Σύνολο ψηφοφόρων: 9
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Πόσοι από όσους γράφουν εδώ, έχουν διαβάσει το τρέχον Σύνταγμα της χώρας μας; Το 10% ;Γιατί από όσους ούτε που μας διαβάζουν εδώ, δε νομίζω ούτε το 2% :Άλλα πράματα "απασχολούν" ! !
Εγώ θα περίμενα μια εμπεριστατομένη συζήτηση για το πως πρέπει να γίνει ένα μάθημα Θρησκευτικών εν έτη 2019 και όχι αναφορά στην ιστορία και πολλά άλλα αμφιλεγόμενα.Ο καθένας μπορεί να θεωρεί εαυτόν πιστό οποιασδήποτε θρησκείας ή και καμίας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να "επιτίθεται" στη θρησκεία του άλλου. Άλλωστε κάτι τέτοιο θα ήταν παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και Αντισυνταγματικό.Θα ήθελα να ακούσω απόψεις για το αν θα έπρεπε να υπάρχει ένα τέτοιο μάθημα και τι θα έπρεπε να περιέχει όχι "ιστορία" περί δημοκρατίας κλπ κλπ.
Πόσοι από όσους γράφουν εδώ, έχουν διαβάσει το τρέχον Σύνταγμα της χώρας μας; Το 10% ;Γιατί από όσους ούτε που μας διαβάζουν εδώ, δε νομίζω ούτε το 2% :Άλλα πράματα "απασχολούν" ! !ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣΤί περιμένατε;Ή τα περί "δημοκρατίας" (και ορισμού της) τύπου Κοντογιώργη; https://www.facebook.com/g.contogeorgis/Άστε ρε παιδιά: Αναμενόμενη απόφαση, συν τω αλλαγή κυβέρνησης (αλλαγής νοοτροπίας).Ηθελέστα και παθέστα και δε πρόκειται και να αλλάξει τίποτα.
Αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι πολέμιοι της θρησκείας είναι ότι η θρησκεία είναι ένας μηχανισμός που δίνει κοινωνική συμπεριφορά στον πολίτη, η οποία εκδηλώνεται ακόμα και στα μέρη όπου απουσιάζει η δυνατότητα από το κράτος να καταστείλει την αντικοινωνική συμπεριφορά.Απουσία του μηχανισμού/ηθικού κώδικα της θρησκείας ο πολίτης τείνει ή ρέπει προς την αντικοινωνική συμπεριφορά, άρα το κράτος αναγκάζεται να αυξήσει τις δυνάμεις καταστολής. Αυτό σημαίνει υπέρογκο κόστος, άρα και φόρους. Σε περίπτωση μάλιστα που το κράτος δεν καταφέρει να καταστείλει την αντικοινωνική συμπεριφορά, πράγμα πολύ πιθανό μιας και οι δυνάμεις καταστολής του κράτους δεν είναι δυνατόν να βρίσκονται "πανταχού παρών και τα πάντα πληρών", αυτό σημαίνει αυτόματα και κατάρρευση της κοινωνίας.Ακόμα και αν είναι κάποιος άθεος, είναι ηλίθιο να πολεμάς την θρησκεία, γιατί ο ηθικός της κώδικας είναι απαραίτητος για την συνοχή μιας κοινωνίας. Ακόμα και αν είσαι άθεος, είναι καλό για την τσέπη σου η θρησκεία, γιατί αν δεν πληρώνεις σε παπάδες, πληρώνεις σε αστυνομικούς που είναι πολύ ακριβότεροι. Η δε αθεΐα οδηγεί σε αντικοινωνική συμπεριφορά, την οποία βλέπουμε να εκδηλώνεται στις ΗΠΑ με τους serial killers.Επίσης το να έχεις μια κοινωνία με πολίτες διαφορετικής θρησκείας, και αυτό είναι αντιοικονομικό, γιατί χρειάζεσαι διαφορετικού τύπου εξειδικευμένους αστυνομικούς που θα μπορούν να εντοπίζουν και να καταστέλλουν την αντικοινωνική συμπεριφορά κάθε θρησκευτικής ομάδας, οποτεδήποτε αυτή εκδηλώνεται ανάλογα με τις συνθήκες και ανάλογα με τον ηθικό κώδικα της κάθε θρησκείας. Αυτός είναι και ο λόγος που οι μονοθεϊστικές θρησκείες έχουν επικρατήσει.Είναι προς το οικονομικό μας συμφέρον λοιπόν να έχουν όλοι οι πολίτες μια κοινή θρησκεία. Με αυτό τον τρόπο η συμπεριφορά των πολιτών είναι πιο προβλέψιμη, και άρα χρειαζόμαστε λιγότερους αστυνομικούς, και άρα λιγότερους φόρους, Υπό αυτή την έννοια, η απόφαση του ΣΤΕ κινείται προς την σωστή κατεύθυνση.
