0 μέλη και 6 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Το υπουργείο κάνει κατά την γνώμη μου ότι μπορεί για να μην απολύσειεκπαιδευτικούς παρά τις πιέσεις της τρόικας (αν ήθελε τότε γιατί να κάνει μετατάξεις σε πρωτοβάθμια υπουργείο και γραφεία διευθύνσεων?) θα τους είχε όλους σε διαθεσιμότητα από το καλοκαίρι.
Παντως περυσι το καλοκαιρι σταθηκε αμειλικτο και προχωρησε σε διαθεσιμοτητες δια του ξαφνικου θανατου, χωρις αξιολογηση, προεργασια και σχεδιασμο. Οι μεταταξεις σε πρωτοβαθμια και φορεις αποτελουν δικοπο μαχαιρι, καθοτι μπορει να χρησιμευσουν ως προπλασμα απολυσεων, εχοντας διασπασει το ευρυ και ενιαιο εκπαιδευτικο σωμα σε μικροτερες υποομαδες, ευκολα χειραγωγησιμες και περισσοτερο ευαλωτες σε πιθανες διαθεσιμοτητες, οπως εχει επισημανθει πολλακις στο φορουμ.
Υπάρχει στο ΠΔ 100/97 που τροποποιεί/συμπληρώνει το 50/96 (η συγκεκριμένη παρ/φος αναφέρεται στην κρίση υπεραριθμίας στα μουσικά και πειραματικά σχολεία -για τα δεύτερα δεν ισχύει πλέον, αφού άλλαξε το καθεστώς...).*Στο τέλος του ΠΔ 28 για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις αναφέρεται:Άρθρο 7Λοιπές διατάξειςΟι λοιπές διατάξεις του π.δ. 50/1996 εφαρμόζονται συμπληρωματικά, εφόσον δεν αντίκεινται στις διατάξεις του παρόντος.Αυτό σημαίνει ότι, επειδή το ΠΔ 28 θέτει ως βασικό κριτήριο τη "12ετία" εξαιρώντας όσους έχουν >12 χρόνια από τις υποχρεωτικές μεταθέσεις, είναι πιθανό να αλλάξει ο τρόπος κρίσης της υπεραριθμίας στη σχολική μονάδα, καθώς και η σειρά κατάταξης για τις οριστικές και προσωρινές τοποθετήσεις. Δηλαδή:-Σε περίπτωση υπεραριθμίας (οργανικής ή λειτουργικής) σε ένα σχολείο, αν κανείς δε θέλει να κριθεί υπεράριθμος, κρίνεται ο τελευταίος τοποθετηθείς. Τώρα, με τα νέα δεδομένα, τι θα γίνει αν ο τελευταίος τοποθετηθείς έχει >12 χρόνια (επειδή π.χ. πήρε βελτίωση πέρυσι) και ο προτελευταίος λιγότερα;Δε θα αλλάξει κάτι. Εξηγούμαι: Υπεραριθμία υπάρχει στο σχολείο. Δεν είναι ιδιότητα του εκπαιδευτικού. Αν ο τελευταίος τοποθετηθείς έχει >12 χρόνια δεν τον πειράζουν. Τον αφήνουν εκεί που είναι. Πάνε στον προτελευταίο, αν κι αυτός έχει >12 χρόνια δεν τον πειράζουν κοκ. Αν σ΄αυτή την αναζήτηση και πηγαίνοντας προς τους παλιότερους, όποιος βρεθεί να έχει <12 χρόνια και ωράριο <60% αυτός ονομάζεται πλέον "ολικά υπεράριθμος" και πάει για υποχρεωτική μετάθεση. Μπορεί να είναι και πάνω από ένας "ολικά υπεράριθμος", αυτό δεν διευκρινίζεται. Φεύγοντας λοιπόν απ΄το σχολείο ο/οι "ολικά υπεράριθμος/οι" άρεται η υπεραριθμία των υπολοίπων και όλα καλά. Αν στην αναζήτηση που περιέγραψα δε βρεθεί κάποιος που να βαφτιστεί "ολικά υπεράριθμος" η άρση της υπεραριθμίας γίνεται όπως γινόταν πάντα.- Εφόσον οι έχοντες >12 χρόνια εξαιρούνται από τις υποχρεωτικές μεταθέσεις, ουσιαστικά προηγούνται στην κάλυψη των κενών και στη συμπλήρωση ωραρίου. Πώς θα γίνονται πλέον οι τοποθετήσεις; Όπως τώρα, δηλ. από ενιαία λίστα στην οποία μπαίνουν όλοι, ανεξαρτήτως προϋπηρεσίας, με βάση τις μονάδες μετάθεσης; Ή θα γίνουν δύο λίστες, "υπερδωδεκαετών" και "υποδωδεκαετών" με προτεραιότητα στους πρώτους;Οι έχοντες >12 χρόνια βεβαίως δεν μετατίθενται υποχρεωτικά. Αν έχουν οργανική παίρνουν στο σχολείο τους ώρες όπως παίρνανε μέχρι τώρα. Και είναι στο χέρι του διευθυντή να μην αφήσει ακάλυπτο καθηγητή με <12 χρόνια. Δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να κάνει τα στραβά μάτια και να παρακάμψει το νόμο που λέει ότι ο παλιός συμπληρώνει πρώτος ωράριο, αλλά ως τώρα το έχουμε δει να γίνεται πολλάκις. Αν πάλι οι έχοντες >12 χρόνια δεν έχουν οργανική και είναι διαθεσίτες ή υπεράριθμοι (με την έννοια της υπεραριθμίας όπως την ξέραμε ως τώρα) το ΠΥΣΔΕ θα τους δώσει λειτουργικό ανάλογα με τα μόρια μετάθεσης που έχουν, όπως γίνεται έως τώρα.
