0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
H αποστειρωμένη γνώση δεν έχει να κάνει με το μη ελεγχόμενο περιβάλλον, αλλά με τη στοχοθεσία της εκπαίδευσης και τα πρότυπα της κοινωνίας.
Έχω γνωρίσει αρκετά άτομα που διαμόρφωσαν την προσωπικότητά τους απερίσπαστοι, όπως λες, σε τέτοια σχολεία πριν από αρκετά χρόνια. Στην πορεία πράγματι μεγαλούργησαν στους τομείς που είχαν επιλέξει, όμως όλοι τους έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό το οποίο γίνεται λιγότερο ή περισσότερο έντονο ανάλογα με το χαρακτήρα και τις λοιπές εμπειρίες τους: εμφανίζουν έναν ελιτισμό, την πεποίθηση ότι "εγώ πήγα στο καλύτερο σχολείο", "εγώ τελείωσα την καλύτερη σχολή", "μόνο εγώ ξέρω ποιο είναι το σωστό", "όλοι εσείς οι υπόλοιποι μάλλον είστε υποδεέστεροι".Το μόνο που αλλάζει είναι η ευγένεια με την οποία σου το λένε και ο βαθμός αμεσότητας.Αλλά η ουσία παραμένει η ίδια. Μοιάζουν σαν να έχουν υποστεί χρόνια πλύση εγκεφάλου.Εγώ αυτό το αποτέλεσμα δεν το θεωρώ "μεγαλούργημα".
Μα εσύ δεν είπες μισή σελίδα πριν ότι η στοχοθεσία είναι η... συναισθηματική νοημοσύνη μέχρι το... λύκειο; Έλεος δηλαδή με τέτοια στοχοθεσία όλοι θα γίνουν καλόγεροι στο Σινά!!!!
Η προσωπική σου κρίση για όσους σε άφησαν τόσο πίσω ώστε να τρως τη σκόνη τους έχει μια αξία για σένα αλλά δεν είναι μια πανανθρώπινη αξία πάνω στην οποία πρέπει να χτίσουμε τις βάσεις της παιδείας... Τι λες;
Eίπα ότι το σχολείο ασκεί έναν πολύ πιο πολύπλευρο ρόλο από αυτόν του φροντιστηρίου, που ασχολείται μόνο με την παροχή γνώσεων. Και ένας από τους στόχους της εκπαίδευσης που υπηρετεί το σχολείο είναι και η ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης. Διαβάζεις επιλεκτικά.
Λέω ότι ούτε εμένα γνωρίζεις για να ξέρεις τι έχω πετύχει στη ζωή μου ούτε αυτούς για τους οποίους μίλησα, για να ξέρεις αν έχουν πετύχει κάτι παραπάνω από εμένα. Επιδίδεσαι σε λογικά άλματα και επιχειρήματα ad hominem, μόνο και μόνο για να στηρίξεις την αντίθετη άποψη.Όσο για την παιδεία, ελπίζω να εδράζεται πάντα σε βάσεις που προσεγγίζουν τον άνθρωπο ως πολυδιάστατο ον που σέβεται τους διπλανούς του και όχι ως μονοδιάστατο πρωταθλητή που ενίοτε του λείπουν οι στοιχειώδεις τρόποι ευγενείας.Α, και η προσωπική μου κρίση να ξέρεις, δεν εντυπωσιάζεται από τους ανθρώπους που βάζουν θαυμαστικά στις απόψεις τους, αλλά από αυτούς που βάζουν αποσιωπητικά, αφήνοντας σε εμένα το δικαίωμα να βγάλω τα συμπεράσματά μου.
Σε ποιο σχολείο πήγε ο νέος υπουργός Παιδείας; Πόσοι νέοι υπουργοί φοίτησαν σε ιδιωτικά σχολεία και πόσοι σε θρυλικά σχολεία της Αθήνας και του Πειραιά; Ποιος πήγε σε δημόσιο σχολείο στο Λονδίνο;Γράφει αναλυτικά ο «Φαληρεύς», κατά κόσμον Στέφανος Κασιμάτης, στην «Καθημερινή» σήμερα:«Αν κάποιοι νομίζουν ότι, επειδή έχουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν έχουμε απόφοιτο του Κολλεγίου Αθηνών σε υπουργική θέση, σφάλλουν. Το Κολλέγιο εκπροσωπείται στην κυβέρνηση της χώρας διά του Αριστείδη Μπαλτά, υπουργού Παιδείας. Στο υπουργικό συμβούλιο όμως υπερτερούν οι απόφοιτοι της Σχολής Μωραΐτη, που είναι δύο: Νίκος Κοτζιάς και Γιάνης
Τη μόνη στο στοχοθεσία που υποστήριξες ήταν η "συναισθηματική νοημοσύνη". Ενδιαφέρον! Ειδικά αν σκοπεύουμε να εισάγουμε πολλούς στις ιερατικές σχολές, κατά την άποψή μου.
Ακριβώς επειδή δεν γνωριζόμαστε δεν έχει νόημα να επιχειρηματολογείς για την στοχοθεσία της εκπαίδευσης με βάση προσωπικά απωθημένα απέναντι σε ανθρώπους που είχαν άλλες ευκαιρίες στη ζωή τους σε σχέση με εσένα. Χαίρομαι που το κατάλαβες διότι δεν είχα πρόθεση να σε θίξω ούτε και φαντάζομαι είχε κάποιος άλλος τέτοια πρόθεση.