0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Δεν είναι μόνο οι αναπληρωτές (αν και γι' αυτούς το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, γιατί μιλάμε για θέσεις εργασίας). Είναι και οι φιλόλογοι στη διάθεση, που μπορεί να αναγκαστούν να πάνε σε μακρινό σχολείο.Και, όπως έγραψα κι αλλού, είναι αλήθεια ότι κάποιοι φιλόλογοι δε γουστάρουν την ιστορία και ευχαρίστως την ξεφορτώνονται. Αρκετοί άλλοι, όμως, θέλουν να την διδάξουν, όχι για συμπλήρωση ωρών, αλλά επειδή έχουν ειδικευτεί σε αυτήν ή τους αρέσει.
typos72, οι θεολόγοι δεν εξετάζονται στην ιστορία γενικά ή έστω στη μεσαιωνική-βυζαντινή ιστορία, αλλά στην εκκλησιαστική ιστορία, δηλαδή στην ιστορική θεολογία. Όποιος είναι λίγο σχετικός καταλαβαίνει τη διαφορά, αλλιώς ας ξεφυλλίσει το βιβλίο θρησκευτικών της Γ΄Γυμνασίου.
Τα αίτια των αιρέσεωνΟι αιρέσεις αμφισβήτησαν τις θεμελιώδεις αλήθειες της χριστιανικής πίστης και, ειδικότερα, το πρόσωπο του Θεανθρώπου Χριστού και το τρισυπόστατο και ομοούσιο της Aγίας Τριάδας. Τα σημαντικότερα αίτια των αιρέσεων είναι τα εξής: - Ο εγωισμός, η αλαζονεία και η υπερτίμηση της λογικής του ανθρώπου και της δυνατότητάς της να αποκαλύψει την αλήθεια. Οι αιρετικοί, κληρικοί και λαϊκοί, επιστρατεύουν τη φιλοσοφία για να εκλογικεύσουν και να απλοποιήσουν τις δογματικές αλήθειες. Προσπαθούν να προσεγγίσουν την υπερφυσική Αποκάλυψη, που δε μπορεί να τη συλλάβει ο άνθρωπος μόνο με τη λογική. - Η προσπάθεια εισαγωγής στη χριστιανική διδασκαλία παραδόσεων και αντιλήψεων από άλλες θρησκείες, π.χ. από τον Ιουδαϊσμό ή από τις ανατολικές θρησκείες. Η αποδοχή τέτοιων απόψεων οδηγεί σ' ένα θρησκευτικό συγκρητισμό, δηλαδή σε μια ανάμειξη και συγχώνευση της διδασκαλίας και της παράδοσης του Χριστιανισμού με αντιλήψεις και ήθη άλλων θρησκευτικών ρευμάτων και θρησκειών.
Αν και έχουμε ξεφύγει από το θέμα του νήματος, παραθέτω ένα ενδεικτικό απόσπασμα από τα Θρησκευτικά της Γ΄ Γυμνασίου (Εκκλησιαστική Ιστορία):Τα αίτια των αιρέσεωνΟι αιρέσεις αμφισβήτησαν τις θεμελιώδεις αλήθειες της χριστιανικής πίστης και, ειδικότερα, το πρόσωπο του Θεανθρώπου Χριστού και το τρισυπόστατο και ομοούσιο της Aγίας Τριάδας. Τα σημαντικότερα αίτια των αιρέσεων είναι τα εξής: - Ο εγωισμός, η αλαζονεία και η υπερτίμηση της λογικής του ανθρώπου και της δυνατότητάς της να αποκαλύψει την αλήθεια. Οι αιρετικοί, κληρικοί και λαϊκοί, επιστρατεύουν τη φιλοσοφία για να εκλογικεύσουν και να απλοποιήσουν τις δογματικές αλήθειες. Προσπαθούν να προσεγγίσουν την υπερφυσική Αποκάλυψη, που δε μπορεί να τη συλλάβει ο άνθρωπος μόνο με τη λογική. - Η προσπάθεια εισαγωγής στη χριστιανική διδασκαλία παραδόσεων και αντιλήψεων από άλλες θρησκείες, π.χ. από τον Ιουδαϊσμό ή από τις ανατολικές θρησκείες. Η αποδοχή τέτοιων απόψεων οδηγεί σ' ένα θρησκευτικό συγκρητισμό, δηλαδή σε μια ανάμειξη και συγχώνευση της διδασκαλίας και της παράδοσης του Χριστιανισμού με αντιλήψεις και ήθη άλλων θρησκευτικών ρευμάτων και θρησκειών.Είναι αυτή ιστορική ή θεολογική ερμηνεία; Κι αν είναι έτσι όπως τα λες, ότι η εκκλησιαστική ιστορία είναι κανονική ιστορία, λογικά θα πρέπει να έχουν ανάθεση τα Θρησκευτικά της Γ΄ Γυμνασίου και οι φιλόλογοι και κατ' επέκταση και ΟΙ ΠΕ05, 06, 07, 10, 13** Δεν το λέω σοβαρά, μη με βρίσετε
Συνάδελφε,οι γνωρίζοντες ιστορία ξέρουν πολύ καλά πως οι αιρέσεις διέλυσαν την βυζαντινή αυτοκρατορία.μην το προχωράς εκτείθεσε!!
