0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Εννοείται πως συμφωνώ.Διαφωνώ ομως που τα παιδια τρέχουν από το σχολείο για να προλάβουν τα φροντιστήρια σε μια χώρα που τα πτυχία δεν έχουν κανένα αντίκρυσμα.Διαφωνώ επίσης που πτυχιούχοι εκπαιδευτικοί επιχειρηματολογούν υπερ των φροντιστηρίων εκτός και αν είχαν στόχο τη δουλειά σε φροντιστήριο.Διαφωνώ που αρκετοί "εμποροι της εκπαίδευσης" βάζουν ωραίο περιτύλιγμα ότι "παρέχουν γνώση" και άλλα σπουδαία, σαν να έχει ο κόσμος τα προβλήματα του όλα λυμένα και το μόνο που τον απασχολεί είναι να πάρει ένα πτυχίο πανεπιστημίου- έστω και με το ζόρι- ώστε να το επιδεικνύει στις υπόλοιπες κυρίες κατά τη διάρκεια της παράθεσης τεΐου, στην έπαυλη ..Κυριότερα όμως σιχαίνομαι τους παραπάνω "εμπορους" γιατί αυτό που ουσιαστικά ευχονται είναι να μην αποκτησει ποτέ Παιδεια και μορφωση τουτος ο λαος. Γιατι σε ενα λαο με Παιδεια δεν υπάρχει χώρος για παραπαιδεία. Ταχα μου ενδιαφερονται για τη μορφωση του αλλά στην ουσία τον θέλουν γκρέκουλα, πανικόβλητο και αμόρφωτο για να μπορουν να του πουλαν ελπίδα και να τον εκμεταλλεύονται...όπως τωρα.Η Παιδεία δυστυχώς εμπορευματοποιήθηκε και παρουσιάζεται ως στόχος-αξία μόνον επειδή έτσι καλύτερα συμφέρει τον "εμπορο" , δεν μπορείς να πουλήσεις ένα προιον αν δεν τους προσδώσεις ότι έχει αξία.Ταυτόχρονα αποφαίνονται με υφος σοφού ότι ο" Ελληνας δεν αλλάζει", οτι "τα φροντιστήρια ειναι θεσμός", πως" θα διορθωθούν τα λάθη των βιβλίων; Θα σταλούν τα CD με τις ακουστικές ασκήσεις; Θα εξοπλιστούν οι τάξεις με διαδραστικούς πίνακες και εποπτικό υλικό; Θα βγαίνει η ύλη της χρονιάς αντί για 2-3 κεφάλαια;" Αν υποθέσουμε ότι όλοι όσοι εκπαιδευτικοί αποφοιτούσαν διοριζόντουσαν άμεσα, τότε θα υπήρχαν φροντιστήρια? Και αν όχι, ποιος θα υπήρχε να στεναχωριέται για το "επίπεδο μόρφωσης" των Ελλήνων που δεν θα ήταν τόσο υψηλό όπως τώρα?Ας αφήσουμε λοιπόν οι περί την παραπαιδεία τα κροκοδείλια δάκρυα και ας ομολογήσουμε τους πραγματικούς λόγους που ασχολούμαστε με αυτήν.Ως γονείς ας κατανοήσουμε ότι δεν διαθέτουν όλα τα παιδιά τα προσόντα για να φοιτήσουν σε πανεπιστήμιο και καλό είναι να γνωρίζουμε ότι σε άλλα εκπαιδευτικά συστήματα η εγγραφή κάποιου σε πανεπιστήμιο δεν εξασφαλίζει και την αποφοιτησή του ..(
Να συμφωνήσω ότι φροντιστήρια δεν υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα, αλλά όχι αυτό το χάλι.Θεωρείς φυσιολογικό αυτό που γίνεται εδω?Δηλαδή όσοι αξίζουν στο πανεπιστήμιο και όσοι δεν αξίζουν πάλι και αυτοί στο πανεπιστήμιο?
Να μάθουν όσοι σκοπέυουν να πάνε στο εξωτερικό τη γλώσσα που επιθυμούν αλλά και όσοι δεν σκοπεύουν να ξενιτευτούν, να μάθουν και αυτοί σώνει και καλά - ει δυνατόν από το νηπιαγωγείο - έτσι για να την έχουν μήπως και τους χρειαστεί αργότερα, έτσι για να υπάρχει?
Συγγνώμη για το ύφος αλλά αυτά τα πράγματα γίνονται μόνο στην Ελλάδα δυστυχώς και σίγουρα οι άλλες χώρες τη γλώσσα των οποίων τα δικά μας παιδιά πασχίζουν για να μαθουν μας έχουν σαν εκείνο το σημείο αναφοράς στο οποίο δεν θα ήθελαν ποτέ να μοιάσουν.
