0 μέλη και 4 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχεί μία ώρα διδασκαλίας με 4 ώρες δουλειάς γραφείου. Μην λέμε ό,τι θέλουμε. Αν ήταν έτσι όλοι οι καθηγητές που δουλεύουν 15 ώρες την εβδομάδα θα ήταν στα πρόθυρα νευρικής κρίσης από την πολλή δουλειά και δεν θα είχαν χρόνο ούτε τουαλέτα να πάνε. Αν είναι να μιλήσουμε σοβαρά, δεν μπορούμε να λέμε τέτοια πράγματα. Ναι, είναι κουραστικό να είσαι καθηγητής, αλλά όχι ΤΟΣΟ. Και δεν πιστεύω ούτε ως αστείο ότι υπάρχει καθηγητής που δουλεύει 3 ώρες για ΚΑΘΕ ώρα διδασκαλίας...
Ο λόγος ύπαρξής του είναι ότι σκέφτεσαι τα 60,000 ευρώ που έχεις επενδύσει μέχρι στιγμής και τις απίστευτες ώρες που έχεις δουλέψει για να φτάσεις εκεί που είσαι, και τους μαθητές που θα μείνουν ξεκρέμαστοι αν αύριο κλείσεις... και ότι είσαι 45 χρονών και έτσι κι αλλιώς θα δυσκολευτείς να βρεις δουλειά γιατί κανένας δεν θα μπορεί να σε πληρώσει τα νόμιμα... και λες ας κάνω υπομονή 5 μήνες ακόμα ή ένα χρόνο ακόμα, ίσως αν δεν πληρώσω την εφορία, τον ΟΑΕΕ, το ένα, το άλλο, να μπορέσω να ορθοποδήσω μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση. Ή ίσως γίνει κανένα θαύμα.
Ποιος λέει ό,τι θέλει; Πολλές μελέτες έχουν αποφανθεί και συμφωνούν:UNESCO: 21 Ώρες διδασκαλίας = 84 ώρες δουλειάς γραφείου!Μπορεί να σας το επιβεβαιώσει μάλιστα κάποιος που έχει δουλέψει σε κάθε είδους γραφεία και έχει μπει σε κάθε είδους διδακτικές αίθουσες. Η πραγματικότητα διαφέρει πολλές φορές απ`αυτό που θέλει να πιστεύει ο καθένας!
Από τότε που δημιουργήθηκε η επιχειρηματικότητα, είναι γνωστό ότι όποιος αποφασίζει να επενδύσει αναλαμβάνει ένα ρίσκο, μικρό ή μεγάλο το ξέρει και το αποφασίζει ο ίδιος. Το ξέρει όμως! Αν έχει και τη διορατικότητα να προβλέπει και κάποιες αναποδιές τότε μειώνει και το ρίσκα του.
Όταν έγραφα πάντως ότι ο καθένας ξέρει τα δικά του οικονομικά προβλήματα εννοούσα όλους και καλό θα είναι να σκεφτόμαστε και το τι μπορεί να αντιμετωπίζει ο άλλος και όχι να υποστηρίζουμε ότι θα ισορροπήσει η οικονομία ή όποιος νομίζει ότι είναι λίγα τα 3
Καταλαβαίνω ότι δούλευες από 16 χρονών αλλά δεν είναι τα πολλά χρόνια εργασίας που κάνουν την αντικειμενική άποψη. Θα μπορούσα να σου πω ότι δουλεύω περισσότερα αλλά δεν έχει κανένα νόημα.
Να σημειώσω μόνο ότι η οργάνωση που υπάρχει στην εκπαίδευση στο εξωτερικό κάνει το έργο του εκπαιδευτικού πιο εύκολο απ`ό,τι στην Ελλάδα!
Αυτά που συζητάμε δεν αναφέρονται μόνο στο μικρόκοσμο των φροντιστηρίων.
