0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
1) O νόμος ψηφίστηκε στις 4 Σεπτεμβρίου, άρα, τουλάχιστον για τα ΦΜΕ, η χρονιά είχε ήδη ξεκινήσει: Τα μαθήματα έτρεχαν, οι εγγραφές είχαν ήδη γίνει με συμφωνημένα δίδακτρα, οι συμφωνίες με τους καθηγητές είχαν ήδη γίνει, το πρόγραμμα σπουδών είχε ήδη καταρτιστεί, και πάει λέγοντας.2) Απορίας άξιο γιατί οι 21 ώρες είναι πλήρες ωράριο, την ώρα που, στο δημόσιο, πλήρες ωράριο σημαίνει λίγες παραπάνω ώρες και πολλαπλάσιους μαθητές, άρα πολλαπλάσια δουλειά σε προετοιμασία, διορθώματα, κτλ.3) Οι παρεμβάσεις πρέπει να είναι σωστές τόσο ως προς τον χρόνο, όσο και ως προς την ένταση και το μέγεθος των μεταβολών που επιφέρουν.4) Συμφωνώ. Στο γενικότερο πλαίσιο όμως, είναι καλύτερο από το τίποτα.5) Συμφωνώ. Στο γενικότερο πλαίσιο όμως, ο καθένας παίρνει τα ρίσκα του.Στο 1) και το 2) απλά να προσθέσω ότι σε πολλά φροντιστήρια έχει γίνει ήδη ο κακός χαμός για τους καθηγητές που είχαν πάνω από 21 ώρες. Εκεί να δεις γλέντια.
Δεν έχει σχέση με το τί μου αρέσει και τι όχι. Είναι εντελώς αντικειμενικό: Χωρίς να υπάρχει εργασιακός κλάδος καθηγητών σε ΦΜΕ και ΚΞΓ, δηλαδή με αυτούς τους εργαζόμενους να θεωρείται ότι πάνε με την ΕΓΣΣ εργασίας (όπως δηλαδή όλοι οι πτυχιούχοι που δουλεύουν σε άλλο πόστα), με ήδη υπογεγραμμένες συμβάσεις από την αρχή της χρονιάς, αλλάζει το καθεστώς και μάλιστα *στα όρια* της νομιμότητας και της συνταγματικότητας. Δεν σου λέει "από εδώ και πέρα ό,τι σύμβαση υπογράψεις θα την κάνεις 6,70". Στο φοράει και μάλιστα αναδρομικά.Οι νόμοι παρεμπιπτόντως ισχύουν από την στιγμή που δημοσιεύονται σε ΦΕΚ.Δεν πας να νομοθετήσεις ό,τι παράλογο θέλεις, η αγορά από μόνη της θα βρει τον τρόπο να επανέλθει στην ισορροπία.Και πώς αποδεικνύεται αυτό;Αρκεί να δούμε του χρόνου, πόσοι καθηγητές θα διαλέξουν να δουλέψουν και σε φροντιστήρια ή θα τραβήξουν ένα μεγάλο κωλοδάχτυλο σε αυτά και θα πουν "δεν γαμιούνται, μόνο ιδιαίτερα ρε". Να δούμε πόσο μαύρο χρήμα θα κυκλοφορήσει επιπλέον, να δούμε και στα ιδιαίτερα τον ανταγωνισμό και να πέφτουν και εκεί οι τιμές, να δούμε και πόσες εισφορές θα χάσει το κράτος, και πόσους φόρους, και πάει λέγοντας. Δεν είναι ένας κρίκος η οικονομία. Ολόκληρη η αλυσίδα είναι. Στην πραγματικότητα, οι εργαζόμενοι δεν θα έπρεπε να είναι εναντίον των εργοδοτών τους *για τον συγκεκριμένο νόμο*. Θα έπρεπε να είναι εναντίον της ΟΙΕΛΕ. Γιατί άντε και νομοθετήθηκε η αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου. Αυτός που δεν μπορεί να το δώσει όμως, δεν θα το δώσει. Και θα ξέρει από πριν ότι είναι παράνομος. Πιστεύεις θα τον νοιάζει και πολύ; Θα τον νοιάζει, όσο νοιάζει και τον παράνομο ιδιαιτερά.
