0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Παράθεση από: kounelaki80 στις Απριλίου 20, 2013, 07:54:39 pmΕιναι βεβαια και αυτοί οι συνάδελφοι καθηγητές που με την πρώτη φορά κερδίζουν την απόλυτη εμπιστοσύνη ΟΛΩΝ των μαθητών και καταλήγουν να τους ζητάνε συμβουλές μέχρι και για τα... γκομενικά τους (sorry κιόλας)! Ελάτε,όλοι έχουμε/είχαμε έναν τέτοιο συνάδελφο, που όσο και να τους ψυχολογίσω, ακόμα δεν εχω καταλάβει πώς το κάνουν... The dream job που λένε..."dream job" είναι ο καθηγητής που οι μαθητές τον ρωτάνε για να τα γκομενικά τους;;Φέτος ένας φίλος μου παρακολουθεί ΑΣΠΑΙΤΕ και τον έχω βάλει να μου μεταφέρει όσο μπορεί πιο λεπτομεριακά ότι μαθαίνουν εκεί γιατί εγώ βλεπετε δεν έχω παιδαγωγική κατάρτιση. Μέχρι στιγμής έχω συγκρατήσει 2 πράγματα που μου έχει μεταφέρει:1. Ο εκπαιδευτικός δεν έχει τον ρόλο του γονέα. Δεν φερόμαστε ποτέ στα παιδιά ως γονείς. Ρόλος δικός μας είναι να είμαστε ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των παιδιών και των ενηλίκων της κοινωνίας.2. Ο εκπαιδευτικός όταν έχει τον ρόλο του σύμβουλου (δλδ συμβουλεύει τους μαθητές) δεν πρέπει να κρίνει, ούτε να εκφέρει γνώμη για το πρόβλημα που του τίθεται, αλλά να βοηθήσει τον συμβουλευόμενο να οδηγηθεί στην λύση μόνος του, άσχετα εάν ο ίδιος συμφωνεί ή όχι με την λύση αυτή.Αυτά τα 2 παραπάνω, έτσι όπως το καταλαβαίνω εγώ, έρχονται σε αντίθεση με το σκηνικό "μαθητής λέει σε καθηγητή του όλα τα προβλήματά του, ακόμα και τα γκομενικά του". Όπως επίσης και το "πετυχημένος καθηγητής είναι αυτός που θα κάνει τον μαθητή να τον μιμηθεί".Επί του θέματος όμως... απλά ρώτησέ την τι την ενόχλησε. Εάν δεν σου απαντήσει είναι δικό της θέμα πλέον και δεν μπορείς να κάνεις κάτι παραπάνω για αυτό. Κάνουν και τα παιδιά τις επιλογές τους και πρέπει να τις σεβόμαστε.
Ειναι βεβαια και αυτοί οι συνάδελφοι καθηγητές που με την πρώτη φορά κερδίζουν την απόλυτη εμπιστοσύνη ΟΛΩΝ των μαθητών και καταλήγουν να τους ζητάνε συμβουλές μέχρι και για τα... γκομενικά τους (sorry κιόλας)! Ελάτε,όλοι έχουμε/είχαμε έναν τέτοιο συνάδελφο, που όσο και να τους ψυχολογίσω, ακόμα δεν εχω καταλάβει πώς το κάνουν... The dream job που λένε...
Να ένα υποθετικό σενάριο: έχεις την ιδανική (σύμφωνα με τα λεγόμενά σου πάντα) σχέση με μια μαθήτριά σου και έχει το θάρρος να σε συμβουλεύεται σε πιο προσωπικά της ζητήματα. Έστω ότι αυτή η μαθήτρια λοιπόν έχει μία σχέση με ένα συνομήλικο αγόρι και έχουν μαλώσει για μια χαζή αιτία. Σου λέει το πρόβλημά της κι εσύ την συμβουλεύεις. Παράλληλα μαθαίνει όλο αυτό το σκηνικό και την φιλική εμπλοκή σου ο πατέρας, ο οποίος όμως δεν εγκρίνει η κόρη του να έχει σχέση με αγόρι (π.χ. γιατί θεωρεί ότι είναι μικρή σε ηλικία, ας πούμε β γυμνασίου, και γιατί πιστεύει ότι η δουλειά της είναι να διαβάζει και να είναι καλή μαθήτρια...πολύ συνήθης αντίληψη για πατεράδες). Έρχεται την άλλη μέρα στο σχολείο και θέτει το ζήτημα στο διευθυντή, ότι δηλαδή η κόρη του δέχεται τις συμβουλές της τάδε καθηγήτριας σε θέμα άσχετο με τα μαθήματα (φαντάζομαι αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα ήταν λίγο πιο σκληρή η πραγματικότητα). Σε φωνάζει ο διευθυντής να ακούσει την δική σου εκδοχή (ενδεχομένως ενώπιον του πατέρα και διαφόρων συναδέλφων που θα μπαινοβγαίνουν εκείνη την ώρα στο γραφείο). Εσύ τι λες; Έχω μια ιδανική σχέση με τη μαθήτρια και εφόσον μου ζητήθηκε η άποψή μου τη συμβούλευσα αναλόγως; Ή βγάζεις τρελή τη μαθήτρια διαψεύδοντάς την; Όπως καταλαβαίνεις δεν υπάρχει σωστή απάντηση. Απλά έμπλεξες!