0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Το κείμενο του Ξενοφώντα γράφει Ἐγώ͵ ὦ βουλή͵ νομίζω εἶναι ἔργον προστάτου οἵου δεῖ͵ ὃς ἂν ὁρῶν τοὺς φίλους ἐξαπατωμένους μὴ ἐπιτρέπῃ. Καὶ ἐγὼ οὖν τοῦτο ποιήσω. Το περιεχόμενο της πρότασης «ο Κριτίας δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει να εξαπατώνται οι Τριάκοντα» το θεωρείτε σωστό ή λανθασμένο; Δεδομένου ότι οι Τριάκοντα συμπεριλαμβάνονται στους «φίλους» του Κριτία, το εξέλαβα ως σωστό, αλλά όλοι μου έγραψαν το αντίθετο και μια μαθήτρια μου είπε ότι σύμφωνα με τις οδηγίες που τους έχουν δοθεί για τις ερωτήσεις σωστού-λάθους, όταν η κρίση που διατυπώνεται είναι ελλιπής, πρέπει να θεωρείται λανθασμένη. Και τελικά φοβάμαι ότι η απάντηση δεν είναι «σωστό», γιατί εκ των υστέρων σκέφτηκα ότι η βουλή ήταν αυτή που επιδοκίμασε την απολογία του Θηραμένη και θα τον αθώωνε, και όχι οι Τριάκοντα, άρα, αν θέλουμε να είμαστε απολύτως ακριβείς, ο Κριτίας δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει να εξαπατώνται οι βουλευτές (αλλά και πάλι, εννοείται ότι ούτε οι Τριάκοντα θα επιτρέψει να εξαπατώνται, αφού ανήκουν στους «φίλους» του).Το ζήτημα είναι, το αν είναι σωστό ή λάθος το περιεχόμενο της παραπάνω πρότασης μπορεί να θεωρηθεί έως ένα σημείο θέμα οπτικής ή σύμφωνα με τη λογική των ερωτήσεων σωστού-λάθους είναι ξεκάθαρα λάθος;
Εγώ θεωρώ γελοία την ερώτηση που τέθηκε στους μαθητές.
Υπάρχει ερώτηση του ΚΕΕ "να εντοπίσετε δύο στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το κείμενο είναι ιστορικό", για το πρώτο κείμενο του σχολικού βιβλίου (βιβλίο 2 , κεφ. 1, παραγρ. 16-19). Γνωρίζει κάποιος την απάντηση; Μα, είναι προφανές από το σύνολό του ότι πρόκειται για ιστορικό κείμενο.Υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία από όπου φαίνεται αυτό;Υπάρχουν κάπου απαντήσεις στις ερωτήσεις του ΚΕΕ;
Με μια επιπόλαιη ανάγνωση:Μορφή: παράθεση ρημάτων ιστορικού χρόνου, κύριων ονομάτων ιστορικών προσώπων και γεωγραφικών όρων, αφήγηση.Περιεχόμενο: απόπειρα ερμηνείας γεγονότων (ἡ γὰρ Ἀσία πολεμία αὐτοῖς ἦν)
Στην Α' Λυκείου εγώ αφιερώνω περίπου 3 εβδομάδες σε επαναλήψεις γραμματικής και συντακτικού.. το να διακόπτεις την ύλη επανειλημμένα γ να διδάξεις ένα ολόκληρο γραμματικό ή συντακτικό φαινόμενο, δεν το βρίσκω πολύ αποδοτικό
Καλησπέρα σας!Μετά από αρκετά χρόνια θα κάνω και πάλι Αρχαία στην Α λυκείου. Χρησιμοποιούσα το βοήθημα του Μεταιχμίου για τον Ξενοφώντα. Έχετε να μου προτείνετε κάποιο νεότερο και καλύτερο;
Και εγώ του Μεταιχμίου πήρα, των Σαλμανλή – Μπιτσιάνη (πρώτη έκδοση 2014) -δεν ξέρω αν λέμε το ίδιο - και είναι καλό και έχει και κριτήριο αξιολόγησης για κάθε ενότητα.