0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Παράθεση από: moagniko στις Μαρτίου 04, 2011, 01:15:59 pmΝα ρωτήσω και κάτι άλλο: Οι στρατηγοί έκαστος απελογήσατο (αντί: των στρατηγών): σχήμα καθ' όλον και μέρος.Το "έκαστος" τι είναι συντακτικώς; Είναι κάτι; Το θεωρούμε υποκείμενο και εξηγούμε ότι "οι στρατηγοί" έπρεπε να είναι σε γενική;Από τη στιγμή που το ρήμα σου είναι σε ενικό, το υποκείμενο είναι το "έκαστος". Το "στρατηγοί" λες ότι έχει μπει σε ονομαστική, αντί για γενική (διαιρετική), επειδή έχουμε το σχήμα του καθολικού και μερικού.
Να ρωτήσω και κάτι άλλο: Οι στρατηγοί έκαστος απελογήσατο (αντί: των στρατηγών): σχήμα καθ' όλον και μέρος.Το "έκαστος" τι είναι συντακτικώς; Είναι κάτι; Το θεωρούμε υποκείμενο και εξηγούμε ότι "οι στρατηγοί" έπρεπε να είναι σε γενική;
εμενα πηγε το μυαλο μου σε Αττικη σύνταξη, (ρημα ενικου αριθμου- Υποκειμενο σε πληθυντικο )
ειπα "πηγε","σταθηκε γαι λιγο" δεν ειπα πως "εμεινε" κιολας. (Ειμαι στη δουλεια και βγαζω ισολογισμο για το 2010.Το ειδα ξαφνικα και η 1η σκεψη μου πηγε εκει)
Καλημέρα!Εάν ζητηθεί χρονική αντικατάσταση στο ίστημι, γράφουμε και τον αόριστο β (έστην) ή όχι; Η γραμματική τον έχει στην ενεργητική φωνή, αλλά ουσιαστικά ανήκει στη μέση.
ο έστην ανἠκει στη μέση φωνἠ του ίστημι ο ενεργητικός κάνει έστησα ,θυμάμαι μας το είχαν επισημάνει πολλές φορές στο φροντιστήριο ,μην μπερδευτούμε επειδή έχει ενεργητική κλίση ,οποτε αν ζητηθεί το ίσταμαι βάζεις και τον έστην
Σε τι διαφέρει η δοτική προσωπική ηθική από τη δοτική προσωπική συμπαθείας;
Παράθεση από: moagniko στις Μαρτίου 11, 2011, 10:27:00 pmΣε τι διαφέρει η δοτική προσωπική ηθική από τη δοτική προσωπική συμπαθείας;Το πρόσωπο που συμμετέχει συναισθηματικά σε αυτό που περιγράφει η πρόταση το δηλωνει η δοτική προσωπική της συμπάθειας. " πολύ μοι μᾶλλον ἢ τῶν κορυβαντιώντων ἥ τε καρδία πηδᾷ"|( η καρδιά μου χοροπηδά πολύ πιο έντονα απ' ό,τι των χορευτών που συμμετέχουν στις τελετές των Κορυβάντων.)Η δοτική ηθική είναι συνήθως προσωπική αντωνυμία πρώτου ή δευτέρου προσώπου και δηλωνει το προσωπο που "επωφελειται' ή 'βλαπτεται" απο την ενεργεια του ρηματος,χωρις να ειναι απαραιτητο να συμμετεχει σ αυτην.."ὡς καλός μοι ὁ πάππος" ( τι καλος που μου ειναι ο παππουλης μου !)*Η δοτική ηθική μπορεί να συνοδεύεται από ένα επίθετο (συνήθως το επίθετο ἄσμενος) ή μια μετοχή (βουλόμενος, ἐθέλων, ἡδόμενος, ἀχθόμενος, προσδεχόμενος)