0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Νομίζω ότι η ιδέα της εισαγωγής στην τριτοβάθμια από τα επαλ χωρίς πολλούς περιορισμούς προέκυψε και ως τελείως λανθασμένο αντίδοτο στο πολύ προβληματικό σύστημα του να εχεις τον ίδιο διαγωνισμό για εισαγωγή στις πιο ανταγωνιστικές και απαιτητικές σχολές και σε σχολές χαμηλής ζήτησης ή απαιτήσεων που δεν έχουν άμεση σχέση με το τι ζητείται στις πανελλήνιες εξετάσεις. Που κι αυτό είναι αποτέλεσμα του ότι πρέπει όλα να γίνονται με ένα κεντρικό τυφλό συστημα, επειδή φοβόμαστε (δικαίως) ότι με οποιονδήποτε άλλον τρόπο, θα βολεύονταν οι ημέτεροι. Απλώς στην ορθή σκέψη ότι οποίος θέλει ιατρική ή πολυτεχνείο δεν έχει πολλή λογική να διαγωνίζεται στα ίδια θέματα με κάποιον που θέλει ένα πρώην ΤΕΙ, βρέθηκαμε με το λάθος αποτελεσμα, ότι μπορείς να γράφεις 20 διαγωνιζόμενος με αναλφάβητους συμμαθητες σου που κοιμούνται στο θρανίο μέχρι την ώρα δυνατής αποχώρησης, και να μπαίνεις στην ιατρική.
αφορά ένα παραθυράκι που έχει καταστεί προσβάσιμο μόνο στους πληροφορημένους, καλά προετοιμασμένους και συχνά ευνοημένους. Μάλιστα, η ίδια η διατύπωσή σου –ότι ο νομοθέτης έδωσε "ένα τυράκι"– δεν συνιστά υπεράσπιση, αλλά παραδοχή κυνισμού.
πρακτικα δεν θα υπαρχει κανενα κινητρο να εγγραφει καποιος σε ενα τμημα(επαρχιακο κατα κανονα) που αποτελει τριτη-τεταρτη επιλογη του, πληρωνοντας κιολας χρηματικα ποσα ιδια ή και μεγαλυτερα σε σχεση με το τι θα πληρωσει για να παει σε ενα ιδιωτικο ΑΕΙ και σε τμημα της επιλογης του. Θα επιλεξει να πληρωσει τα ιδια (η και σημαντικα λιγοτερα κιολας αρχικα), πηγαινοντας στην πρωτη ή το πολυ στην δευτερη επιλογη του (και χωρις δαπανες προετοιμασιων κλπ κιολας).Αυτο θα οδηγησει σε αναγκαστικο κλεισιμο πληθωρας σχολων, που δεν θα εχουν πλεον κανενα υποψηφιο ως ενδιαφερομενο.
Όλα αυτά, υπό την παραδοχή ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα έχουν τις υλικοτεχνικές υποδομές να προσφέρουν προγράμματα σπουδών σε ειδικότητες αιχμής υψηλής ζήτησης. Αυτό προϋποθέτει κυρίως εργαστήρια ή/και διατάξεις μηχανημάτων, τα οποία ενίοτε κοστίζουν πολύ. Πάρα πολύ όμως. Και απαιτούν επίσης και εκτεταμένες κτιριακές υποδομές για την ανάπτυξή τους.Βλέπετε τη συνθήκη αυτή να ικανοποιείται «σιμά κοντά»; Για να μην αναφέρουμε καν το ποια πανεπιστήμια, ποιας φήμης και ποιου κύρους, υπέβαλαν αιτήσεις για αναγνώριση. Και τα οποία δεν έχουν καν συγκεντρώσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για να μπορέσουν να περάσουν την αξιολόγηση της ΕΘΑΑΕ ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν το φθινόπωρο, με αποτέλεσμα η νέα υπουργός να έχει αρχίσει τις εκπτώσεις για να μην οδηγηθεί η υπόθεση σε πολιτικό φιάσκο.
Είμαι βέβαιος ότι καταλαβαίνετε κι εσείς πως ζούμε στην εποχή της διάχυσης της πληροφορίας και είναι εντελώς αδύνατο να υπάρχουν τέτοια στεγανά που να μας επιτρέπουν να μιλάμε για «πληροφορημένους και καλά προετοιμασμένους». Δε νομίζω ότι υπάρχει ούτε ένας μαθητής που να μη γνωρίζει ότι έχει κι αυτή την επιλογή, δηλαδή να δοκιμάσει δια της «τεθλασμένης». Το ότι οι περισσότεροι επιλέγουν να μην το κάνουν έχει μάλλον να κάνει με το γεγονός ότι προτιμούν να συνεχίσουν στο πιο «ήρεμο» (κατά τεκμήριο) περιβάλλον ενός ΓΕΛ, παρά στο περιβάλλον ενός ΕΠΑΛ.Όσο για το αν ο νομοθέτης έδωσε «τυράκι» για να ενισχύσει την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση με όποιον τρόπο έκρινε πιο πρόσφορο, δεν φταίω εγώ. Δεν υπήρξα βουλευτής ή υπουργός, δε νομοθέτησα για να φέρω μερίδιο της ευθύνης. Αλλά, τι να κάνουμε, «τυράκι» έδωσε, όσο κυνική επιλογή κι αν ήταν. Φταίω εγώ που απλώς το επισημαίνω δηλαδή; Αν ένα μήνυμα δεν μας αρέσει, δεν βρίσκω ιδιαιτέρως παραγωγικό να πυροβολούμε τον μηνυματοκομιστή. Θα ήταν εποικοδομητικότερο αν ασκούσαμε κριτική στη συγκεκριμένη πολιτική επιλογή, η οποία επαναλαμβάνω ότι μετρά δεκαετίες ύπαρξης, με τις διάφορες μορφές που έχει κατά καιρούς λάβει.
