0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Μα ακριβώς γι' αυτό δεν υπάρχει λόγος να φοβούνται κάποιοι πως αν το μάθημα δεν είναι ομολογιακό, θα χάσουν την πίστη τους ή την πολιτιστική ταυτότητα.
Οι λόγοι για τους οποίους κάποιος δεν θέλει το ομολογιακό συνήθως είναι δυο: είτε έχει διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις είτε βρίσκει τη μονομέρεια βαρετή.Εκεί που μπορεί να παίξει ρόλο ο μιμητισμός είναι στο τι θα το αντικαταστήσει, αλλά και πάλι όχι σε όλους.
Είτε γιατί νομίζει ότι γνωρίζει αυτό που συμβαίνει γύρω του (η ημιμάθεια είναι συχνά χειρότερη της αμάθειας) και εντυπωσιάζεται από το άγνωστο,το εξωτικό,το έξω από το συνηθισμένο για αυτόν. Για να καταλάβεις τι εννοώ, ένα από τα πιο αγαπημένα θέματα των εφήβων είναι ο σατανισμός, που τους εξιτάρει τη φαντασία.Φυσικά το ενδιαφέρον αυτό είναι εντελώς επιφανειακό.Οι νεοέλληνες συμπεριφέρονται εδώ και δεκαετίες σαν τον επαρχιώτη που μιμείται τους πρωτευουσιάνους.Εν προκειμένω το κυρίαρχο πολιτιστικό παράδειγμα της Δύσης. Είμαστε οι "βλάχοι"(χωρίς αναφορά στους
Η επιλογή είναι στάση ζωής και όχι ημομαθεια, συνάδελφε. Αιρετικοί θεωρήθηκαν όσοι διαφωνούσαν με το κατεστημένο, όχι της κοσμοθεωρίας του Χριστού, αλλά των αποφάσεων των οικουμενικών συνόδων, οι οποίες εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα εκείνων που "καρπώθηκαν" τη θεωρητική βάση του Χριστιανισμού. Οι αφορισμοί ήταν μια πάγια τακτική για ΕΛΤΑ μέλη που διέθεταν κριτική σκέψη. Η ιστορία δίνει απαντήσεις και η λογική του "πίστευε και μη ερεύνα" απευθύνεται σε άτομα που διέπονται από το φόβο της επίγειας και κυρίως της επουρανειας τιμωρίας. Δεν πρόκειται για τους "βλάχους" της δύσης, αλλά για τους αμόρφωτους και φοβισμένους της Ανατολής.
Για τη θρησκεία, που μας "περιορίζει", τα δυτικά προτάγματα είναι προοδευτικά.
Η επιλογή είναι στάση ζωής και όχι ημιμαθεια, συνάδελφε. Αιρετικοί θεωρήθηκαν όσοι διαφωνούσαν με το κατεστημένο, όχι της κοσμοθεωρίας του Χριστού, αλλά των αποφάσεων των οικουμενικών συνόδων, οι οποίες εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα εκείνων που "καρπώθηκαν" τη θεωρητική βάση του Χριστιανισμού. Οι αφορισμοί ήταν μια πάγια τακτική για τα μέλη που διέθεταν κριτική σκέψη και διαφωνούσαν με τις αρχές του χριστιανικού συστήματος μετά Χριστόν. Η ιστορία δίνει απαντήσεις στην ερώτηση "γιατί" και η λογική του "πίστευε και μη ερεύνα" απευθύνεται σε άτομα που διέπονται από το φόβο της επίγειας και κυρίως της επουρανειας τιμωρίας. Δεν πρόκειται για τους "βλάχους" της δύσης, αλλά για τους αμόρφωτους και φοβισμένους της Ανατολής.Υ.Γ Ο ελληνικός πολιτισμός διαθέτει φιλοσόφους, ιστορικούς, μαθηματικούς, θεατρικούς συγγραφείς, ποιητές..., σε όλες ανεξαιρέτως τις ιστορικές περιόδους του ελληνισμού. Αυτός είναι ο πολιτισμός που "κουβαλάμε".
