*

Αποστολέας Θέμα: Ωρολόγιο Πρόγραμμα  (Αναγνώστηκε 51762 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Έσπερος

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
Απ: Ωρολόγιο Πρόγραμμα
« Απάντηση #154 στις: Σεπτεμβρίου 16, 2025, 07:45:10 pm »
Όχι, η μόνη οδηγία είναι το συνεχόμενο δίωρο. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός κατά τ άλλα στο Γυμνάσιο για το τι μπαίνει την τελευταία ώρα..

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 15:21:01 »

Αποσυνδεδεμένος erietta

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #155 στις: Σεπτεμβρίου 16, 2025, 09:59:33 pm »
Και στο Λύκειο έχει τύχει να μπαίνει η έκθεση δίωρο τελευταίες ώρες, αν έιναι αναγκαίο στο πρόγραμμα. Όχι όμως στην Γ΄ Λυκείου.

Αποσυνδεδεμένος ppil

• Έμπειρο μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #156 στις: Σεπτεμβρίου 17, 2025, 02:52:05 am »
Ρητή θεσμική υποχρέωση για την τοποθέτηση του μαθήματος της Νεοελ. Γλώσσας στις πρώτες ώρες του σχολικού προγράμματος δεν υπάρχει ούτε καν στο Δημοτικό. Είναι όμως ευρέως αποδεκτή παιδαγωγική πρακτική (δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως ενισχύει την αποτελεσματικότητα της διδασκαλίας), βασισμένη σε παιδαγωγικές αρχές. Στο Δημοτικό υποστηρίζεται από επίσημες οδηγίες (προφανώς επειδή εκεί είναι εφικτό να το ζητούν, είναι ένας ο δάσκαλος της τάξης). Στο Γυμνάσιο πάλι, ένα ωρολόγιο πρόγραμμα μπορεί να μας πει πολλά για το πώς αντιλαμβάνεται το σχολείο τη σημασία της Γλώσσας (και των Μαθηματικών, το άλλο βασικό μάθημα του αναλυτικού προγράμματος), τις προτεραιότητές του και τη στρατηγική που ακολουθεί για την προώθηση της γλωσσικής μάθησης. Συχνά, η επιλογή να τοποθετηθεί το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας στις πρώτες ώρες αντανακλά την επιθυμία των εκπαιδευτικών και της διοίκησης να αξιοποιήσουν τη συγκέντρωση και την ενεργητικότητα των μαθητών, γεγονός που συμβάλλει στην πιο αποτελεσματική μάθηση.Προσωπικά, πρακτικές που περιλαμβάνουν Έκθεση και Μαθηματικά τελευταία ώρα τις θεωρώ αδιανόητες σε σχολεία που μπορούν να πράξουν διαφορετικά. Αυτό που λέει η erietta για την Γ΄ Λυκείου (πως εκεί δεν συνηθίζεται ποτέ), εκφράζει την ευρεία συμφωνία της εκπαιδευτικής κοινότητας ως προς το ορθό της διδασκαλίας σε ώρες που ευνοούν την καλύτερη μαθησιακή απόδοση.

ΥΓ. Σχετικά με τη διεξαγωγή δίωρων μαθημάτων, η πρόταση για δίωρο Ιστορίας που διάβασα εγείρει εύλογα ερωτήματα για την αποτελεσματικότητά της. Η Ιστορία απαιτεί χρόνο για ενδιάμεση μελέτη και επεξεργασία. Πώς θα γίνει διπλό μάθημα Ιστορίας και θα το θυμούνται οι μαθητές; Οι μαθητές θα έχουν διπλό μάθημα να διαβάσουν την επόμενη φορά; Αυτά μου φαίνονται ακατανόητα...Δίωρο αντιλαμβάνομαι μόνο στη Γλώσσα και στα Μαθηματικά, εκεί υπάρχει νόημα λόγω θεωρίας και ασκήσεων εμπέδωσης της θεωρίας. Ούτε καν Αρχαία δεν εξυπηρετεί το δίωρο, μιας και χρειάζεται διάβασμα στο ενδιάμεσο. Λογοτεχνία με το ζόρι, μιας και οι ενδιάμεσες μέρες βοηθούν στην επεξεργασία του κειμένου από τον μαθητή, γίνεται δηλ επανάληψη και από αυτόν  και από εμάς.
Ξόδεψα την καρδιά μου όλη για να σε ντύσω αστραπή