Τελικά πιστεύω πως το διάταγμα θα πιάσει σίγουρα όσους αποσπάστηκαν φέτος υποχρεωτικά, δηλαδή πολλούς διαθεσίτες αλλά και λίγους υπεράριθμους που δεν κατόρθωσαν να πιάσουν θέση.Φέτος π.χ στην πρωτοβάθμια α, β και γ Αθήνας 250 άνθρωποι βρέθηκαν χωρίς θέση στο πυσπε τους (και άρα 60% ωρών) και το 90% απο αυτούς είχε λιγότερη των 12 χρόνων προϋπηρεσία. Όλοι εμείς (ανήκω στη δύστυχη αυτή ομάδα) αποσπαστήκαμε υποχρεωτικά στην ανατολική και δυτική Αττική. 2-3 κατέληξαν χωρίς σχολείο για να τοποθετηθούν και έμειναν στη διάθεση της διεύθυνσης για να καλύπτουν ώρες όπου χρειαστεί. Οι τελευταίοι 2-3 λοιπόν είναι και αυτοί που θα φύγουν για μετάθεση σε πανελλαδική εμβέλεια, ενώ για τους υπόλοιπους η υποχρεωτική απόσπαση θα μετατραπεί σε υποχρεωτική μετάθεση. Άρα ότι και να λένε οι μπράτηδες μια χαρά μπορεί να εφαρμοστεί, ακόμα και στην πε. Δεν τολμώ να φανταστώ πως θα πάνε τα πράγματα στη δε ... Θα θελα να ξερα αν θα δοθεί η δυνατότητα στους υπεράριθμους/διαθεσίτες να καταλάβουν οργανική μέχρι τον Ιούνη(είτε απο αυτές που θα προκύψουν τον Απρίλη (βλ. συνταξιοδοτήσεις) είτε απο μεταθέσεις αν γίνουν)
Φρονώ ότι για τις ειδικότητες της β'θμιας που μπορούν να εργαστούν και στην α'θμια, η τελευταία μπορεί ν' αποτελέσει σανίδα σωτηρίας, προκειμένου να γλιτώσουν το... ξεσπίτωμα. Αν, δηλαδή, οι αγγλικών, γαλλικών, γυμναστές και πληροφορικής που περισσεύουν στη β'θμια, λόγω αύξησης ωραρίου και άλλων 'ομορφιών', δε βρουν θέση στην α'θμια, τότε και μόνο τότε υπάρχει το ενδεχόμενο να φάνε σουτ.
Λοιπόν κάνοντας ένα ρεζουμέ των τελευταίων ημερών διαπίστωσα κάτι....Οταν δεν μπορείς να ενωθείς και να σχηματίσεις μια μεγάλη πλειοψηφία ανθρώπων που να ξέρουν τι θέλουν και να συμφωνούν (δεν είναι εύκολο και απαιτεί και αλλαγή κουλτούρας) τότε θα δεχτείς αυτό που σου επιβάλλουν (μιας και δεν έχεις την σύμπνοια να το πολεμήσεις). Η Κυβέρνηση είναι χείριστη στην οργάνωση αλλά τέλεια στον χειρισμό των τακτικών πολιτικής. Με λίγα λόγια είναι μια άριστη κυβέρνηση για την Ελλάδα. Δυστυχώς.Καλό βράδυ.