0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Στο γραπτό διαγωνισμό μπορείς τουλάχιστον να συμμετέχεις με αυτό το έρμο το πτυχίο.Με το υπάρχον σύστημα σε λίγο θα θέλει και διδακτορικό για να πας αναπληρωτής.Ποιο από τα δύο συστήματα υποτιμά το πτυχίο λοιπόν;ΥΓ. Δηλαδή γραπτός διαγωνισμός = διαγωνισμός τριπόντων...Μάλιστα.Τότε τοπληρώνω 6.000 για μεταπτυχιακό και άλλα 6.000 για δεύτερο, 500 για σεμινάριο, δανείζομαι για να πάω αναπληρωτής μη χάσω μόρια = ?
Δυστυχώς όταν είμαστε χαμηλά στον πίνακα δεν νοιαζόμαστε για αυτό αλλά για το πώς θα βρούμε τι λέει η κυβέρνηση η η αντιπολίτευση που θα ρίξει τον από πάνω στον πίνακα για να πάμε εμείς αναπληρωτές.Οπότε τώρα η κυβέρνηση μίλησε για γραπτό διαγωνισμό και κάποιοι θεωρούν ότι έτσι θα ρίξουν αυτόν που είναι από πάνω τους. Κανένα ουσιαστικό επιχείρημα δεν υπάρχει για γραπτό διαγωνισμό.
1. Υπάρχουν δωρεάν μεταπτυχιακά και διάταξη για απαλλαγή διδάκτρων με βάση το εισόδημα.
2. Το ότι μετράνε τα διδακτορικά και τα μεταπτυχιακά δεν συμφωνώ αλλά σίγουρα ο διδάκτορας του Πολυτεχνείου δεν με πειράζει να με περνάει στον πίνακα. Δεν νιώθω υποτίμηση του πτυχίου μου λόγω αυτού.3. Οι διδακτορες συνήθως δεν πάνε αναπληρωτές αλλά και αν πάνε ελάχιστοι δηλώνουν όλη την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος χωρίς διδακτορικό θα μπορεί να δουλέψει.
Δεν φθάνουν για όλους. Είναι πολύ λίγα και έχουν δύσκολες εξετάσεις εισαγωγής. Κάποιος μπορεί να χρειαστεί να προσπαθήσει δύο και τρεις φορές για να εισαχθεί.Εντωμεταξύ, κάποιος άλλος που έχει τα λεφτά για μεταπτυχιακό με δίδακτρα, στον ίδιο χρόνο που ο πρώτος θα προσπαθεί να εισαχθεί, θα έχει τελειώσει το δικό του, θα το έχει βάλει στους πίνακες και φυσικά θα τον έχει περάσει στην κατάταξη. Έπειτα θα συσσωρεύει τα μόρια της προϋπηρεσίας, ενώ ο πρώτος παρ' όλο που θα έχει κοπιάσει περισσότερο, δεν θα έχει καμιά δυνατότητα να τον φτάσει. Συμπέρασμα = ανισότητα ευκαιριών Έως τώρα οι περισσότεροι διδάκτορες δεν πάνε αναπληρωτές, γιατί έκαναν το διδακτορικό θέλοντας να ακολουθήσουν ερευνητική καριέρα κτλ.Πλέον, αν κάποιος νέος πτυχιούχος θέλει να μπει στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, θα χρειάζεται να κάνει διδακτορικό, γιατί αλλιώς δεν θα μπορεί να φτάσει τα 70plus μόρια που θα χρειάζονται για να πάει αναπληρωτής.Με άλλα λόγια, θα αλλάξει η φύση και η σκοπιμότητα των διδακτορικών. Θα γίνουν εισιτήρια διορισμού και θα ευτελιστούν, όπως ήδη συνέβη με τα μεταπτυχιακά.
Θα σταθώ σε αυτό που έγραψες για το ΜΟΝΟΣ σου και οι ΓΝΩΣΕΙΣ σου. Ακριβώς αυτό το "ΜΟΝΟΣ σου και οι γνώσεις σου" που περιγράφεις δεν έχει σχέση με το επάγγελμα του εκπαιδευτικου.Δηλαδή "Μόνος σου και οι γνώσεις σου και θεωρητικά τα παιδαγωγικα" είναι τελείως άσχετος διαγωνισμός με το επάγγελμα του εκπαιδευτικου. Η γνώμη μου είναι αυστηρή-αυστηροτατη παιδαγωγική κατάρτιση με φουλ από μικροδιδασκαλιες. Να υπάρχουν επόπτες και να είναι δύσκολο να περάσεις μικροδιδασκαλιες αν δεν παιδευτεις με τα σχέδια μαθήματος και αν δεν κάνεις πρακτικές ασκήσεις. Αυτό αρκεί. Ένα διαγώνισμα σε γραπτό διαγωνισμό είναι άσχετο με το επάγγελμα μας και τα φροντιστήρια για τον ΑΣΕΠ θα εντείνουν τις ανισότητες.Υπάρχουν μεταπτυχιακά δωρεάν χωρίς εξετάσεις. Πχ Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Φαντάζομαι θα υπάρχουν και αλλού. Επίσης και με απαλλαγή διδάκτρων βάσει διάταξης για το εισοδημα, εγώ προσωπικά δεν δυσκολεύτηκα να βρω και να απαλλαγώ. Πραγματικά την μανία να νομίζει κάποιος ότι επειδή θα δώσω γραπτό διαγωνισμό, θα αυξηθούν ελπίδες του και θα σωθεί δεν την καταλαβαίνω. Ειλικρινά είναι αδιανόητο.