...... Γιατί τελικά εκτός από καλό εργοδότη, αυτό με κάνει και έξυπνο και διορατικό εργοδότη, αλλά και εν τέλει καλό άνθρωπο." Και όχι, δεν είμαι ρομαντική. Όσα λέω είναι βάσει όσων έχω ζήσει η ίδια και μάλιστα σε χαλεπούς καιρούς. Τελικά τη διαφορά σε αυτούς τους καιρούς θα την κάνεις, όχι στους εύκολους!.....
Συνάδελφε, όσο πλατειάζει η συζήτηση τόσο αποδεικνύεται ότι η σκοπιά με την οποία αντιμετωπίζεις τα θέματα είναι τελείως υποκειμενική.1) Αρχές Σεπτεμβρίου είναι αργά για τα φροντιστήρια; Ο προγραμματισμός και οι προβλέψεις που πρέπει να κάνει ο κάθε επιχειρηματίας είναι άγνωστες λέξεις; Παλιά είχαμε 3 φορές το χρόνο αυξήσεις και δεν έπεφτε έξω κανένας και τώρα θα μετράμε τις ημέρες και τις ώρες που ψηφίστηκε ο νόμος;2) Άλλη μια απόδειξη υποκειμενικότητας! Προφανώς αυτοί που το αποφάσισαν κάτι θα ξέρουν περισσότερο απο σένα και από μένα.3) Πρέπει όντως να είναι σωστές αλλά και πάλι θα πρέπει να το κρίνει κάποιος τρίτος με αντικειμενικότητα και όχι κάποιος που εμπλέκεται. Όταν σου έγραψα ότι αυτή η αύξηση έγινε για να μην αμείβονται κάποιοι με ωρομίσθια πείνας αλλά τουλάχιστον να εξισωθούν με το βασικό μισθό πανελλαδικά, μου αμφισβητείς και την αναλογία αυτή. 4) Στο γενικότερο πλαίσιο και το 1
Να υποθέσω ότι το παράλογο είναι το ότι το ωρομίσθιο από 3 κάτι ευρώ μικτά, έγινε 6 κάτι ευρώ μικτά;!!!
Όλα όσα αναφέρεις είναι σωστά, αλλά η ρομαντικότητα της άποψης δεν σου επιτρέπει να δεις το άλλο απλό: Ότι υπάρχουν και καθηγητές που είναι μαλάκες ή απλά ανίκανοι, και αν τους φερθείς καλά, ζημία θα έχεις.Είναι αντισυνταγματικό δυο άνθρωποι με το ίδιο πτυχίο, ενώ έχουν υπογράψει την ίδια σύμβαση (βασικό αυτό), να παίρνει ο ένας 3,52 και ο άλλος 6,70. Το αν γίνονταν και στο παρελθόν αντισυνταγματικά πράγματα, προφανώς δεν έχει σχέση. Μπορούμε να πάμε την κουβέντα όσο πίσω θέλετε. Αλίμονο αν οι νομοθέτες νομοθετούσαν με εκδικητικό τρόπο!!! Αν δεν μπορείτε να το καταλάβετε αυτό, λυπάμαι. Α, και πως ακριβώς θεμελιώνεται ότι το σύνταγμα απαγορεύει τις μειώσεις;!;!;!; Μήπως είναι το ίδιο με το κολπάκι της εφορίας που λέγαμε πιο πάνω;Ακούστε λίγο, για το ύψος του ωρομισθίου. Είπα πριν ότι μια οικονομία δεν είναι ένας κρίκος, είναι όλη η αλυσίδα. Ο καθηγητής βλέπει το 3,52 και λέει είναι λίγο. Φαντάζομαι το ξέρετε ότι δεν έπεσε μόνο ο μισθός του καθηγητή, αλλά οι μισθοί των πάντων. Εγώ λοιπόν ως φροντιστής, αν θέλω να επιβιώσω, τι λέτε, θα πρέπει να ρίξω τα δίδακτρα ή όχι; Και αν ναι σε ποιο σημείο; Και πόσα πιστόλια θα φάω;;; Θα αυξήσω τους μαθητές ανά τμήμα; Θα μειώσω τις ώρες των μαθημάτων; Θα κόψω ώρες από καθηγητές για να τις πάρω εγώ;
