0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
ὅτῳ γὰρ ἀνδρὶ εἰς ἑαυτὸν ἀνήρτηται πάντα τὰ πρὸς εὐδαιμονίαν φέροντα ἢ ἐγγὺς τούτου, καὶ μὴ ἐν ἄλλοις ἀνθρώποις αἰωρεῖται ἐξ ὧν ἢ εὖ ἢ κακῶς πραξάντων πλανᾶσθαι ἠνάγκασται καὶ τὰ ἐκείνου, τούτῳ ἄριστα παρεσκεύασται ζῆν, οὗτός ἐστιν ὁ σώφρων καὶ οὗτος ὁ ἀνδρεῖος καὶ φρόνιμος: στην περίπτωση αυτή (γιατί το έχουμε ξανασυζητήσει το θέμα) ποιο είναι το υποκείμενο και ποιο το κατηγορούμενο; Μου φαίνεται ότι εδώ το λιγότερο γνωστό, που δίνει τη νέα πληροφορία, είναι τα επίθετα, άρα αυτά είναι τα κατηγορούμενα, ενώ το υποκείμενο είναι η αντωνυμία, ή μάλλον η αναφορική πρόταση, την οποία η αντωνυμία ανακεφαλαιώνει
ἢ εὖ ἢ κακῶς πραξάντων: η μετοχή αυτή αναλύεται σε υποθετική με ἤντε... ἤντε; Μάλλον με υποτακτική γιατί ο υποθετικός λόγος πρέπει να δηλώνει αόριστη επανάληψη στο παρόν-μέλλον, και όχι πραγματικό.
Πάλαι γὰρ δὴ τὸ Μηδὲν ἄγαν λεγόμενον καλῶς δοκεῖ λέγεσθαι: υποκείμενο του δοκεῖ μου φαίνεται το Μηδὲν ἄγαν. Ο Λαμπαδάς δίνει υποκείμενο τη μετοχή τὸ λεγόμενον χωρίς να χαρακτηρίζει καθόλου το Μηδὲν ἄγαν.
Εντάξει με το είδος, αλλά δεν υπάρχει λόγος να μετατρέψεις τη σύνδεση σε "τε...τε". Έχεις "η...η"."Εάν ή ευ ή κακώς πράξωσι".
Επίσης, σκέφτηκα ότι η υπόθεση που εμπεριέχεται στη μετοχή μαζί με το διαζευκτικό ἢ ισοδυναμεί τελικά με ἤντε... ἤντε, γιατί κανονικά εννοείται και άλλη μετοχή, και ότι, αν στη θέση της μετοχής είχαμε πρόταση, δεν θα μπορούσε παρά να δοθεί με υποθετική διάζευξη.
Ωστόσο, το ρήμα μπορεί να τεθεί σε πληθυντικό, όταν το ουδέτερο πληθυντικό υποκείμενο δηλώνει πρόσωπα, ή πράγματα αποτελούμενα από διαφορετικά είδη: Ξενοφ. ΚΑ, Ι, 7, 17 φανερὰ ἦσαν καὶ ἵππων καὶ ἀνθρώπων ἴχνη πολλά.
Η άλλη περίπτωση είναι αυτή που αναφέρεις, για την οποία δίνεται μόνο το συγκεκριμένο παράδειγμα, που δεν μου είναι αρκετό για να καταλάβω με βεβαιότητα πότε το υποκείμενο δηλώνει "πρόσωπα ή πράγματα αποτελούμενα από διαφορετικά είδη" ή με άλλη διατύπωση "χωρισμένα πράγματα". Στο παράδειγμα αυτό οι γενικές ἵππων καὶ ἀνθρώπων είναι που μας δείχνουν ότι το υποκείμενο δηλώνει χωρισμένα, διαφορετικά πράγματα. Πρέπει να υπάρχει πάντοτε μια τέτοια σαφής ένδειξη εντός της πρότασης; Άλλο παράδειγμα για αυτήν την περίπτωση έχεις; Στο τοσάδε μετὰ Ἀθηναίων ἔθνη ἐστράτευον και στο τὰ τέλη τῶν Λακεδαιμονίων
Αυτό που εγώ έχω καταλάβει είναι ότι η ιδέα της συνολικότητας ή της ατομικότητας εξαρτάται από το πώς βλέπει το πράγμα κάθε φορά ο συγγραφέας.