Άκου να δειςΌπως το ίδιο θα συμβαίνει με τους φιλολόγους, το ίδιο θα συμβαίνει και σε άλλες σχολές.Εμένα η σχολή μου είχε τέσσερις κατευθύνσεις. Φυσικά και θα κάνω ότι μου δίνει το σχολειο, αλλά φυσικά και θα προτιμήσω εκείνο το μάθημα για το οποίο έχω κάνει περισσότερα μαθήματα στη σχολή μου.Η γνώση του γνωστικού αντικειμένου εξετάστηκε στη σχολή μου.Οποιαδηποτε άλλη σκέψη που διατυπώνεις πέρα από ανεδαφική, συνιστά και υποτίμηση του πτυχίου μου.Και ναι, θα σε ξαφνιασω αλλά εννοεται πως οι απαντήσεις σε ένα γραπτό διαγωνισμό πάνω στο γνωστικό αντικείμενο δεν σε κάνουν καλυτερο εκπαιδευτικό. Είσαι απλώς καλύτερος σε ένα διαγώνισμα στο γνωστικό αντικειμενο και μάλιστα μόνο για αυτές τις ερωτήσεις που έπεσαν.Δεν είσαι καλύτερος εκπαιδευτικός αν γράψεις καλύτερα σε γραπτό διαγωνισμό.Εγώ μια ερώτηση θα έβαζα στον γραπτό ΑΣΕΠ:Θεωρείται ότι αν γράψετε καλύτερα σε ένα διαγωνισμα στο γνωστικό σας αντικείμενο είστε καταλληλότερος ως εκπαιδευτικός;Αν μου απανταγανε καταφατικά δεν προκειται να τους διοριζα ποτέ γιατί πολύ απλά η καταφατική απάντηση δείχνει ότι δεν έχουν καταλάβει το επάγγελμα του εκπαιδευτικου.
Ωραία. Ας δεχθώ πως όσα λέω είναι ανεδαφικά.Ποιο είναι λοιπόν το ορθό κριτήριο βάσει του οποίου θα πρέπει να επιλέγονται οι εκπαιδευτικοί, δεδομένου ότι όσοι θέλουν να ασκήσουν το επάγγελμα είναι περισσότεροι από τις θέσεις, όσο και αν αυξηθούν αυτές. Πώς θα πρέπει να επιλέγονται οι εκπαιδευτικοί στην Ελλάδα; Πες μου.Με επετηρίδα;Με το προσοντολόγιο;Με ποιο κριτήριο;ΥΓ. Εντωμεταξύ, κάνουμε κύκλους. Από πού και ως πού αυτό που λέω είναι υποτίμηση του πτυχίου όταν το πτυχίο που παίρνει κάποιος σήμερα είναι ένα σκουπίδι αν δεν προσθέσει πάνω του και κανά δυο μεταπτυχιακά και γλώσσες;Μπορεί ένας πτυχιούχος σήμερα να εργαστεί στην εκπαίδευση μόνο με το πτυχίο του;;;
Καταρχάς ναι, σε κάποιους κλάδους της εκπαίδευσης, μπορεί ένας πτυχιούχος να εργαστεί μόνο με το πτυχίο του. Πχ ΠΕ82, ΠΕ23. Θα είναι σίγουρα και άλλοι. Νομίζω και οι δάσκαλοι πόλυ εύκολα πάνε αναπληρωτές.Δεν είναι υποτίμηση να πάρεις ένα μεταπτυχιακο γιατί πολύ απλά προσθέτει πάνω στην γνώση σου. Το ότι τα έχουν όλοι δεν είναι κακό. Ότι είναι ταξική η εκπαίδευση είναι γεγονός ωστόσο. Αλλά εσύ πας να προσθέσεις με το γραπτό διαγωνισμό ένα on-off κριτήριο το οποίο δεν αξιολογει αν είσαι καλός εκπαιδευτικός. Ξαναλέω, το επάγγελμα μας είναι κυρίως τα σχέδια μαθήματα και ακόμη περισσότερο η εφαρμογή τους στην πράξη. Θεωρητικά όλοι ξέρουν απαντήσουν. Πρακτικά όμως κάνουν αλλά. Με πολλές πολλές μικροδιδασκαλιες και πρακτική άσκηση στα σχολεία που θα αξιολογούνταν αυστηρά (και όχι όπως γίνεται τώρα στην ΑΣΠΑΙΤΕ που υπάρχει φουλ επιεικια) μέχρι να ολοκληρώσεις την παιδαγωγική καταρτιση, εξασφαλίζεται ότι έχεις κατάλληλους εκπαιδευτικούς και δεν χρειάζεται να τους ξανααξιολογησεις. Φτάνει αυτό γιατί αυτό είναι το επάγγελμα μας. Τα υπόλοιπα "μεταπτυχιακά και ξένες γλώσσες" είναι μονο βοηθητικά.Δεν έχει σημασία αν θα βρω εγώ το τέλειο σύστημα. Σημασία έχει να καταλάβεις εσύ ποιο είναι το επάγγελμα του εκπαιδευτικου.
Σημασία έχει να καταλάβεις εσύ ποιο είναι το επάγγελμα του εκπαιδευτικου.