Εσύ μπορεί πράγματι να πιστεύεις ότι στραβός είναι ο γιαλός αλλά όπως και να έχει το θέμα τα 3
Ο λόγος ύπαρξής του είναι ότι σκέφτεσαι τα 60,000 ευρώ που έχεις επενδύσει μέχρι στιγμής και τις απίστευτες ώρες που έχεις δουλέψει για να φτάσεις εκεί που είσαι, και τους μαθητές που θα μείνουν ξεκρέμαστοι αν αύριο κλείσεις... και ότι είσαι 45 χρονών και έτσι κι αλλιώς θα δυσκολευτείς να βρεις δουλειά γιατί κανένας δεν θα μπορεί να σε πληρώσει τα νόμιμα... και λες ας κάνω υπομονή 5 μήνες ακόμα ή ένα χρόνο ακόμα, ίσως αν δεν πληρώσω την εφορία, τον ΟΑΕΕ, το ένα, το άλλο, να μπορέσω να ορθοποδήσω μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση. Ή ίσως γίνει κανένα θαύμα.Δεν είμαι σίγουρη ότι οι φροντιστηριούχοι δικαιούμαστε ταμείο ανεργίας αφού δεν είμαστε ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ. Αν δικαιούμαστε ταμείο (γνωρίζει κανείς στα σίγουρα να μας πει?) για μένα προσωπικά θα ήταν μια καλή λύση στη φάση αυτή γιατί έχω βαρεθεί να δουλεύω σαν το σκυλί και να είμαι συνέχεια χρεωμένη. Θα κάνω το φροντιστήριο οικοδιδασκαλείο, θα κρατήσω τους πιο καλοπληρωτές από τους μαθητές μου, θα δουλεύω μόνη μου χωρίς πολλές σκοτούρες και επιτέλους θα ανασάνω. Έχεις δίκιο πάντως, τα περισσότερα φροντιστήρια αυτή τη στιγμή δεν έχουν λόγο ύπαρξης ως κερδοφόρες επιχειρήσεις και ο μόνος λόγος που στέκονται ακόμα είναι ο ρομαντισμός των ιδιοκτητών τους και το ότι ο κάθε ένας από εμάς έχει κάποιο άλλο εισόδημα στην οικογένεια του που του επιτρέπει να λειτουργεί με χασούρα ή τέλος πάντων χωρίς κέρδος. Εγώ έχω τους συνταξιούχους γονείς μου και κάτι χρήματα που μας δάνεισε η πεθερά μου. Αν τελειώσουν αυτά, θα βάλω λουκέτο την επόμενη μέρα.Ας σχολιάσω εγώ που μπορώ. Τα 3 ευρώ μικτά είναι λίγα για την εργασία ενός καθηγητή. Και για τη δική μου επίσης. Όμως τα περισσότερα φροντιστήρια δεν μπορούν να πληρώσουν περισσότερο ή αν μπορούν να πληρώσουν περισσότερο, δεν μπορούν να πληρώσουν τα διπλάσια και να βγάζουν κέρδος. Δυστυχώς αυτή είναι η κατάσταση στην αγορά. Έχω χάσει εγγραφή επειδή είπα ότι τα δίδακτρα είναι 45 ευρώ το μήνα και ο γονιός μου απάντησε "μέχρι 40 δίνω". Όταν ο γονιός τσιγγουνεύεται τα 5 ευρώ το μήνα, πώς ακριβώς θα πληρώσω εγώ τον καθηγητή αυτό που αξίζει; Πού θα τα βρω τα χρήματα;Σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχεί μία ώρα διδασκαλίας με 4 ώρες δουλειάς γραφείου. Μην λέμε ό,τι θέλουμε. Αν ήταν έτσι όλοι οι καθηγητές που δουλεύουν 15 ώρες την εβδομάδα θα ήταν στα πρόθυρα νευρικής κρίσης από την πολλή δουλειά και δεν θα είχαν χρόνο ούτε τουαλέτα να πάνε. Αν είναι να μιλήσουμε σοβαρά, δεν μπορούμε να λέμε τέτοια πράγματα. Ναι, είναι κουραστικό να είσαι καθηγητής, αλλά όχι ΤΟΣΟ. Και δεν πιστεύω ούτε ως αστείο ότι υπάρχει καθηγητής που δουλεύει 3 ώρες για ΚΑΘΕ ώρα διδασκαλίας...