Παράθεση από: ioanna89 στις Σεπτεμβρίου 10, 2013, 03:18:29 pmΔεν είναι μόνο οι αναπληρωτές (αν και γι' αυτούς το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, γιατί μιλάμε για θέσεις εργασίας). Είναι και οι φιλόλογοι στη διάθεση, που μπορεί να αναγκαστούν να πάνε σε μακρινό σχολείο.Και, όπως έγραψα κι αλλού, είναι αλήθεια ότι κάποιοι φιλόλογοι δε γουστάρουν την ιστορία και ευχαρίστως την ξεφορτώνονται. Αρκετοί άλλοι, όμως, θέλουν να την διδάξουν, όχι για συμπλήρωση ωρών, αλλά επειδή έχουν ειδικευτεί σε αυτήν ή τους αρέσει.Εγώ μπορώ να σου υπογράψω και χαρτί άμα θέλεις ότι κανένας δεν γουστάρει να πάρει ιστορίες ,όχι μόνο οι φιλόλογοι αλλά ξέρω και συναδέλφους πτυχιούχους του ιστορικού.
Παράθεση από: dd2 στις Σεπτεμβρίου 10, 2013, 05:05:47 pmΠαράθεση από: ioanna89 στις Σεπτεμβρίου 10, 2013, 03:18:29 pmΔεν είναι μόνο οι αναπληρωτές (αν και γι' αυτούς το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, γιατί μιλάμε για θέσεις εργασίας). Είναι και οι φιλόλογοι στη διάθεση, που μπορεί να αναγκαστούν να πάνε σε μακρινό σχολείο.Και, όπως έγραψα κι αλλού, είναι αλήθεια ότι κάποιοι φιλόλογοι δε γουστάρουν την ιστορία και ευχαρίστως την ξεφορτώνονται. Αρκετοί άλλοι, όμως, θέλουν να την διδάξουν, όχι για συμπλήρωση ωρών, αλλά επειδή έχουν ειδικευτεί σε αυτήν ή τους αρέσει.Εγώ μπορώ να σου υπογράψω και χαρτί άμα θέλεις ότι κανένας δεν γουστάρει να πάρει ιστορίες ,όχι μόνο οι φιλόλογοι αλλά ξέρω και συναδέλφους πτυχιούχους του ιστορικού.Μην υπογράψεις χαρτί, γιατί υπάρχει τουλάχιστον ένας: εγώ.
Παράθεση από: ioanna89 στις Σεπτεμβρίου 10, 2013, 06:19:35 pmΠαράθεση από: dd2 στις Σεπτεμβρίου 10, 2013, 05:05:47 pmΠαράθεση από: ioanna89 στις Σεπτεμβρίου 10, 2013, 03:18:29 pmΚαι, όπως έγραψα κι αλλού, είναι αλήθεια ότι κάποιοι φιλόλογοι δε γουστάρουν την ιστορία και ευχαρίστως την ξεφορτώνονται. Αρκετοί άλλοι, όμως, θέλουν να την διδάξουν, όχι για συμπλήρωση ωρών, αλλά επειδή έχουν ειδικευτεί σε αυτήν ή τους αρέσει.Εγώ μπορώ να σου υπογράψω και χαρτί άμα θέλεις ότι κανένας δεν γουστάρει να πάρει ιστορίες ,όχι μόνο οι φιλόλογοι αλλά ξέρω και συναδέλφους πτυχιούχους του ιστορικού.Μην υπογράψεις χαρτί, γιατί υπάρχει τουλάχιστον ένας: εγώ.Eίμαστε δύο!!!Κι εγώ!!!
Παράθεση από: dd2 στις Σεπτεμβρίου 10, 2013, 05:05:47 pmΠαράθεση από: ioanna89 στις Σεπτεμβρίου 10, 2013, 03:18:29 pmΚαι, όπως έγραψα κι αλλού, είναι αλήθεια ότι κάποιοι φιλόλογοι δε γουστάρουν την ιστορία και ευχαρίστως την ξεφορτώνονται. Αρκετοί άλλοι, όμως, θέλουν να την διδάξουν, όχι για συμπλήρωση ωρών, αλλά επειδή έχουν ειδικευτεί σε αυτήν ή τους αρέσει.Εγώ μπορώ να σου υπογράψω και χαρτί άμα θέλεις ότι κανένας δεν γουστάρει να πάρει ιστορίες ,όχι μόνο οι φιλόλογοι αλλά ξέρω και συναδέλφους πτυχιούχους του ιστορικού.Μην υπογράψεις χαρτί, γιατί υπάρχει τουλάχιστον ένας: εγώ.
Παράθεση από: ioanna89 στις Σεπτεμβρίου 10, 2013, 03:18:29 pmΚαι, όπως έγραψα κι αλλού, είναι αλήθεια ότι κάποιοι φιλόλογοι δε γουστάρουν την ιστορία και ευχαρίστως την ξεφορτώνονται. Αρκετοί άλλοι, όμως, θέλουν να την διδάξουν, όχι για συμπλήρωση ωρών, αλλά επειδή έχουν ειδικευτεί σε αυτήν ή τους αρέσει.Εγώ μπορώ να σου υπογράψω και χαρτί άμα θέλεις ότι κανένας δεν γουστάρει να πάρει ιστορίες ,όχι μόνο οι φιλόλογοι αλλά ξέρω και συναδέλφους πτυχιούχους του ιστορικού.
Και, όπως έγραψα κι αλλού, είναι αλήθεια ότι κάποιοι φιλόλογοι δε γουστάρουν την ιστορία και ευχαρίστως την ξεφορτώνονται. Αρκετοί άλλοι, όμως, θέλουν να την διδάξουν, όχι για συμπλήρωση ωρών, αλλά επειδή έχουν ειδικευτεί σε αυτήν ή τους αρέσει.