0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
-πρώτον, το "έχοι" έχει ήδη έναν προσδιορισμό της αναφοράς δίπλα του, το "προς αυτόν". Είναι δε πιθανό το "αυτόν" να μην αντικαθιστά τη λέξη "Αλκιβιάδην" αλλά τη λέξη "κατάπλουν" που προηγείται αμέσως πριν, οπότε τότε έχουμε δυο προσδιορισμούς (του οίκαδε κατάπλου/προς αυτόν) με περίπου το ίδιο νόημα. Ούτως ή άλλως όμως, επειδή ο κατάπλους πάλι του Αλκιβιάδη είναι, ακόμα και να αναφέρεται στον Αλκβιάδη το "αυτόν" προκύπτει μια μικρή νοηματική επανάληψη με τους δυο προσδιορισμούς.
-δεύτερον, η γενική της αναφοράς δίπλα σε ρήματα είναι πολύ σπάνια.
Αν ωστόσο ήταν η μοναδική συντακτική επιλογή ή αν υπήρχε κάποιο αναλογικό σχήμα που βασιζόταν σε προσδιορισμούς αναφοράς, τότε θα τη χαρακτήριζα τη γενική που έχουμε πιο εύκολα "γενική της αναφοράς"
-τρίτον, η συγκεκριμένη γενική λόγω της θέσης της συνδέεται συμπλεκτικά με τη γενική αντικειμενική (τριήρων) πολύ πιο στενά από ό,τι η πλάγια ερωτηματική.
Καλημέρα!Παιδιά, στην περίοδο "Δέδοικα μη άλλου τινός μάλλον ή του αγαθού μεθέξω πλέον μέρος ή εγώ βούλομαι" η πρόταση "η εγώ βούλομαι" είναι β΄ όρος σύγκρισης. Τι είδους πρόταση είναι αυτή και ποιος ο πρώτος όρος;
Toν όρο "κύρια παραβολική" τον βρήκα σε ένα συντακτικό αρχαίας ελληνικής στο διαδίκτυο, ψάχνοντας σχετικά με την εν λόγω περίοδο, όχι όμως για το συγκεκριμένο παράδειγμα. Νομίζω ότι στα λατινικά χρησιμοποιείται αυτός ο όρος περισσότερο.
Η δεύτερη κύρια όμως πώς συνδέεται με τις άλλες; με το "η"; Ή δεν χρειάζεται να μιλάμε για σύνδεση στην προκειμένη περίπτωση;
apri, στο παράδειγμα που παρέθεσες (Απεκρίνατο ότι πρότερον αν αποθάνοιεν ή τα όπλα παραδοίεν) δεν έχουμε πάλι ολόκληρη πρόταση όπως στο άλλο (Τα εκείνων έργα μείζω εστίν ή ως τω λόγω τις αν είποι);Δηλ. το "τα όπλα παραδοίεν" δεν είναι πρόταση; Κι αν ναι, είναι δευτερεύουσα ειδική;Επίσης, επειδή στο παράδειγμα που με προβλημάτισε ο β΄ όρος σύγκρισης έχει ρήμα, δεν μπορώ να μην αναφέρω τι πρόταση είναι.
Τέλος, εάν εννοήσουμε την αναφορική αντωνυμία "ον", δηλ. "Δέδοικα μη άλλου τινός μάλλον ή του αγαθού μεθέξω πλέον μέρος ή ον εγώ βούλομαι", ο α΄ όρος σύγκρισης δεν είναι πια το ρήμα "μεθέξω", αλλά το "μέρος" με β΄ όρο την αναφορική πρόταση, σωστά;
Στο παράδειγμά σου όμως "Απεκρίνατο ότι πρότερον αν αποθάνοιεν ή τα όπλα παραδοίεν", ο β΄ όρος είναι κύρια πρόταση ή δευτερεύουσα;
Και όταν ως β΄ όρος σύγκρισης μπορεί να μπει οποιαδήποτε δευτερεύουσα;