0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
καλημερα! εγω που ειχα διαβασει κακριδη - βεβαια οχι πολυ καλα- δε θυμαμαι να ειχε αμεση σχεση με τις ερωτησεις του 2007. Ωστοσο ολη η σειρα που ανηκει ''αρχαιογνωσια και αρχαιογλωσσια στη δευτεροβαθμια εκπαιδευση''. Εγω νομιζω οτι κυριως στις εισγωγες πρεπει να δωσουμε εμφαση. τωρα οσον αφορα τον γεωργοπαππαδακο εγω προσωπικα επειη θυμαμαι αρκετα εστω και οπτικα θα διαβασω καποια υπογραμμισμενα που μου ειχαν φανει πιο δυσκολα κα επειτα κακριδη και ο θεος βοηθος
Eγώ δε μπορώ να καταλάβω πώς δεν έβαλαν τίποτα σχετικό με γραμματική-συντακτικό...Ίσως έχουν συμπεράνει ότι η πλειοψηφία εκεί δεν έχει κενά και ψάχνουν για άλλα εμπόδια (π.χ να ξετρυπώσoυν μία καινούρια σταυροφορία που ίσως βρίσκεται σε κάποια υποσημείωση του Ostrogorsky )...Αν ισχύει αυτό δεν πρόκειται να βάλουν ούτε φέτος...
Υποθέτω ότι η καλύτερη λύση στη γραμματολογία είναι να διαβάσουμε 2 - 3 βιβλία, (απλή ανάγνωση) και στον υπολογιστή (ή χειρόγραφα)κρατάμε σημειώσεις από αυτά που είναι ουσιαστικά. π.χ. τα βιογραφικά όλων, καταγωγή, γέννηση, κτλ δεν χρειάζονται (υποθέτω). Ούτε π.χ. υποθέσεις έργων των πάντων. Δε νομίζω να ρωτήσουν υπόθεση σε έργα λυρικών ποιητών π.χ. Αυτό έκανα εγώ και μου έχουν βγει περίπου 100 - 150 σελίδες. Πολλές φορές η μία συμπληρώνει την άλλη.
Sirina, νομίζω ότι στη διδακτική όλα είναι πιθανά. Δεν διευκρινίζεται πουθενά στην προκήρυξη ότι οι υποψήφιοι οφείλουν να διαβάσουν και κατά συνέπεια να προετοιμάσουν προς διδασκαλία μόνο τα εντός των σχολικών βιβλίων κείμενα. Πάντως, αν δεν κάνω λάθος, μέχρι τώρα όσα "έπεσαν" ήταν από τα σχολικά βιβλία, μα αυτό δεν σημαίνει πως θα συμβεί και πάλι. Προσωπικά, έγραψα 89 στη διδακτική των αρχαίων. Τι έγραψα; Ξεκίνησα με το γενικό σκοπό του μαθήματος που τον είχα αποστηθίσει από τις γενικές οδηγίες που δίνει το υποργείο για το κάθε μάθημα. Μετά έγραψα στόχους που επινόησα εκείνη τη στιγμή για την ενότητα που είχε "πέσει". Δεν χρειάζεται να μάθεις απ' έξω στόχους για το κάθε ποίημα κλπ. Εκείνη τη στιγμή θα στύψεις το μυαλό σου και θα βρεις 5-6 στόχους. Μετά χριεάζεται να δηλώσεις τη μέθοδο που θα ακολουθήσεις. Πχ ερμηνευτική κειμενοκεντρική μέθοδο (αυτήν έγραψα εγώ). Στη συνέχεια γράφεις βήμα-βήμα τη διαδικασία της διδασκαλίας, σχολιάζοντας τα σημεία που θα σχολίαζες αν εκείνη την ώρα ήσουν στην τάξη και τονίζοντας πως θα λάμβανες υπόψη σου το επίπεδο όλων των μαθητών. Έπειτα, λες πως στο τελευταίο πεντάλεπτο θα έκανες μια αναθεώρηση του μαθήματος και θα έβαζες ερωτήσεις για το σπίτι. Στο τέλος οπωσδήποτε βάζεις βιβλιογραφία (μάθε από έξω 7-8 σημαντικά βιβλία για κάθε συγγραφέα) και αν σου έρθει επιφοίτηση δήλωσε πως θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις την ενότητα ως αφορμή γαι να οργανώσεις ένα σχέδιο project. Εγώ το έγραψα πάντως και έγραψα και 4 θέματα που θα μπορούσα να αναθέσω στους μαθητές μου ανά ομάδες για να φέρουν εις πέρας το project. Αυτά. Αν χρειαστείς πιο πολλές πληροφορίες, let me know.