0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Ο Μανιτακης αποφασιζει ποσοι απο καθε Υπουργειο. Το πως θα γινει ειναι ακομα προς διερευνηση. (έχουμε ενα δειγμα απο την ελευθεροτυπια το οποιο φαινεται μη εφαρμοσιμο σε εμας). Παντως οταν ο μανιτακης έλεγε οτι η αξιολογηση των εκπαιδευτικων θα γινει με ειδικο τροπο που θα αποφασισει το ΥΠΕΠΘ εννοουσε την αξιολογηση του παρεχομενου εκπαιδευτικου εργου και την οχι την αξιολογηση των υποψηφιων διαθεσιμων. Σήμερα ειπε οτι το 10% των 25000 θα προελθει απο την Κεντρικη Κυβερνηση δηλαδη τα Υπουργεια. Patreas εμεις εκει υπαγόμαστε?
@Patreas.Ισχύει ο ΔΥ αλλά ισχύει και ο τρόπος πρόσληψης τους, ο οποίος δεν αλλάζει και γι αυτό είπα για χρονοβόρες διαδικασίες. Μην ξεχνάς και την απροθυμία των φορέων υποδοχής να δώσουν κενά...Επίσης δεν ξέρουμε και αν αυτή η αργοπορία εξυπηρετεί κάποιους σχεδιασμούς (των εργαζομένων σίγουρα όχι).Η μετάταξη των ήδη Δ.Υ. όμως σε πόσο χρόνο γίνεται; Δηλαδή πότε καταργείται η μία οργανική και πότε φαίνεται στην άλλη; Την ίδια μέρα; Αυτό το διάστημα μπορεί να επιμηκυνθεί;
Παράθεση από: guestteacher στις Ιουνίου 10, 2013, 08:16:36 pm@Patreas.Ισχύει ο ΔΥ αλλά ισχύει και ο τρόπος πρόσληψης τους, ο οποίος δεν αλλάζει και γι αυτό είπα για χρονοβόρες διαδικασίες. Μην ξεχνάς και την απροθυμία των φορέων υποδοχής να δώσουν κενά...Επίσης δεν ξέρουμε και αν αυτή η αργοπορία εξυπηρετεί κάποιους σχεδιασμούς (των εργαζομένων σίγουρα όχι).Η μετάταξη των ήδη Δ.Υ. όμως σε πόσο χρόνο γίνεται; Δηλαδή πότε καταργείται η μία οργανική και πότε φαίνεται στην άλλη; Την ίδια μέρα; Αυτό το διάστημα μπορεί να επιμηκυνθεί;Το "περίεργο" με αυτούς είναι ότι έχουν εδώ και 2 μήνες βγει ονομαστικά ποιος θα πάει πού (http://www.tovima.gr/society/article/?aid=507498), αλλά δεν υπογράφει ο Μανιτάκης τη σχετική Υπουργική Απόφαση για να συντελεστεί η μετάταξη.Πάντως στο γνωστό κείμενο (http://ec.europa.eu/economy_finance/publications/occasional_paper/2013/pdf/ocp148_en.pdf) ως ένας από τους 5 λόγους των υποχρεωτικών αποχωρήσεων αναφέρεται το "(v) the elapse of a 12-month period in the mobility scheme."
@black21Με ένα φόβο ότι ξεφεύγω από το θέμα και κουράζω μια μικρή απάντηση.Οπως αναφέρεις τα συγεκριμένα παραδείγματα ήταν σε άλλες εποχές. Το τι κερδίζεις δεν εξαρτάται πάντα από τον αγώνα που κάνεις (πρόσεχε δεν λέω να μην κάνεις αγώνα).Αυτό που λες κερδίσαμε και κερδίσαμε σκέψου μήπως κάποια πράγματα έγιναν για να φανεί ότι το Δημόσιο κοστίζει πολύ. Εξάλλου τότε τα παλικάρια είχαν και έδιναν (σάμπως ήταν από την τσέπη τους;). Από ότι φάνηκε κουμάντο με τα χρήματα μας έκαναν και λογαριασμό δεν έδιναν.Οσο για τα αίτια της μη αντίδρασης μας (ασχετα του αποτελέσματος) εδώ συμφωνούμε αλλά αν δεν μπορείς να αλλάξεις κάτι τοτε το καλύτερο είναι να δεις τι μπορείς να κάνεις έστω και ατομικά για να την βγάλεις πέρα (σε όλα τα επίπεδα).Τώρα αν θες την άποψη μου σου λέω ξεκάθαρα δύσκολα θα απολυθούμε αλλά πολύ εύκολα θα αλλάξουμε δουλειά (εντος Δημοσίου). Και αν δεν γίνει τώρα θα γίνει σε βάθος 10ετιας το πολύ.Φίλε μου χωρίς παιδιά εκπαιδευτικοί δεν υπάρχουν....και όποιος κατάλαβε κατάλαβε...Δεν χρειάζεται να μου λες ότι μου τα λές με καλή διάθεση. είτε με καλή είτε με κακή τα σωστά μηνύματα τα λαμβάνω πολύ σοβαρά υπόψη. Δεν είμαι και με στην καλή χαρά και ο μήνας έχει 9. αλλά δεν βάζω και πλερέζες. Απλά το παλεύω. Καλό μεσημέρι.
@anixiaΔεν εννοούσα ακριβώς αυτό. Εννοούσα ότι οι νέοι άνθρωποι σιγά σιγά την κάνουν και τα "νεα" παιδιά θα γεννιόνται σε άλλες χώρες από γονείς που έφυγαν με τις χειρότερες απόψεις για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. Δεν είναι θέμα Γενικής ή Τεχνικής Εκπάιδευσης είναι θέμα συνολικά μαθητικού δυναμικού.