0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Οι πατέρες δεν βλάπτονται, αλλά σίγουρα στενοχωριούνται, όταν βλέπουν πως με την υπερβολική αγάπη οδηγούνται στο αντίθετο αποτέλεσμα· γι΄ αυτό προτιμώ τελικά τη δοτική ως ηθική.
Γιατί απορρίπτεις τη δοτική προσωπική αναφοράς; Το αν οι γονείς στενοχωριούνται που η υπερβολική αγάπη τους οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα, είναι άλλο θέμα -το οποίο δεν γνωρίζω αν αναφέρεται σε κάποιο άλλο σημείο του κειμένου- αλλά δεν νομίζω ότι δηλώνεται με τη δοτική οἷς. Εμένα μου φαίνεται ότι το οἷς δηλώνει σε ποια περίπτωση, αναφορικά με ποιους, συμβαίνει αυτό που λέγεται στην πρόταση. Στη νέα Ελληνική θα μπορούσε να ήταν "έχω δει κάποιους πατέρες στην περίπτωση των οποίων η υπερβολική αγάπη προς τα παιδιά τους οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα". Πού διαφωνείς;
Το ταῖς κακοπαθείαις προσδιορίζει τη μετοχή, αλλά θα το έλεγα ποιητικό αίτιο. Έχουμε μια μετοχή παθητικής φωνής. Αν κάνουμε την ενεργητική σύνταξη, η κακοπάθεια προκύπτει ως υποκείμενο (οι κακοπάθειες επιβαρύνουν τα παιδιά). Σε επίπεδο σημασιολογικού ρόλου είναι η αιτία, αλλά είπαμε ότι το ποιητικό αίτιο δηλωνει και τον δράστη και την αιτία.
Αλλά προσπερνώ αυτό το εμπόδιο και σε ρωτώ σχετικά μ' αυτό που έχω υπογραμμίσει: πάντοτε το ποιητικό αίτιο, σε οποιανδήποτε μορφή του, δηλώνει και τον δράστη και την αιτία;Διακρίνεις κάποιαν αιτία στο ταῦτα Θεμιστογένει γέγραπται ή στο ὁ παῖς ὑπὸ τοῦ πατρὸς ἐπαινεῖται;
Κατ' αρχάς, επισημαίνω αφενός μεν ότι η δοτική του ποιητικού αιτίου αφορά κατά κανόνα πρόσωπα, όχι πράγματα ή αφηρημένες έννοιες, αφετέρου δε ότι σπανίζει με ρήματα άλλων χρόνων εκτός των συντελικών (Smyth 1488-1490).
Το βέβαιο είναι, όπως είπε η apri, ότι "οι πατέρες βιώνουν μια νοσηρή εκδοχή αγάπης, που δεν είναι βλαπτική μόνο για τα παιδιά, αλλά και για τους ίδιους, αφού στην πραγματικότητα δεν είναι πραγματική αγάπη". Αλλά δεν δέχομαι τη δοτική της αναφοράς, διότι εκφράζει κάτι πολύ απρόσωπο, δηλώνει δηλαδή μόνο "τα πρόσωπα σε σχέση με τα οποία ισχύει η κρίση ότι το λίαν φιλείν καθίσταται μη φιλείν". Εδώ δεν υπάρχει καμία εκδήλωση ενδιαφέροντος ή συναισθήματος.
Όπως τα λες είναι για τις δοτικές, για αυτό και εγώ προτίμησα τη δοτικής της αναφοράς, γιατί δυσκολεύομαι να καταλάβω την ύπαρξη βλάβης, τουλάχιστον άμεσης, ή συναισθηματικής συμμετοχής.