Πρέπει όμως η εκκλησία να αποφεύγει αυτό που περιγράφεις στην τελευταία σου φράση, την προσπάθεια δημιουργίας πολιτών με "προβλέψιμη συμπεριφορά", ώστε να χρειαζόμαστε "λιγότερους αστυνομικούς και φόρους". Η εκκλησία το τελευταίο που πρέπει να επιδιώκει να κάνει, είναι να δημιουργήσει ελεγχόμενα προβλέψιμα στρατιωτάκια. Διότι σε αυτή την περίπτωση ομοιάζει με κάποιο καθεστώς που περιορίζει την ελευθερία των πολιτών του και αυτό δεν είναι απλά λάθος, είναι και ηλίθιο σε μια εποχή όπου το υπέρτατο αγαθό ενός ανθρώπου, αυτό που διαφημίζεται πιο πολύ από οτιδήποτε άλλο, είναι η ελευθερία.
Είναι προς το οικονομικό μας συμφέρον λοιπόν να έχουν όλοι οι πολίτες μια κοινή θρησκεία.
Δεν είναι ούτε δημοκρατικό ούτε ρεαλιστικό να επιβάλλεις μία μόνο θρησκεία και γενικά, έναν τρόπο σκέψης σε μια κοινωνία. Θα έλεγα ότι είναι και επικίνδυνο, γιατί έτσι δεν θα υπάρχει αντίλογος σε οποιονδήποτε παραλογισμό μπορεί να προκύψει με το προκάλυμμα της θρησκείας, ενώ μπορεί να προκύψουν διασπαστικά φαινόμενα στην κοινωνία.Στη βυζαντινή αυτοκρατορία που επεδίωκαν πάση θυσία την κοινή θρησκεία ως ενοποιητικό στοιχείο των αλλοεθνών και μη υπηκόοων, προσπάθησαν να εξαλείψουν τις αιρέσεις στις ανατολικές επαρχίες και κατέληξαν να χάσουν τα εδάφη αυτά.
Ατυχία ότι έχασε τις πλουσιότερες επαρχίες και περιορίστηκε σταδιακά μόνο στα ελληνικά εδάφη;Η ανθρώπινη σκέψη δεν είναι προβλέψιμη. Ακόμα και την ίδια θρησκεία να έχουμε, δεν μπορείς να προβλέψεις τον βαθμό και τον τρόπο που θα την ενστερνιστούμε και θα την εφαρμόσουμε. Εδώ βλέπεις ιερείς που άλλα διδάσκουν και άλλα πράττουν. Τι να προβλέψεις;Ο άνθρωπος σκέπτεται ο καθένας διαφορετικά και έχει ανάγκη να το εκφράζει. Ακόμα και το ίδιο κινητό να του δώσεις, θα βρει τρόπο να μοιάζει διαφορετικό από το δικό σου (πχ άλλες φωτογραφίες, άλλα χρώματα, άλλα προγράμματα).Όσα καθεστώτα υπολόγιζαν ότι θα εξάλειφαν την ανάγκη διαφοροποίησης του ανθρώπου, την πάτησαν.