Αποσυνδεδεμένος

• Προχωρημένο μέλος
  • **
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #157 στις: Σεπτεμβρίου 17, 2025, 08:38:34 am »
Καλημέρα,
Είμαι νεοδιόριστος και μου ανέθεσαν 23 ώρες.  Στο σχολείο όμως που πήγα για ανάληψη υπηρεσίας, μου δίνουν και 1 ώρα ακόμα, ώστε τελικά να έχω 24.  Εγώ δεν την επιθυμώ. 
Τι μπορώ να κάνω για αυτό?  Γιατί δεν βάζουν κάποιον άλλο στη θέση μου και εμένα να με τοποθετήσουν αλλού?  Eίναι τόσο δύσκολο πρακτικά?  Να κάνω ένσταση στο ΠΥΣΔΕ?
Ευχαριστώ!

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 15:21:01 »

Αποσυνδεδεμένος Έσπερος

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #158 στις: Σεπτεμβρίου 17, 2025, 08:58:28 am »
Είναι μονόωρο μάθημα ή βγαίνουν 24 για να κλείσει ένα δίωρο; Τι μάθημα είναι, α ανάθεση;

Για να πληρωθείς την υπερωρία πρέπει να είναι συμπληρωμένοι όλοι οι εκπαιδευτικοί που θα το είχαν ανάθεση στο σχολείο ή την ομάδα σχολείων. Αυτή είναι η μόνη επιφύλαξη. Αλλιώς δεν μπορείς να διαμαρτυρηθείς για κάτι, υπερωρίες προβλέπονται και κάνει πολύς κόσμος, παλιοί και νέοι.

Αποσυνδεδεμένος Spes

• Νέο μέλος
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #159 στις: Σεπτεμβρίου 17, 2025, 02:26:56 pm »
Καλησπέρα! Αν ένας αναπληρωτής τακτικού πλήρους ωραρίου έχει 22 ώρες σε λύκειο επειδή δεν υπάρχουν αλλα μαθήματα μπορεί η μία ώρα που απομένει να είναι γραμματειακή υποστήριξη;

Αποσυνδεδεμένος Lasid

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Άντρας
  • ΠΕ83 ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ
    • Προφίλ
« Απάντηση #160 στις: Σεπτεμβρίου 17, 2025, 04:18:31 pm »
Καλησπέρα! Αν ένας αναπληρωτής τακτικού πλήρους ωραρίου έχει 22 ώρες σε λύκειο επειδή δεν υπάρχουν αλλα μαθήματα μπορεί η μία ώρα που απομένει να είναι γραμματειακή υποστήριξη;
Συνήθως όχι. Αν είσαι, όμως, κάπου στο Αιγαίο μπορεί να μην υπάρχει άλλη ώρα να σου δώσουν. Στη στεριά θα σου βρούνε μια ώρα, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα!

Αποσυνδεδεμένος Spes

• Νέο μέλος
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #161 στις: Σεπτεμβρίου 18, 2025, 03:06:46 pm »
Συνήθως όχι. Αν είσαι, όμως, κάπου στο Αιγαίο μπορεί να μην υπάρχει άλλη ώρα να σου δώσουν. Στη στεριά θα σου βρούνε μια ώρα, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα!

Ευχαριστώ πολύ! Μια ακόμα ερώτηση έχω: αν το μαθημα που σου αναθέτουν για να συμπληρωσεις είναι 2ωρο, άρα πρέπει να κάνεις αναγκαστικά υπερωρία, μπορείς να αρνηθείς και να ζητήσεις να πάρει την υπερωρία κάποιος μόνιμος; Δηλαδή, στην ανάθεση υπερωριών δεν προηγούνται οι μόνιμοι; Θέλω να ζητήσω να πάρω ένα 5ωρο μάθημα ώστε να έχω 23 και να δώσω σε μόνιμο 6 ώρες. Ή 3ωρο και να δώσω 4. Υπάρχει νόμος ή ΦΕΚ που ορίζει κάτι σχετικό με την ανάθεση μαθημάτων και υπερωριών για μόνιμους / αναπληρωτές;