...........................................................Αν σκοπός μας είναι να περιορίσουμε τον αριθμό αυτών που μπαίνουν στο πανεπιστήμιο, τότε ας καταργήσουμε μερικές σχολές, ας περιορίσουμε τον αριθμό των εισακτέων και ας θεσπίσουμε υψηλές βάσεις. Εναλλακτικά ας δώσουμε κίνητρα για ιδιωτική πρωτοβουλία ώστε να ανοίξουν θέσεις εργασίας και να μην βλέπουν οι νέοι τις πανεπιστημιακές σπουδές ως μονόδρομο. Έτσι θα έρθει και η φυσική φθορά των φροντιστηρίων. Το να μην παίρνεις τέτοια μέτρα, να αφήνεις τις βάσεις ανεξέλεγκτες (είναι δυνατόν να μπαίνεις σε ξένη φιλολογία με βαθμό κάτω της βάσης στο ειδικό μάθημα? ούτε στην Ουγκάντα!!) και να πιστεύεις πως θα κάμψεις τις φιλοδοξίες των μαθητών βάζοντας ΦΠΑ 23% στα φροντιστήρια είναι κοντόφθαλμο και εξωπραγματικό................................................
Μερικές φορές όπως και αν το σκεφτώ δεν βλέπω τι είναι το σωστό να γίνει.
Αν σκοπός μας είναι να περιορίσουμε τον αριθμό αυτών που μπαίνουν στο πανεπιστήμιο, τότε ας καταργήσουμε μερικές σχολές, ας περιορίσουμε τον αριθμό των εισακτέων και ας θεσπίσουμε υψηλές βάσεις. Εναλλακτικά ας δώσουμε κίνητρα για ιδιωτική πρωτοβουλία ώστε να ανοίξουν θέσεις εργασίας και να μην βλέπουν οι νέοι τις πανεπιστημιακές σπουδές ως μονόδρομο. Έτσι θα έρθει και η φυσική φθορά των φροντιστηρίων.
Δεν είμαι υπουργός για να αποφασίζω αλλά οπωσδήποτε συμφωνώ με την παραπάνω άποψη, με την επισήμανση όμως ότι ο σκοπός δεν είναι η φθορά των φροντιστηρίων αλλά η αναβάθμιση της Παιδείας.
Από την άλλη αν μειώσουμε κατά πολύ τον αριθμό των σχολών αλλά και τον αριθμό φοιτητών ανά σχολή (κάτι που με βρίσκει σύμφωνο) οι βάσεις θα αυξηθούν και θα αυξηθεί και ο ανταγωνισμός-περισσότερες ώρες σε φροντιστήριο για να περάσει ένας μαθητής..
..............................................................Μπορεί βέβαια να συμβεί και το εξής (που συμβαίνει στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού): να υπάρχουν δύο ειδών φροντιστήρια, τα φτηνά για τους πολλούς, δηλ. αυτούς που θέλουν απλά μια βοήθεια για να βγάλουν το Γυμνάσιο / Λύκειο και λειτουργούν περισσότερο ως κέντρα μελέτης με λίγες ώρες παρακολούθησης, και τα ακριβά και εξειδικευμένα για όσους στοχεύουν σε υψηλόβαθμες σχολές, τα οποία θα είναι πλήρως αναβαθμισμένα και κατά πάσα πιθανότητα θα εξελιχθούν σε μεγάλους εκπαιδευτικούς οργανισμούς με δικά τους ιδιωτικά σχολεία κλπ. ..........................................................
Μπορεί βέβαια να συμβεί και το εξής (που συμβαίνει στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού): να υπάρχουν δύο ειδών φροντιστήρια, τα φτηνά για τους πολλούς, δηλ. αυτούς που θέλουν απλά μια βοήθεια για να βγάλουν το Γυμνάσιο / Λύκειο και λειτουργούν περισσότερο ως κέντρα μελέτης με λίγες ώρες παρακολούθησης, και τα ακριβά και εξειδικευμένα για όσους στοχεύουν σε υψηλόβαθμες σχολές, τα οποία θα είναι πλήρως αναβαθμισμένα και κατά πάσα πιθανότητα θα εξελιχθούν σε μεγάλους εκπαιδευτικούς οργανισμούς με δικά τους ιδιωτικά σχολεία κλπ. Στην Αγγλία τέτοια φροντιστήρια προσφέρουν υπηρεσίες ενισχυτικής διδασκαλίας σε δημόσια σχολεία, αναλαμβάνουν δηλαδή και ρόλο συμβουλευτικό προς τη δημόσια εκπαίδευση (ναι, ξέρω ότι εδώ τέτοιες φιλελεύθερες ιδέες ούτε να τις φτύσουμε, απλά το αναφέρω ως παράδειγμα του πόσο μπορεί να αναβαθμιστεί ο ρόλος του φροντιστηρίου κάτω από διαφορετικές συνθήκες).