Αυτό το λέω, γιατί οτιδήποτε κάνεις και λες μπορεί να σε φέρει υπόλογη. Κανείς σε τέτοιες περιπτώσεις δεν θα εξετάσει τις προθέσεις σου, ούτε το βαθμό της εμπιστοσύνης που έχει αναπτυχθεί με την μαθήτρια. Αντίθετα αυτό που κρίνεται είναι το άριστο κλίμα εντός του οποίου διεξάγεται η εκπαιδευτική διαδικασία και τα αποτελέσματα αυτής. Λέγοντας εκπαιδευτική διαδικασία περιλαμβάνω και το μάθημα αυτό καθεαυτό, και τα διαλείμματα ως τόπο και χρόνο φιλικών συναναστροφών με τους μαθητές μας και γενικότερα τις σχέσεις που αναπτύσσουμε μαζί τους προκειμένου να κερδίσουμε την προσοχή τους, τη συμπάθειά τους, τον σεβασμό τους και να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα το έργο μας, που είναι να τους διδάξουμε το γνωστικό μας αντικείμενο και μέσα από αυτό οτιδήποτε εμπλέκεται άμεσα ή έμμεσα ως αξία, ιδανικό, αρχή για την ζωή.Δηλαδή, μην μπερδεύουμε την καλή σχέση με την προσωπική σχέση. Ειδικά με μικρότερης ηλικίας παιδιά είναι απίστευτο το πόσο εύκολα μπορεί κανείς να μπλέξει, όχι επίτηδες, αλλά από αφέλεια. Αν δεν φροντίσεις να τηρήσεις τις αποστάσεις θα βρεθείς αργά ή γρήγορα εκτεθειμένη. Είναι τα όρια που έχω αναφέρει σε προηγούμενο μήνυμα.Ειπωμένα με πολύ καλή διάθεση, χωρίς ίχνος αντιπαράθεσης, απλά ως υλικό για σκέψη.
Το συζήτησα και με μία άλλη καθηγήτρια, και μου είπε ότι ''Πρεπει να κάνεις κανονα στην ζωή σου ότι ποτέ δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλους.''.
Κατά την γνώμη μου συμβαίνουν τα εξής. Πρώτον αφού είναι αριστούχα μάλλον πάει και φροντιστήριο οπότε βαριέται να ακούει το μάθημα ίσως το θεώρει πολύ κατωτέρου επιπέδου από το δικό της.Δεύτερον είναι η ζήλια είτε πιστεύοντας ότι την αδικείτε ξεχωρίζοντας άλλους ως καλύτερους είτε επειδή είναι ερωτευμένη με κάποιον θαυμαστή σας………
Παράθεση από: kostasMath στις Απριλίου 22, 2013, 05:58:06 pmΚατά την γνώμη μου συμβαίνουν τα εξής. Πρώτον αφού είναι αριστούχα μάλλον πάει και φροντιστήριο οπότε βαριέται να ακούει το μάθημα ίσως το θεώρει πολύ κατωτέρου επιπέδου από το δικό της.Δεύτερον είναι η ζήλια είτε πιστεύοντας ότι την αδικείτε ξεχωρίζοντας άλλους ως καλύτερους είτε επειδή είναι ερωτευμένη με κάποιον θαυμαστή σας………Ναι αλλά αν πηγαίνει φροντιστήριο (που δεν νομιζω), τότε γιατί σε όλους τους άλλους συναδέλφους να είναι μία χαρά και να συμμετέχει? Το ιδιο δεν είναι?
Παράθεση από: kounelaki80 στις Απριλίου 22, 2013, 06:20:50 pmΠαράθεση από: kostasMath στις Απριλίου 22, 2013, 05:58:06 pmΚατά την γνώμη μου συμβαίνουν τα εξής. Πρώτον αφού είναι αριστούχα μάλλον πάει και φροντιστήριο οπότε βαριέται να ακούει το μάθημα ίσως το θεώρει πολύ κατωτέρου επιπέδου από το δικό της.Δεύτερον είναι η ζήλια είτε πιστεύοντας ότι την αδικείτε ξεχωρίζοντας άλλους ως καλύτερους είτε επειδή είναι ερωτευμένη με κάποιον θαυμαστή σας………Ναι αλλά αν πηγαίνει φροντιστήριο (που δεν νομιζω), τότε γιατί σε όλους τους άλλους συναδέλφους να είναι μία χαρά και να συμμετέχει? Το ιδιο δεν είναι?Όχι δεν είναι το ίδιο...Σου ξαναλέω (χωρίς να θέλω να σε θίξω και χωρίς ξέρω αν όντως ισχύει) ότι από αυτά που διαβάζω καταλαβαίνω πως το κοριτσάκι πιθανόν να έχει πρόβλημα με τον τρόπο που κάνεις μάθημα.. Αν όντως λατρεύει τα Αρχαία και δεν είναι ευχαριστημένη από εσένα , έχει ξενερώσει , σε σνομπάρει και βγάζει αυτή την αντίδραση...Πιστεύω είναι και αυτό ένα ενδεχόμενο και σου εύχομαι να μην ισχύει...
συγνωμη ρε παιδια,μονο εγω εχω την εντυπωση οτι το κουνελακι δεν ειναι καθηγητρια??
Παράθεση από: Boldini στις Απριλίου 22, 2013, 03:12:52 pmσυγνωμη ρε παιδια,μονο εγω εχω την εντυπωση οτι το κουνελακι δεν ειναι καθηγητρια?? Γιατί το λες αυτό boldini; Ίσως μάλιστα να είναι στο ίδιο σχολείο με τη Sogno Italiano...