Αποσυνδεδεμένος Lasid

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Άντρας
  • ΠΕ83 ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ
    • Προφίλ
« Απάντηση #162 στις: Σεπτεμβρίου 18, 2025, 04:20:58 pm »
Ευχαριστώ πολύ! Μια ακόμα ερώτηση έχω: αν το μαθημα που σου αναθέτουν για να συμπληρωσεις είναι 2ωρο, άρα πρέπει να κάνεις αναγκαστικά υπερωρία, μπορείς να αρνηθείς και να ζητήσεις να πάρει την υπερωρία κάποιος μόνιμος; Δηλαδή, στην ανάθεση υπερωριών δεν προηγούνται οι μόνιμοι; Θέλω να ζητήσω να πάρω ένα 5ωρο μάθημα ώστε να έχω 23 και να δώσω σε μόνιμο 6 ώρες. Ή 3ωρο και να δώσω 4. Υπάρχει νόμος ή ΦΕΚ που ορίζει κάτι σχετικό με την ανάθεση μαθημάτων και υπερωριών για μόνιμους / αναπληρωτές;

Δεν μπορείς να ζητήσεις να πάρεις υπερωρία ένας άλλος εκπαιδευτικός, είτε είναι μόνιμος, είτε όχι. Στην ανάθεση υπερωριών δεν προηγούνται οι μόνιμοι. Υπερωρία μπορούν να πάρουν και αναπληρωτές με πρόσληψη από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν υπάρχει νόμος ή εγκύκλιος σχετικά με αυτό το ζήτημα.

Αποσυνδεδεμένος Spes

• Νέο μέλος
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #163 στις: Σεπτεμβρίου 18, 2025, 04:54:34 pm »
Δεν μπορείς να ζητήσεις να πάρεις υπερωρία ένας άλλος εκπαιδευτικός, είτε είναι μόνιμος, είτε όχι. Στην ανάθεση υπερωριών δεν προηγούνται οι μόνιμοι. Υπερωρία μπορούν να πάρουν και αναπληρωτές με πρόσληψη από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν υπάρχει νόμος ή εγκύκλιος σχετικά με αυτό το ζήτημα.

Ευχαριστώ πάρα πολύ!

Αποσυνδεδεμένος Έσπερος

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #164 στις: Σεπτεμβρίου 18, 2025, 09:00:12 pm »
Για το καινούργιο φιρμάνι με το ωρολόγιο που ρυθμίζει το κάθε δευτερόλεπτο, τι έχετε να πείτε; Αυτονομία μονάδας κατ τ άλλα…

5λεπτα διαλείμματα και 45λεπτες τελευταίες ώρες για Γυμνάσιο είναι τελείως εκτός τόπου και χρόνου κατά τη γνώμη μου. Ουσιαστικά υποβαθμίζει το μάθημα αφού τα παιδιά θα είναι πιο κουρασμένα.

Κατά τ άλλα αυτονομία της σχολικής μονάδας…

Αποσυνδεδεμένος georgina_

• Προχωρημένο μέλος
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #165 στις: Σεπτεμβρίου 18, 2025, 09:13:09 pm »
Συμφωνώ ότι είναι απαραδεκτο.. Εδώ μετα βίας βγαίνει η 7η ώρα. Τα παιδιά δεν αντέχουν και μαζί τους υποφέρουμε κι εμείς που δεν μπορουμε να κάνουμε τη δουλειά μας όπως θα θέλαμε. Αλλά ποιος ακούει τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές;

Αποσυνδεδεμένος erietta

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #166 στις: Σεπτεμβρίου 18, 2025, 11:10:28 pm »
Αυτό με το ωρολόγιο πρόγραμμα έχει φέρει αναστάτωση, ειδικά σε σχολεία όπου συστεγάζονται Γυμνάσια και Λύκεια... Με τον συγκεντρωτισμό τους δημιουργούν μεγάλα προβλήματα. Το τελευταίο 45λεπτο μάλιστα, είναι απαράδεκτο. Ας το δοκιμάσουν πρώτα οι ίδιοι, δεν θα το αντέξουν. Και το επιβάλλουν σε εφήβους...Συντηρητισμός μέχρι το απροχώρητο.
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτεμβρίου 18, 2025, 11:12:25 pm από erietta »

Αποσυνδεδεμένος Έσπερος

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #167 στις: Σεπτεμβρίου 18, 2025, 11:20:12 pm »
Αναστάτωση έχει φέρει και σε συστεγαζόμενα με επαλ, που δεν τα περιλαμβάνει η απόφαση…

Και σε δρομολόγια λεωφορείων επίσης…

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 33110
  • Τελευταία: Mimao
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1193281
  • Σύνολο θεμάτων: 19561
  • Σε σύνδεση σήμερα: 457
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144