Δυστυχώς με επιβεβαιώνεις συναδέλφισσα.Μιλάς με τόση σιγουριά για πράγματα που προφανώς αγνοείς.Ενδεικτικά σου αναφέρω ότι οι αιρέσεις δεν ήταν κυρίως θεωρητικές διαφωνίες, οι σύνοδοι πάντα απέφευγαν να καταδικάσουν άτομα παρά μόνο απόψεις και το "πίστευε και μη ερεύνα" πολύ θα ήθελα να μου το παραθέσεις από κάποιο κείμενο της Αγίας Γραφής.Οσο για την τεράστια συνεισφορά της θρησκευτικής πίστης στον πολιτισμό αυτού του λαού, δεν χρειάζεται να αναφέρω κάτι.Υποτίθεται ότι έχουμε ασχοληθεί έστω και στοιχειωδώς με αυτά τα θέματα...
Σχετικά με τη φράση "πίστευε και μη ερεύνα", έχεις δίκιο, γιατί δεν αναφέρεται σε εκκλησιαστικά κείμενα. Ωστόσο η επίσημη στάση της εκκλησίας θεωρώ ότι την επιβεβαιώνει.Όσον αφορά στις αιρέσεις, δεν έγραψα ότι καταδικάζονταν άτομα. Όντως καταδικάζονταν απόψεις και ακολουθούσαν "διαγραφές". Η συνεισφορά του χριστιανισμού κατά την περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας ήταν επακόλουθο της αυτοκρατορίας, στην οποία δεν υπήρχαν έθνη, αλλά θρησκευτικές κοινότητες. Δεν πρέπει βεβαίως να ξεχνάμε το κείμενο της Πατρικής διδασκαλίας και το ρόλο του ανωτέρου κλήρου στη συνύπαρξη με την Οθωμανική διοίκηση.
Η στάση της Εκκλησίας που ίσως εσύ επιλέγεις να βλέπεις επιβεβαιώνει αυτή τη φράση.Και το λέω αυτό γιατί επιλέγεις να αναφέρεσαι σε ένα αμφισβητούμενο κείμενο και να παραβλέπεις ένα εκατομμύριο άλλα πράγματα,όπως π.χ. τον θρησκευτικό ουμανισμό των πρώτων ετών της σκλαβιάς,τη συνεισφορά ανθρώπων όπως ο Ευγένιος
Ανέφερα αυτά τα γενικά χαρακτηριστικά,για να σου δείξω ότι, όπως κάποιος δεν πρέπει να φοβάται ότι θα χάσει την πίστη του από ένα μάθημα, έτσι δεν πρέπει να φοβόμαστε και ότι κάποιοι θα "καταπιεστούν" να δηλώσουν ομολογιακό μάθημα, καθώς η νέα τάξη πραγμάτων διδάσκει τους ανθρώπους σήμερα να εχθρεύονται τις θρησκείες.
….και το "πίστευε και μη ερεύνα" πολύ θα ήθελα να μου το παραθέσεις από κάποιο κείμενο της Αγίας Γραφής.
Ωστόσο η πίστη σε γεγονότα τα οποία δεν είναι δυνατόν να εξηγηθούν με βάση τη λογική, εκ των πραγμάτων αναιρούν τη λογική σκέψη, την έρευνα και την επιστημονική προσέγγιση.
Αλλά δεν μπορείς να λες ότι δεν υπάρχει και ότι, επειδή δεν ενοχλεί κάποιους, ας την "καταπιούν" οι υπόλοιποι σαν το μουρουνόλαδο, γιατί δεν θα πάθουν και κάτι κακό.Γι' αυτό λέω ότι είναι πιο δημοκρατικό να υπάρχουν, αν όχι ένα μάθημα για όλους, τουλάχιστον δυο: ένα ομολογιακό για όσους το θέλουν και ένα μη ομολογιακό για όσους δεν το θέλουν.
« Τελευταία τροποποίηση: Σήμερα στις 05:01:26 μμ από apri »Ωστόσο η πίστη σε γεγονότα τα οποία δεν είναι δυνατόν να εξηγηθούν με βάση τη λογική, εκ των πραγμάτων αναιρούν τη λογική σκέψη, την έρευνα και την επιστημονική προσέγγιση.