0 μέλη και 8 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Το υπουργείο γενικώς αλλού αρμενίζει, σε έναν άλλο κόσμο. Όπως και το αντίστοιχο της υγείας, όπως και όλο το κυβερνητικό σχήμα.Το τελευταίο πράγμα που θα έπρεπε να απασχολεί το υπουργείο, τον κάθε εκπαιδευτικό και τον κάθε μαθητή φέτος είναι τα διαγωνίσματα και οι βαθμοί. Κανονικά θα έπρεπε να έχει αναδιαρθρωθεί η ύλη για όλες τις τάξεις δημοτικού-γυμνασίου και λυκείου σε βάθος 10ετίας. Τα παιδιά που έχουν την ατυχία να φοιτούν τα χρόνια της πανδημίας δεν μπορούν να αποκομίσουν τα εκπαιδευτικά οφέλη που αποκόμισαν όσοι μαθητές προηγήθηκαν χρονικά. Οι οδηγίες που στέλνει το ΙΕΠ για... κάλυψη των κενών είναι αστείες περιλήψεις των αναλυτικών οδηγιών. Αναδιάρθρωση ύλης, αναστολή της τράπεζας θεμάτων, εργασίες αντί για διαγωνίσματα, εφόσον οι επιδημιολογικές συνθήκες δεν επιτρέπουν άνοιγμα των σχολείων.
Για το διαγώνισμα α τετραμήνου, πρεβλεπεται η δυνατότητα αναβολής του, σε περίπτωση που λόγω συνθηκών δε μπόρεσε να γίνει. Προσωπικά θεωρώ απαράδεκτο να βάλουμε τα παιδιά να γράφουν 5 διαγωνίσματα τη βδομάδα. Δηλδ συνάδελφοι,εσεις περιμένετε το διαγώνισμα για να βγάλετε μια εικόνα ως προς την επίδοση των μαθητών σας; Το διαγώνισμα, αξιολογεί την επίδοση τους μια δεδομένη στιγμή για μια συγκεκριμένη ύλη. Τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο.
Αυτό είναι σχετικό. Μου 'χουν τύχει παιδιά που είναι για 20 στα προφορικά, αλλά στα διαγωνίσματα και τα tests να μην αποδίδουν, όσο τουλάχιστον περίμενα. Π.χ., πέρυσι μπήκα τέτοια εποχή στην τάξη και κάποια είχαν ξεκινήσει ιδιαίτερα και φροντιστήρια. Στα προφορικά μια χαρά ήταν, αλλά στα γραπτά είχαμε θέματα. Μου 'χει τύχει, επίσης, μαθητές να μην αποδίδουν ιδιαίτερα στα προφορικά, αλλά στα γραπτά ήταν πολύ καλύτεροι. Οπότε ΝΑΙ!!! Και τα γραπτά είναι σημαντικά, αν θέλεις να 'σαι δίκαιος στη βαθμολογία. Αν το παιδί είναι για 19,20 στα προφορικά, αλλά στα γραπτά αποδίδει κάτω του 15, δεν μπορεί να πάρει 19 και 20, όπως και το αντίστροφο. Σε ό,τι αφορά τα 5 διαγωνίσματα συμφωνώ. Ακόμα και τα 3 πολλά μου φαίνονται. Λόγω συνθηκών, ας μπουν βαθμοί που στηρίζονται περισσότερο στην προφορική τους επίδοση ή και γενικότερα στη συνολική τους εικόνα (σύνδεση, συμμετοχή κ.λ.π.) και ίσως σε κάποια tests.
