0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Εγώ δεν υποστηρίζω σε καμία περίπτωση τον τωρινό τρόπο εξέτασης. Επαναλαμβανω όμως, η γνώση λεξιλογίου δεν είναι από μόνη της σωστή χρήση γλώσσας. Σωστή χρήση γλώσσας σημαίνει κατάλληλη οργάνωση, επιχειρήματα και διατύπωση τετοια, ώστε να εκφράζονται απόψεις με σαφήνεια. Τίποτα σπ αυτά δεν υπάρχει στο άρθρο της κοπέλας. Να της πω μπράβο που ξέρει να αραδιάζει λέξεις; Όχι, δεν θα της πω. Γιατί δεν έχει μάθει να σκέφτεται και να συγκροτεί ένα κείμενο. Δεν μπορώ να πω μπράβο σε μια 18χρονα που έχει πρότυπο να μοιάσει στον Ζουραρι. Λυπάμαι. Δεν είναι αυτός ο ρόλος μου.
Δεν είμαστε μεσήλικες κατ αρχας. Και δεν γράψαμε εμείς ένα κείμενο γεμάτο κακίες χωρίς υπόσταση. Η μαθήτρια το έγραψε. Αν έχει το θάρρος της γνώμης της, ας κριθεί γι αυτό. Όμως δεν έχει γνώμη. Ασυνάρτητες φανφάρες γράφει γεμάτες πικρία και κόμπλεξ. Δεν γίνεται να αποθεώνεται οποίος γράφει κάτι, μόνο και μόνο επειδή είναι μαθητής και έχει θάρρος. Αν γράφεις αρλούμπες, θα κρίνεται γι αυτές. Η εκφραστική επιτήδευση δεν αρκεί για να κρύψει την κενότητα. Καλό θα ειναι η μαθήτρια να μάθει να ειναι μετριόφρων και να αποδέχεται ότι σε κάποιους τομείς, κάποιοι γνωρίζουν καλυτερα. Και καλό θα ήταν και όλοι να καταλάβουν ότι η ομιλία μιας γλώσσας ως μητρικής, δεν τους καθιστά ειδήμονες στα της γλώσσας αυτής, ούτε στα της γλωσσικής επιστήμης γενικότερα.
Leon κι εσυ γράφεις με ψευδώνυμο και προσβάλλεις έναν ολόκληρο κλάδο συναδέλφων σου. Αν δεν θες ύφος πεζοδρόμιου, μπορώ να πω ότι το άρθρο ήταν γεμάτο φληναφήματα και πομφολυγες και η κοπέλα γράφει σαν κυμβαλον αλαλάζον. Μήπως αυτό προσδίδει κυρος στην κριτική μου;