Δεν είμαι βέβαιη αν με ενοχλεί περισσότερο η ίδια η παράκαμψη ή η ελαφρότητα με την οποία παρουσιάζεται ως απλώς μία ακόμη "επιλογή". Θεωρείς πράγματι πως όλοι οι μαθητές, σε κάθε γωνιά της χώρας, έχουν ίση πρόσβαση σε φροντιστήρια, υποστηρικτικές, ενημερωμένες οικογένειες, πληροφόρηση, στρατηγική καθοδήγηση (που είναι σχεδόν επιτελικό σχέδιο για εισαγωγή σε απρόσιτες υψηλόβαθμες σχολές μέσω πανελληνίων ΓΕΛ) και διορατικότητα; Ότι μπορούν με την ίδια άνεση να εγκαταλείψουν το ΓΕΛ στη σωστή τάξη, να επιλέξουν το ΕΠΑΛ, να "χαράξουν διαδρομή"; Το μόνο που χρειάζονται, υποθέτω, είναι… λίγη διάχυση πληροφορίας; Καθένας τοποθετείται όπως του υπαγορεύει η συνείδησή του. Εγώ δεν είμαι εδώ για να υπερασπιστώ ένα σύστημα που επιβραβεύει εκείνους που ξέρουν να το "παίζουν". Ούτε θα χρωματίσω την ηθική με αποχρώσεις νομιμότητας. Με τον ίδιο τρόπο, κάποιος άλλος θα μπορούσε να ισχυριστεί πως και η χρήση μέσου είναι, τελικά, μια "επιλογή" – διαδεδομένη, νόμιμη, και, ασφαλώς, κυβερνητικά ανεκτήΗ "παράκαμψη" δεν είναι μια απλή διαδρομή, είναι ένδειξη ενός συστήματος που επιβραβεύει την έλλειψη ηθικής συνέπειας και την άνιση εκκίνηση. Η παραδοχή σου ότι το σύστημα λειτουργεί ως "παραθυράκι" και η άρνησή σου σε ευθύνη πέρα από τον ρόλο του μη νομοθέτη, δεν μας απαλλάσσει από την ανάγκη να κρίνουμε ηθικά τους ωφελημένους. Αν για εσένα το ζήτημα περιορίζεται στην τεχνική της επιλογής και του αθώου παρατηρητή μιας επιλογής που αδικεί, εγώ προτιμώ να θυμάμαι ποιοι μένουν πίσω, εκεί που η "πληροφόρηση" δεν φτάνει ποτέ ή αν φτάνει, δεν αγοράζει συνειδήσεις.
Κατα τη γνωμη μου, ο παραλληλισμος της θεσπισης "παραπλευρων συστηματων εισαγωγης στα κρατικα ΑΕΙ" με το "βαζω μεσον για εξυπηρετηση" που κανετε, ειναι ατυχης.Το ενα το θεσπιζει το νομοθετικο σωμα (και μπορουμε να του ασκησουμε κριτικη: εγω πχ διαφωνω οπως προανεφερα), και το αλλο ειναι παρακαμψη θεμελιωδων Συνταγματικων διαταξεων (ασχετως του αν ειναι ευκολη η διαπιστωση της η οχι: που βασικα ειναι αδυνατη).
έτσι και εδώ, έχουμε ένα σύστημα που του αρκεί να χρησιμοποιείται επαρκώς από εκείνους που ξέρουν πού να κοιτάξουν. Η διαφορά είναι ότι στην πρώτη περίπτωση μιλάμε για προσωπικό χατίρι, ενώ στη δεύτερη για θεσμοθετημένο χατίρι, μόνο που και τα δύο μοιράζουν πλεονεκτήματα σε εκλεκτικά ενημερωμένους.
θα γεμίσουμε από συγκεκριμένες ειδικότητες του συρμού. Δεν θα μου φανεί απίθανο αν στην πορεία όλο αυτό μαραζώσει λόγω του αδιεξόδου, έχοντας πετύχει όμως την παντελή απαξίωση και εξαφάνιση πολλών τμημάτων του δημοσίου πανεπιστημίου.
