χωρίς μια τέτοια τροποποίηση δεν υπάρχει κανένας λόγος να περάσουμε απο το έντυπο στο ψηφιακό βιβλίο.
Ορισμένοι γίνεστε βασιλικότεροι του βασιλέως σε σχέση με την τακτική του υπουργείου...Η λογική του υπουργείου δεν έγκειται ούτε στη διανομή ψηφιακών βιβλίων, ούτε σε τίποτα που να έχει σχέση με την λειτουργία της δημόσιας εκπαίδευσης. Μία είναι η λογική: Αμερικανοποίηση. Εκεί οδηγούμαστε και πολύ φοβάμαι ότι θα γίνει αντιληπτό στην ελληνική κοινωνία πολύ αργά. Θα κοπούν όχι μόνο η παροχή των βιβλίων στους μαθητές, αλλά και πολλά άλλα. Εμένα ήδη στο σχολείο μου δεν έχει δοθεί ούτε φράγκο ως επιχορήγηση για το έτος 2011 και το ταμείο είναι πραγματικά μείον, δεν έχουμε λεφτά ούτε για αναλώσιμα. Ποιος θα κληθεί να πληρώσει τα απαραίτητα; Οι γονείς; Χορηγοί;
Πάντως στο ζήτημα των ψηφιακών βιβλίων έχω να παρατηρήσω το εξής:- Κανένα παιδί δεν υποχρεούται να έχει λαπτοπ ή νετμπουκ ή i-pad ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο για να κουβαλάει το ψηφιακό βίβλιο στο σχολείο! Όταν το υπουργείο δώσει σε κάθε μαθητή ένα λαπτοπ, ας καθιερώσει και το ψηφιακό βιβλίο. Αλλιώς σε συνθήκες απίστευτης οικονομικής κατάρρευσης για τη μέση ελληνική οικογένεια, δεν μπορεί κανείς γονιός να υποχρεωθεί να δίνει 300άρια και 600άρια για να πάρει λαπτοπ στο παιδί του!
- Δεν είναι δουλειά των εκπαιδευτικών να δώσουν λύση στο υπουργείο γι' αυτό το θέμα. Δε θα υποκαταστήσουμε -για να το πω πιο κατανοητά- την υποχρέωση του κράτους να παρέχει δωρεάν βιβλία στους μαθητές, προσπαθώντας να βρούμε μεσοβέζικες λύσεις! Αυτό θέλουν να πετύχουν, να αυτοδιαχειρίζεται το κάθε σχολείο το γενικότερο πρόβλημα που προκύπτει και το υπουργείο να μην αναλαμβάνει καμιά ευθύνη, οικονομικού, λειτουργικού ή παιδαγωγικου΄χαρακτήρα. Θα τους κάνουμε τη χάρη; Χρειάζεται ήδη κινητοποίηση πριν ξεκινήσουν τα σχολεία για το θέμα της χρηματοδότησής τους και την παροχή των βιβλίων, όχι σκύψιμο του κεφαλιού και πάμε να λύσουμε το πρόβλημα-που ειδικά σε μεγάλες σχολικές μονάδες ΔΕΝ λύνεται- με μπαλώματα.
- Το γιατί τα παιδιά δε σέβονται τα βιβλία τους είναι μεγάλη συζήτηση. Αλλά, για μισό λεπτάκι. Από πότε οι γιατροί ακολούθησαν τη λογική "πονάει το κεφάλι, άρα ας το κόψουμε", για να βρουν λύση στο πρόβλημα; Ποτέ! Στην τελική πολύ που το ένοιαξε το υπουργείο για το αν τα βιβλία μουτζουρώνονται, χάνονται ή σκίζονται. Εδώ δε το νοιάζουν άλλα κι άλλα, αυτό θα το νοιάξει;Λογιστικό είναι το θέμα και περισσότερο είναι θέμα φιλοσοφίας. Θέλουμε δημόσιο σχολείο; Μπα...
Μη γενικεύετε.Πηγαίνετε και σε κανα χωριό παραέξω να δείτε τι γίνεται.
Παράθεση από: λιθοσφαιριστής στις Ιουλίου 30, 2011, 02:43:39 pmΜη γενικεύετε.Πηγαίνετε και σε κανα χωριό παραέξω να δείτε τι γίνεται.Δυστυχώς η γενίκευση θα μας φάει: "Όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι τεμπέληδες, όλοι οι ταξιτζήδες είναι αλήτες, όλα τα παιδιά έχουν κινητά των 300 ευρώ" κτλ κτλ. Ας έρθει κάποιος εκεί που είμαι...Ούτε υπολογιστές στο σπίτι δεν έχουν τα περισσότερα παιδιά! Κι εμείς μιλάμε για ψηφιακά βιβλία, χορηγούς κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο. Θα γίνουμε συνοδοιπόροι στη διάλυση οποιασδήποτε κρατικής αρωγής προς το χώρο της εκπαίδευσης με τα μυαλά που κουβαλάμε!
Μη γενικεύετε.Πηγαίνετε και σε κανα χωριό παραέξω να δείτε τι γίνεται.Συμφωνω μαζι σου .Και μεσα στη πολη της Θεσσαλονικης σε 24 τμημα οι μισοι γονεις ζοριζοταν να αγορασουν τετραδια.Ο διευθυντης ζητησε απο ολους τους συναδελφους να περιορισουν τις απαιτησεις τους σε υλικο στο ελαχιστο. Οι πιο πολλοι γονεις δεν θα ανταπεξελθουν στη αγορα tablet και οι κοινωνικες ανισοτητες θα αμβλυνθουν.
@dinateacher αν βρίσκουμε εμείς λύσεις τότε δεν υπάρχει διάλυση αλλά πρόοδος, αν γίναμε εκπαιδευτικοί για να δείχνουμε στους άλλους ότι το υπουργείο δεν τα κάνει καλά τότε γίναμε εκπαιδευτικοί για λάθους λόγους. Αν βρούμε έστω και μισή λύση ή κάνουμε το μειονέκτημα πλεονέκτημα τότε αυτό μας τιμά. Αν δεν κάνουμε τίποτα παρά σκέτη κριτική τότε δεν διαφέρουμε σε τίποτα από τα μαμόθρευτα που περιγράφει ο killbill. Είμαστε σε κατάσταση που πρέπει επιτέλους να δημιουργούμε να ανακαλύπτουμε, να πρωτοπορούμε να έχουμε την αποκλίνουσα σκέψη που απαιτεί η δημιουργικότητα και να μην τα περιμένουμε όλα στο πιάτο και όταν δεν μας τα έχουν να μιξοκλαίμε. Αυτός είναι ο λόγος που έθεσα το ερώτημα "τι κάνουμε αν δεν έχουμε βιβλία τον Σεπτέμβρη" να σκεφτούμε δημιουργικά και να γυρίσουμε το μειονέκτημα αυτό όσο μπορούμε σε πλεονέκτημα.