0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Παράθεση από: apri στις Σεπτεμβρίου 10, 2013, 11:40:02 pmΌχι ακριβώς. Τα λατινικά είναι όντως μια νεκρή γλώσσα που απέχει αρκετά από τις σημερινές λατινογενείς γλώσσες. Τα αρχαία ελληνικά, όμως, λόγω ακριβώς της σπουδαίας γραπτής παράδοσης ήταν επί αιώνες πρότυπο και σημείο αναφοράς για τους ομιλούντες την ελληνική. Αυτό σημαίνει ότι, αν κάποιος δεν διδαχθεί αρχαία ελληνικά, όχι μόνο δεν θα μπορεί να διαβάσει από το πρωτότυπο αρχαία κείμενα, αλλά θα έχει μεγάλο πρόβλημα να κατανοήσει μεταγενέστερα κείμενα (βυζαντινά και καθαρευουσιάνικα) που γράφτηκαν με πρότυπο την αρχαία ελληνική. Επίσης, θα δυσκολεύεται να καταλάβει τύπους και εκφράσεις της νέας ελληνικής που έχουν διατηρηθεί από το απώτατο παρελθόν.Γι' αυτό έχουμε εσάς τους φιλολόφους να μας τα μεταφράζετε
Όχι ακριβώς. Τα λατινικά είναι όντως μια νεκρή γλώσσα που απέχει αρκετά από τις σημερινές λατινογενείς γλώσσες. Τα αρχαία ελληνικά, όμως, λόγω ακριβώς της σπουδαίας γραπτής παράδοσης ήταν επί αιώνες πρότυπο και σημείο αναφοράς για τους ομιλούντες την ελληνική. Αυτό σημαίνει ότι, αν κάποιος δεν διδαχθεί αρχαία ελληνικά, όχι μόνο δεν θα μπορεί να διαβάσει από το πρωτότυπο αρχαία κείμενα, αλλά θα έχει μεγάλο πρόβλημα να κατανοήσει μεταγενέστερα κείμενα (βυζαντινά και καθαρευουσιάνικα) που γράφτηκαν με πρότυπο την αρχαία ελληνική. Επίσης, θα δυσκολεύεται να καταλάβει τύπους και εκφράσεις της νέας ελληνικής που έχουν διατηρηθεί από το απώτατο παρελθόν.
Καλημέρα! Έπαθα αυτό ακριβώς που αναφέρεις πέρυσι. Δηλαδή ενώ από τη δευτεροβάθμια μου είπαν ότι στο σχολείο που θα πήγαινα υπήρχε κενό 22 ωρών (θα έπαιρνα και 1 υπερωρία) όταν παρουσιάστηκα στο σχολείο μου είπαν ότι το κενό τους ήταν 18 ώρες διότι μια από τις ξενόγλωσσες είχε πάρει 4 ώρες ιστορία. Φυσικά δεν έγινε κανένας λόγος για ξαναμοίρασμα αλλά υποχρεώθηκα να συμπληρώσω το ωράριό μου σε κοντινό σχολείο κι όλα καλά κι όλα ωραία!Δεν ξέρω βέβαια αν θα μπορούσα να διεκδικήσω κάτι άλλο γιατί θεώρησα ότι η μόνιμη συνάδελφος προηγούνταν. Αν κάποιος γνωρίζει καλό θα ήταν να μας ενημερώσει για να ξέρουμε πως θα κινούμαστε σε ανάλογες περιπτώσεις.
.......................................................Γνώμη μου είναι πως είναι δύσκολο αν όχι απίθανο να ξαναγίνει μοίρασμα ωρών σε περιπτώσεις σαν τη δική μου. Πάντα βρίσκουν τις άπειρες δικαιολογίες και τα άπειρα προβλήματα και με τη συναίνεση της δευτεροβάθμιας στο τέλος δεν αλλάζει τίποτα.
Θα σου ανταποδώσω, παραφράζοντάς την, τη δική σου προτροπή προς όσους έχουν άποψη για νομικά θέματα χωρίς να είναι ειδικοί:Μείνε στα νομικά και άσε την ιστορία για τους πραγματικά γνωρίζοντες.Δεν το συνεχίζω -πέραν του ότι είμαστε εκτός θέματος, δεν έχει και νόημα.