0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Είν' ευνόητο ότι η Ρέα μιλά για το μάθημα των θρησκευτικών ως διδάσκεται σήμερα. Ως κατήχηση. Πολλάκις έχει αναφερθεί στην ανάγκη μετασχηματισμού του σε θρησκειολογία. Τότε ναι θα καλλιεργούσε την κριτική σκέψη. Τώρα όχι. Τώρα καλλιεργεί την ομολογία πίστεως.
Συνάδελφε, με καλύπτουν απολύτως οι απαντήσεις του Leon21 και της apri. Διάβασε αν θέλεις ξανά τα μηνύματα μου.
Μαζί σου.Κι εγώ παρατηρώ ότι το επιχείρημα της συνταγματικής αρχής της ισότητας το περνάς αβαβά.Το έχω αναφέρει τρεις φορές και εσύ επαναλαμβάνεις τα ίδια σε τόσες σελίδες.Γιατί δεν το σχολιάζεις;
Εγώ διαφωνώντας ολότελα με τον Anemos2017 διακρίνω καλή προαίρεση στους συμμετέχοντες στη συζήτηση κι όχι υποχθόνιες προθέσεις υφαρπαγής ωρών. Ας μην είμαστε προκατειλημμένοι με τους συνομιλητές μας αποδίδοντάς τους υστερόβουλες προθέσεις. Μάλιστα η κουβέντα εξελίχθηκε σε πολύ ουσιαστική θίγοντας ευρύτερα ζητήματα που άπτονται της κοινωνίας μας με αφορμή το μάθημα των θρησκευτικών. Τη βρίσκω γόνιμη κι ενδιαφέρουσα.
Μα γιατί εξανίστασαι έτσι συνάδελφε; Θα φιμώνουμε τον κόσμο για να μην ακούγεται άλλη γνώμη; Έχεις την άποψή σου. Δεν υπάρχει λόγος επιβολής. Απλά διαφωνούμε.
Ως εκπαιδευτικοί και ως Έλληνες πολίτες, ενδιαφερόμαστε για όλα τα διδασκόμενα μαθήματα, σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Ιδιαιτέρως δε, για το μάθημα των θρησκευτικών, το οποίο απασχόλησε μέχρι και το ΣτΕ. Τόσο απλό είναι συνάδελφοι!
Νομίζω πως η επιχειρηματολογία των μελών του Συμβουλίου της Επικρατείας που μειοψήφησαν απαντά επαρκώς στο θέμα της «παραβίασης της αρχής της ισότητας» που χρησιμοποίησε ως «φύλλο συκής» η πλειοψηφία των μελών των ΣτΕ για να επαναφέρει το «κατηχητικό» στα σχολεία μας και να οδηγήσει το μάθημα των Θρησκευτικών "στο δρόμο της β΄ ξένης γλώσσας" ...Για να μη γίνομαι κουραστικός δε θα παραθέσω πάλι ολόκληρη την επιχειρηματολογία αλλά μόνο το σχετικό απόσπασμα από την αναλυτική περίληψη των 1749 και 1750/2019 αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας:«…Συνεπώς, ο νομοθέτης δύναται να προσδώσει στο μάθημα θρησκειολογικό περιεχόμενο, με την κατάλληλη έμφαση στην ιστορία, το ρόλο και τις αρχές της επικρατούσας θρησκείας, και να το εμπλουτίσει με στοιχεία λογοτεχνικά, κοινωνιολογικά, λαογραφικά, φιλοσοφικά και ιστορίας της Τέχνης, το περιεχόμενο δε αυτό ανταποκρίνεται πληρέστερα προς τις επιταγές του Συντάγματος και των διεθνών συμβάσεων. Η αντίθετη άποψη δεν ευρίσκει έρεισμα ούτε στην αρχή της ισότητας, διότι δεν υφίσταται ομοιότητα καταστάσεων σε σχέση με τους μαθητές της μουσουλμανικής μειονότητας, του καθολικού δόγματος και της εβραϊκής κοινότητας, που διέπονται από ειδικές διατάξεις ή διεθνείς συμβάσεις ή ανήκουν σε θρησκευτικές μειονότητες, για τις οποίες επιτρέπονται θετικές διακρίσεις…»
Είν' η δική σας θέση. Μόνον αν ήτο θρησκειολογία θα εδιδάσκετο ως επιστήμη. Τώρα συνιστά κατήχηση στην ορθόδοξη πίστη. Το γεγονός ότι η ένωση θεολόγων λειτουργώντας φονταμενταλιστικά δεν αρέσκεται ούτε στις τωρινές επιλογές με θέλει επαναφορά των προηγούμενων ακόμη πιο ακραίων και σκληροπυρηνικών κατηχήσεων δείχνει ακριβώς σε τι μεσαίωνα ζούμε σ' αυτόν τον τόπο. Όλο και καθίσταται επιτακτικότερη η ανάγκη ενός θρησκευτικά ουδέτερου κράτους.
Είν' η δική σας θέση. Μη μπερδεύετε τα μαθηματικά με τα θρησκευτικά. Μόνον αν ήτο θρησκειολογία θα εδιδάσκετο ως επιστήμη. Τώρα συνιστά κατήχηση στην ορθόδοξη πίστη. Το γεγονός ότι η ένωση θεολόγων λειτουργώντας φονταμενταλιστικά δεν αρέσκεται ούτε στις τωρινές επιλογές μα θέλει επαναφορά των προηγούμενων ακόμη πιο ακραίων και σκληροπυρηνικών κατηχήσεων δείχνει ακριβώς σε τι μεσαίωνα ζούμε σ' αυτόν τον τόπο. Όλο και καθίσταται επιτακτικότερη η ανάγκη ενός θρησκευτικά ουδέτερου κράτους.