Από εδώ: http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CF%86%CE%BF%CF%82&dq=1.αυτός που ασκεί με κπ. άλλο το ίδιο επάγγελμα ή που κατέχει το ίδιο αξίωμα, όπως π.χ. γιατρός, δικηγόρος ή υπουργός, βουλευτής κτλ. 2. αυτός που εργάζεται με κπ. άλλο στον ίδιο τομέα ή χώρο δουλειάς: Συνεργάζομαι πολύ αρμονικά με τους συναδέλφους μου στο σχολείο / στο γραφείο / στο εργοστάσιο. || ως προσφώνηση ή ως προσωνυμία μεταξύ συμφοιτητών, μεταξύ μελών της ίδιας οργάνωσης κτλ.: Συνάδελφε! Ο ~ έχει το λόγο.Η συναδελφικότητα δεν σημαίνει απαραίτητα απουσία ιεραρχίας. Καλώς ή κακώς, πήρα ένα ρίσκο. Πρόβλημα μου, γούστο μου, καπέλο μου. Αλλά, όπως ο κάθε λογικός άνθρωπος, δεν έδωσα έναν σκασμό λεφτά για να μην δουλεύω όπως θέλω εγώ. Αν κάποιος τα έδωσε και δουλεύει όπως θέλουν οι άλλοι, πρόβλημά του, γούστο του, καπέλο του. Εγώ προσωπικά, αν ήθελα να δουλεύω όπως θα ήθελε κάποιος άλλος, δεν θα άνοιγα φροντιστήριο. Θα καθόμουν εκεί που ήμουν.Αν και πολύ θα ήθελα να μου κάνεις ένα ψυχογράφημα για το πως συμπεριφέρομαι στους καθηγητές του φροντιστηρίου μου.
Ποιος μίλησε για απουσία ιεραρχίας; Δηλαδή δεν μπορούν να υπάρχουν οι σωστές αποστάσεις, ο σεβασμός, η αλληλεγγύη, η φιλία, η κατανόηση, η συναδελφικότητα μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου; Δεν μιλήσαμε για ασυδοσία, έλλειψη σεβασμού ή να μη δουλεύεις με τους δικούς σου όρους στην επιχείρησή σου (αλίμονο), μιλήσαμε για αρμονική συνεργασία, εκτίμηση και αλληλοϋποστήριξη. Τόοοσο δύσκολο είναι να βρει κάποιος τη χρυσή τομή;!
Για την αλληλεγγύη διαφωνώ *εν μέρει*. Και αυτό γιατί πιστεύω ότι η αλληλεγγύη απαιτεί την έλλειψη ιεραρχίας και αντικρουόμενων συμφερόντων, δηλαδή πίστεύω ότι τα άτομα που την έχουν πρέπει να έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις και τα ίδια δικαιώματα και φυσικά, τα ίδια συμφέροντα. Ο λόγος που διαφωνώ εν μέρει και όχι συνολικά, είναι γιατί πιστεύω ότι εν τέλει, είναι προς το συμφέρον του εργαζόμενου το φροντιστήριο να πηγαίνει καλά, για να διατηρήσει ο ίδιος την θέση του, για να έχει κίνητρο εν πάσει περιπτώσει να το κάνει αυτό, για να αποκομίσει τα οφέλη του. Τα οφέλη βέβαια δεν είναι μόνο τα οικονομικά. Για να είμαι ειλικρινής, το οικονομικό όφελος από το να δουλεύεις σε ένα φροντιστήριο μάλλον είναι το μικρότερο. Μεγαλύτερα οφέλη θεωρώ την ασφαλιστική κάλυψη και το γεγονός ότι ο καθηγητής γίνεται γνωστός σε πολλαπλάσιους μαθητές από ό,τι αν έκανε μόνο ιδιαίτερα.
Είναι επίσης προς το συμφέρον του φροντιστηρίου ο εργαζόμενος να είναι ευχαριστημένος από τις συνθήκες εργασίας του (συμπεριλαμβανομένων των αποδοχών του), γιατί έτσι αυξάνεται η αποδοτικότητά του. Υπάρχουν άπειρες έρευνες που έχουν καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα. Εκτός αν κανείς έχει αντίθετη προσωπική εμπειρία...
Isla, πού το είδες γραμμένο ότι θέλω να κλείσεις;
Τυχαίνει να έχω διαβάσει πολλές έρευνες που έχουν καταλήξει σε αυτό ακριβώς το συμπέρασμα. Αν σ'ενδιαφέρει ψάξε εσύ να βρεις τις έρευνες αυτές, γιατί κι εγώ βαριέμαι να γράφω. Συμφωνώ ότι η συζήτηση δεν καταλήγει πουθενά, γι'αυτό και επέλεξα να μη συμμετέχω αν και διαβάζω τις αναρτήσεις. Με έχει καλύψει ο jack εξαλλου