Ποια είναι ακριβώς η "εκλεκτική ενημέρωση" που "κάποιοι έχουν" στην περίπτωση αυτή; Η πληροφορία την οποία έχουν/μαθαίνουν όλοι οι μαθητές στη Γ΄ γυμνασίου και στην Α΄ λυκείου, ώστε να επιλέξουν ποιο δρόμο θα ακολουθήσουν; Το ίδιο το υπουργείο, οι ίδιες οι δ/νσεις Β/θμιας εκπαίδευσης, τα ίδια τα σχολεία, με κάθε πρόσφορο μέσο (εσχάτως με ανακοινώσεις στις ηλεκτρονικές σελίδες τους) αναφέρουν αναλυτικά τους δύο τύπους λυκείων και πού μπορεί να οδηγήσει ο καθένας τους. Και μάλιστα, το τελευταίο επίπεδο (σχολεία) υποχρεούνται εκόντα-άκοντα να επικοινωνήσουν στους μαθητές τους λεπτομερώς τα χαρακτηριστικά και τις προοπτικές κάθε τύπου λυκείου. Άρα, για ποιο έλλειμμα πληροφόρησης κάνετε λόγο; Θα μου επιτρέψετε, λοιπόν, να επιμείνω ότι αν κάποιοι έχουν (κατά τη γνώμη σας) "λερώσει τα χέρια τους", αυτοί βρίσκονται σε πολύ ανώτερο επίπεδο από αυτό του γονιού ή του εκπαιδευτικού (συνήθως φροντιστή) που "σφυρίζει" στο παιδί την "ανορθόδοξη" αυτή επιλογή. Δεν ισχύει εδώ το "όλοι μαζί τα φάγαμε". Είναι, δηλαδή, η ίδια η συντεταγμένη Πολιτεία που μέσω του κορυφαίου για τα εκπαιδευτικά θεσμού της (υπουργείο Παιδείας), όχι μόνο υποδεικνύει, αλλά έχει ανοίξει διάπλατα τους δρόμους αυτούς, πιθανόν διότι έτσι αντιλαμβάνεται το δημόσιο συμφέρον δια της προώθησης της τεχνικής εκπαίδευσης. Και, ξαναλέω, δεν πρόκειται για μια καινοφανή επιλογή. Δεκαετίες ολόκληρες μετράει, με διάφορους τρόπους που έχουν κυμανθεί από την απευθείας πρόσβαση στα πρώην ΤΕΙ (με μόνο το αποτέλεσμα των ενδοσχολικών επιδόσεων) μέχρι την πρόσβαση στα ΑΕΙ με διαφορετικού επιπέδου/ύλης/μαθημάτων πανελλήνιες εξετάσεις. Μόνο τα τελευταία χρόνια δηλαδή άρχισε να ενοχλεί αυτή η "άνιση μεταχείριση"; Πριν από τριάντα-σαράντα χρόνια που υφίστατο με άλλες μορφές, δεν έτρεχε κάστανο;Και, τελικά, μέσω της εξαφάνισης αυτών των τμημάτων του δημοσίου πανεπιστημίου, θα εξαφανιστεί και η θεραπεία των γνωστικών αντικειμένων τους, δηλαδή θα πέσει τσεκούρι στην ίδια την επιστήμη. Περί αυτού πρόκειται. Και αυτό είναι το χειρότερο για τις προοπτικές της χώρας και της κοινωνίας, όχι το αν το 5% των εισακτέων στην ιατρική θα είναι μέσω ΕΠΑΛ.
βλέπεις ποια παιδιά έχουν να ξεπεράσουν ποια εμπόδια και ποια παιδιά έχουν ευκαιρίες όχι λόγω ικανοτήτων αλλά λόγω χρημάτων ή επειδή οι γονείς ξέρουν πώς να τα κατευθύνουν.
Τα παιδιά με ικανότητες συνήθως κυνηγούν τις ευκαιρίες τους (το 95% των θέσεων εισαγωγής, για να μεν ξεχνάμε και περί τίνος ακριβώς μιλάμε) μέσα από ένα ΓΕΛ, επειδή ξέρουν (ή αντιλαμβάνονται) ότι δεν θα τους ταίριαζε, ή δεν θα άντεχαν τις "άγριες" καταστάσεις ενός ΕΠΑΛ. Αν εσείς θεωρείτε ότι το ζήτημα έχει αποκλειστικά ταξική διάσταση -χωρίς να αρνούμαι ότι υπάρχει ΚΑΙ αυτή- και αφορά μόνο στους "πονηρούς", όπως τους αποκαλέσατε, μάλλον ξεχνάτε τη γενιά των γονέων μας, πολλοί εκ των οποίων εργάζονταν (εξ ανάγκης προφανώς) στην εφηβική τους ηλικία και πήγαιναν σε νυχτερινό γυμνάσιο για να μπορέσουν κατόπιν να δώσουν εισιτήριες εξετάσεις τις οποίες τότε διενεργούσαν οι ίδιες οι σχολές.