Όλα αποκαλύπτονται στην εξέταση είτε προφορική είτε γραπτή αρκεί να διατυπώσεις τα σωστά ερωτήματα. Επειδή όμως δεν έχουν όλοι στην Ελλάδα τη δυνατότητα καλής σύνδεσης σημαντικό ρόλο παίζουν και οι καθημερινές εργασίες. Το κρίσιμο είναι να μη χαθούν οι τελικές εξετάσεις! Τα παιδιά με το ζόρι διαβάζουν και περιμένουν στα τεστ ή στα διαγωνίσματα μόνο να διαβάσουν. Είναι προς όφελός τους να αντιληφθούν ότι αυτό που μαθαίνεις το ξέρεις και μπορείς να το αποδείξεις στις τελικές εξετάσεις. Εκεί αποκαλύπτονται όλα. Για φέτος θα έπρεπε να γίνουν κεντρικά, ώστε οι μαθητές να καταταγούν ανάλογα με το τι ξέρουν στην επόμενη τάξη ή στην προηγούμενη αναλόγως. Σκεφτείτε ένα παιδί δημοτικού που δεν ξέρει να γράφει και να διαβάζει. Πώς θα προχωρήσει στην β ή γ τάξη; Δεν υπάρχει ουσία στην εκπαίδευση όταν προσφέρεται, αλλά δεν ελέγχεται αν όλοι ξέρουν τα βασικά. Και όσοι ζητάτε μείωση ύλης προφανώς είστε σε λύκεια ή επαλ. Στη βασική όμως υποχρεωτική εκπαίδευση δεν είναι το ζήτημα η ύλη. Είναι η μόρφωση. Και κάποια παιδάκια παραμένουν αγράμματα. Δεν τα σώζει η ύλη.
ΔΕΝ είπα ότι τα γραπτά δεν είναι σημαντικά, σε καμία περίπτωση! Μέσα σε ένα ολόκληρο τετράμηνο, υπάρχει η δυνατότητα ο καθηγητής/τρια να αξιολογήσει την επίδοση του μαθητή τόσο στα προφορικά όσο και στα γραπτά (με τεστ, γραπτές εργασίες κλπ). Τώρα εάν κάποιος, εξετάζει, μόνο προφορικά κάθε μέρα και περιμένει το διαγώνισμα για να δει πώς γράφει ο κάθε μαθητής/τρια, λογικό είναι να πέφτει από τα σύννεφα.
Ξεχνάς πως δε προσλαμβανόμαστε όλοι πριν το χτύπημα του πρώτου κουδουνιού. Όσοι το 'χουν ζήσει καταλαβαίνουν πόσο δύσκολο είναι να προσλαμβάνεσαι μέσα με τέλη Νοέμβρη και αρχές Φλεβάρη να παραδίδεις βαθμολογία. Σ'αυτήν την περίπτωση τα διαγωνίσματα βοηθούν αρκετά. Ασχέτως που τρέχεις να τα βάλεις και ζήτημα αν προλάβεις. Η επίδοση στα τεστάκια ως ένα σημείο αποτελεί προάγγελο της επίδοσης τους στα διαγωνίσματα, αλλά και αυτό είναι πολύ σχετικό. Όσο για τις γραπτές εργασίες, δεν εστιάζεις τόσο στο αποτέλεσμα, εφόσον δεν ξέρεις από πού βοηθήθηκαν, όσο στην υπευθυνότητα και τη συνέπειά τους. Άσε που τα διαγωνίσματα είναι και ένα καλό χαρτί στα χέρια σου απέναντι στους γονείς. Όπως και να το κάνουμε, όταν δεν μπαίνουν διαγωνίσματα, οι βαθμοί είναι πιο υψηλοί. Απόδειξη και η περσινή χρονιά που δεν έδωσαν εξετάσεις. Δύσκολα έμεινε κάποιος. Λόγω συνθηκών, καλό θα ήταν να μην μπουν και ας μπουν στο δεύτερο τετράμηνο που θέλω να πιστεύω πως όλα θα είναι καλύτερα. Πίσω από μια οθόνη αποκλείεται το αποτέλεσμα να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οπότε τζάμπα κόπος.
Οι συνθήκες φέτος είναι ιδιάζουσες, όπως και πέρυσι, αλλά φέτος με το πρόσχημα της τηλεκπαίδευσης μπορεί να εξαντληθεί η αυστηρότητα στο όνομα πάντοτε της αριστείας. Ποιον να βαθμολογήσω, συνάδερφοι, τον μαθητή που ακούει το μάθημα από το κινητό με διακοπές ήχου; Έχω καταλάβει ότι πολλά παιδιά μπαίνουν μόνο και μόνο για να μην πάρουν απουσία. Σκεφτείτε και τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες. Είναι δυνατόν να συγκεντρωθούν και να καταλάβουν μάθημα από το ίντερνετ;