Ναι, γιατί από τη μία πολλά ΦΞΓ δεν μπορούν να υποστηρίξουν αυτά τα ωρομίσθια και από την άλλη η αλλαγή έγινε στη μέση της χρονιάς. Ένας φροντιστηριούχος που θέλει να δουλέψει υποτυπωδώς σωστά, κάνει τον βασικό σχεδιασμό της επόμενης χρονιάς από τον Μάιο της προηγούμενης. Τότε είναι που υπολογίζει πόσους καθηγητές χρειάζεται και πόσο μπορεί να τους πληρώσει, όχι τον Σεπτέμβριο! Φέτος μέσα στον Ιούλιο αυξήθηκαν οι εργοδοτικές εισφορές (αναδρομικά) και μετά πάλι τον Νοέμβριο ανακοινώθηκαν οι αλλαγές στα ωρομίσθια (αναδρομικά πάντα). Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα και δεν βοηθούν τον σωστό εργοδότη και επιχειρηματία. Όποιος νομίζει πως τα 3 ευρώ την ώρα μικτά είναι λίγα, μπορεί απλά να τα αρνηθεί και είτε να βρει εργασία με καλύτερο ωρομίσθιο είτε να γραφτεί στο ταμείο ανεργίας. Η λύση δεν είναι να πει ναι στα 3 ευρώ και να περιμένει να έρθει το κράτος να επιβάλλει στον εργοδότη του να του δώσει περισσότερα. Η πιθανότερη έκβαση αυτού του σεναρίου είναι σύντομα να βρεθεί χωρίς δουλειά - όποιος νομίζει πως αυτή η εκδοχή τον συμφέρει, γιατί να μην παραιτηθεί από τώρα;Επίσης όποιος έχει τόσο ενδιαφέρον για τη νομιμότητα, ας σταματήσει να κάνει μαύρα ιδιαίτερα.
Αν δεν μπορεί κάποιο φροντιστήριο να υποστηρίξει τουλάχιστον τα ωρομίσθια που ορίζει ο νόμος, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΥΤΑ, τότε ποιος ο λόγος ύπαρξής του;
Δηλαδή τα 3 ευρώ μικτά είναι πολλά για την εργασία ενός καθηγητή;!!! Αυτό με αφήνει ενεή. ΕΝΕΗ. Αδυνατώ να σχολιάσω!
Και θα επαναλάβω και το γνωστό ότι μία ώρα διδασκαλίας ισοδυναμεί με 4 ώρες δουλειάς γραφείου. Εγώ νομίζω ότι είναι και παραπάνω, αλλά τέλος πάντων. Δεν χρειάζεται να εξηγήσω γιατί. Καθηγητές είστε, θα έπρεπε να ξέρετε.
Θα το αφήσω εδώ, μιας και όπως προαναφέρθηκε, επαναλαμβάνομαι. Όποιος θέλει να δει, βλέπει.
Δεν έχω την ψευδαίσθηση ότι οι καθηγητές μου νοιάζονται για μένα. Και δεν το θέλω κιόλας. Όταν μείωσα το 1
Γνωρίζεις τι σημαίνει η λέξη "συνάδελφος"; Κι αν θέλεις να το ρωτήσω κι ανάποδα: με τον τρόπο που αναφέρεσαι στους καθηγητές "σου" μου δημιουργείται η απορία τι είναι για σένα "αντισυναδελφικό".