0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Όποιος νέος καθηγητής ζητήσει βοήθεια άπλετη θα του την προσφέρουν οι συνάδελφοι. Και θα ζητήσει βοήθεια από κάποιον που εμπιστεύεται κι όχι απ' το φυτευτό. Μα κι ο έμπειρος συνάδελφος μπορεί να ζητήσει βοήθεια, ναι συμβαίνει κι αυτό καθώς ουδείς φωτεινός παντογνώστης, απ' το νέο. Οι καθηγητές συνεργάζονται αλληλοβοηθούνται σε κλίμα εμπιστοσύνης κι αμοιβαιότητας.
Έσπερε το ζήτημα του μέντορα ουδεμιά σχέση έχει με την υποστήριξη ενός νέου εκπαιδευτικού. Έχει, όμως, μεγάλη σχέση με την ιεραρχική δομή εξουσίας που επιδιώκει η κυβέρνηση να στήσει στα σχολεία. Όποιος νέος καθηγητής ζητήσει βοήθεια άπλετη θα του την προσφέρουν οι συνάδελφοι. Και θα ζητήσει βοήθεια από κάποιον που εμπιστεύεται κι όχι απ' το φυτευτό. Μα κι ο έμπειρος συνάδελφος μπορεί να ζητήσει βοήθεια, ναι συμβαίνει κι αυτό καθώς ουδείς φωτεινός παντογνώστης, απ' το νέο. Οι καθηγητές συνεργάζονται αλληλοβοηθούνται σε κλίμα εμπιστοσύνης κι αμοιβαιότητας. Οι μέντορες είναι άνωθεν επιβαλλόμενος θεσμός για να π λ ή ξ ε ι ακριβώς αυτήν την αμοιβαιότητα και να παράξει μιαν άτυπη ιεραρχία με αξιώματα προϊσταμένους κι υφισταμένους. Κι όχι ισότιμα μέλη. Δηλαδή είναι ένας θεσμός α ν τ ι δ η μ ο κ ρ α τ ι κ ό ς. Και στα σχολειά βασίζεται η Δημοκρατία. Αν ανατραπεί εδώ ανατρέπεται μετά εύκολα και στα Κοινοβούλια.
Μετά από 25 χρόνια υπηρεσίας προσπαθώ να είμαι μία τέτοια εξαίρεση και ναι να είμαι και μέντορας επίσημα και με βούλα και δεν είναι θέμα εξουσίας.
Αν θες να μεντορεύεις δεν είσαι η εξαίρεση. Αλλά ο κανόνας. Αυτά που σου κάναν θες να τα κάνεις. Ο μεντορευόμενός σου ερωτήθηκε αν θέλει να τον μεντορεύσεις; Όχι. Δε σε όρισε αυτός. Αλλά ο διευθυντής. Άσκησε, λοιπόν, την εξουσία σου αλλά μη βγαίνεις κι ως ο "καλός ποιμήν" παραέξω. Αυτά. ΥΓ: Όταν σας ζητήσει βοήθεια ένας εκπαιδευτικός (παλιός ή νέος) τότε απλόχερα δώστε την. Όταν επιδιώκετε μεντορική δε σας ενδιαφέρει, εξ υπαρχής, η βοήθεια. Αλλά η εξουσία. Λυπάμαι, αλλά κακώς είστε στο δημόσιο σχολείο. Αντιληφθείτε το και κοιτάξτε κι άλλες επαγγελματικές διεξόδους.
Δεν έχεις κανένα απολύτως λόγο να μου απευθύνεις το λόγο με τέτοιο υποτιμητικό ύφος. Δεν με ξέρεις και δεν έχεις ιδέα αν είμαι εξουσιαστικός η όχι. Οι απόψεις όπως τις εκφράζεις πλησιάζουν απειλητικά στον φασισμό.