0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Όταν κάποιος αντιδρά, το κάνει, γιατί νιώθει καταπίεση ή αδιαφορία από το περιβάλλον του, οικογενειακό ή κοινωνικό.Αυτό το βλέπεις από τους παραμικρούς καβγάδες στο σπίτι μέχρι τις μεγάλες εξεγέρσεις που σου ανέφερε ο Landau, όσο κι αν διαφέρουν σε επιμέρους χαρακτηριστικά. Η βαθύτερη αιτία της αντίδρασης είναι πάντα η ίδια. Κανείς δεν αντιδρά, ενώ νιώθει μια χαρά.Και τα παιδιά που μπορεί κάποια στιγμή να φτάσουν σε έκνομες ενέργειες που περιγράφεις, δεν φτάνουν εκεί γιατί έκαναν κατάληψη ή γιατί έμαθαν πως όλα επιτρέπονται, αλλά γιατί έχουν ζήσει στη ζωή τους παρατεταμένη περίοδο αδιαφορίας ή καταπίεσης. Γιατί από την πρώτη φορά που αντέδρασαν ζητώντας κάτι καλύτερο από την οικογένεια ή την κοινωνία, εισέπραξαν πάλι αδιαφορία και καταπίεση και γι' αυτό σταδιακά συσσώρευσαν θυμό που τελικά τους οδήγησε στα άκρα.Ναι, λοιπόν, η αγωγή παίζει ρόλο στην εξέλιξη που θα έχει ο καθένας. Την αγωγή όμως δεν τη δίνει ο καθένας στον εαυτό του. Τη δίνουν οι γονείς, οι δάσκαλοι, το κράτος. Πώς απαντάνε όλοι αυτοί, όταν ένα παιδί αντιδρά σε αυτό που βιώνει; Κλιμακώνοντας την ήδη προβληματική συμπεριφορά προς αυτό ή διορθώνοντάς την;Η λογική λέει πως ό,τι σπέρνεις, θερίζεις. Κι αν σπείρεις ανέμους, θερίζεις θύελλες. Μην αναζητάς την ευθύνη στις θύελλες, αλλά στον σπορέα. Αλλιώς, δημιουργείς φαύλο κύκλο.
Εγώ ρε παιδιά να σας ρωτήσω κάτι;Η Κεραμέως λέει ότι είναι υποχρεωτικό να κάνετε το ωράριό σας εξ αποστάσεως για όσο το σχολείο είναι υπό κατάληψη, αλλά λέει και ότι όταν λήξει η κατάληψη θα αναπληρωθούν όλες οι ώρες για την περίοδο της κατάληψης. Άρα θα ξανακάνετε τις ίδιες διδακτικές ώρες , και μάλιστα Σάββατα και αργίες όπως λέει, και υποψιάζομαι χωρίς καμία απολύτως παραπάνω αποζημίωση (υπερωριακή ή άλλη). Και φαντάζομαι θα ξαναδιδάξετε και την ίδια ύλη που θα κάνετε τώρα στην εξ αποστάσεως ε; Καλά τα έχω καταλάβει.
Μάλλον έτσι όπως τα λες είναι. Αν υπάρχει έστω και ένας μαθητής στο τμήμα που δεν έχει laptop ή πρόσβαση στο internet, θα πρέπει το μάθημα να διδαχτεί κανονικά στην τάξη.
Μιλάς πολύ γενικά και δεν εμβαθύνεις στη σημερινή πραγματικότητα.Δηλαδή μου αναφέρεις ένα χαρακτηριστικό της εφηβικής ηλικίας, που είναι η αντίδραση.Η αντίδραση συνιστά έτσι κι αλλιώς απαραίτητο μέσο διαμόρφωσης της ταυτότητας ενός εφήβου. Κάνουμε λάθος εάν στεκόμαστε μόνο σε αυτό το χαρακτηριστικό.
Αυτό που θα μπορούσε να αποτελεί ουσιαστική παρέμβαση στη συζήτηση, είναι το γιατί οι σημερινοί έφηβοι αντιδρούν στο σχολείο ως θεσμό και ευρύτερα στη μόρφωση. Δεν τους ενδιαφέρει να μάθουν, ενώ ο άνθρωπος διαμορφώνει ιστορία και χάρη στο "ορέγεσθαι μαθείν". Φυσικά και δεν ευθύνονται τα παιδιά για αυτό, αλλά η πραγματικότητα στην οποία μεγαλώνουν. Σήμερα το σχολείο αποτελεί τον τελευταίο ίσως παράγοντα επιρροής στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους και αυτό μπορώ να το τεκμηριώσω με πολλά επιχειρήματα αντλώντας τα από άλλα προβλήματα που παρουσιάζει το εκπαιδευτικό σύστημα.
@ apri" Άρα, γιατί να μην αντιδράσει ένας μαθητής που αισθάνεται ότι παίρνει λιγότερα από αυτά που θα ήθελε στο σχολείο, το λιγότερο για να αισθάνεται ασφαλής; Και γιατί είναι λογικό να εισπράττει αδιαφορία και να κατηγορείται ως κακομαθημένος; Γιατί την ευθύνη για τη συνέχιση της κατάληψης να την έχει μόνο αυτός; Δηλαδή, όταν ένα μωρό κλαίει γιατί πεινάει, φταίει αυτό που συνεχίζει να κλαίει ή οι γονείς του που αδιαφορούν για το κλάμα του;*Apri, δεν εισπράττουν οπωσδήποτε αδιαφορία από τους εκπαιδευτικούς. Υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι, οι οποίοι κάνουν ο,τι είναι δυνατόν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των μαθητών, όχι μόνο στο γνωστικό αντικείμενο τους αλλά και σε ψυχολογικό επίπεδο. Είτε χρησιμοποιώντας το χιούμορ, είτε μιλώντας για θέματα που απασχολούν τους μαθητές. Δεν είναι όλα άσπρο ή μαύρο.Εννοείται ότι υπάρχουν και οι αδιάφοροι εκπαιδευτικοί, όπως και οι μαθητές οι οποίοι είτε λόγω οικογενειακών σχέσεων και προβλημάτων, είτε των εύκολων λύσεων (να περάσουμε την τάξη οι μαθητές, είτε απλώς να πάρουμε το μισθό μας οι εκπαιδευτικοί), αρνούνται κάθε βοήθεια οι πρώτοι και αδιαφορούν οι δεύτεροι.Δεν νομίζω όμως ότι είναι κατάλληλο το νήμα για τέτοιου είδους συζήτηση.