0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
... πως προφέρεται το περιβόητο "veni-vidi-vici".
Αν κατάλαβα καλά την ερώτησή σου, οι βουλητικές προτάσεις μετατρέπονται στον ευθύ λόγο σε κύριες προτάσεις επιθυμίας εκφερόμενες με Προστακτική ή Υποτακτική. Το ποια από τις δύο εγκλίσεις θα χρησιμοποιήσεις εξαρτάται από το πρόσωπο. Γενικά, χρησιμοποιείς την Προστακτική ενώ την Υποτακτική (προτρεπτική ή αποτρεπτική) για τα πρόσωπα (όπως το α' ενικό ή πληθυντικό) που δεν σχηματίζουν Προστακτική.
To doceo (=διδάσκω) και το disco (=μαθαίνω) προέρχονται από την ίδια ρίζα *da (βλ. και αρχαία ελληνικά: διδάσκω-δάω).
καλησπέρα σας! θα ήθελα να ρωτήσω...στις σημειώσεις του υπουργείου αναφέρει ότι τα ημιαποθετικά ρήματα σχηματίζουν απαρέμφατο μέλλοντα ενεργητικής φωνής αλλά το ρήμα revertor ως ημιαποθητικό βρίσκω πολλούς να αναφέρουν απαρέμφατο μέλλοντα reversum iri.Τι ισχύει τελικά;
Η ερώτησή μου είναι (συμπληρώνοντας αυτήν απ'το marikaki) αν ως ημιαποθετικό το ρήμα revertor σχηματιζει απαρέμφατο μέλλοντα και ενεργητικά και παθητικά.Και άλλη μια ερώτηση: Αυτό για το απαρέμφατο συντελεσμένου μέλλοντα δεν το ήξερα. Γιατί όμως να μην σχηματίζουν τα αποθετικά και ημιαποθετικά του τύπου του soleo απαρέμφατο συντελεσμένου μέλλοντα; [/quοte]Σχετικά με το σχηματισμό του απαρεμφάτου μέλλοντα σε ημιαποθετικά μέσου τύπου (π.χ. revertor) λογικά ισχυεί ό,τι και στα αποθετικά.Δηλ. αποβολή του μέσου απαρεμφάτου και αντικατάστασή του με το ενεργητικό. Στον Παρακείμενο αντίθετα λόγω του διπλού σχηματισμού του ρήματος (και ως παθητικό και ως ενεργητικό) τα απαρέμφατα προκύπτουν και από τις δύο φωνές.Τώρα, σχετικά με τον συντελεσμένο μέλλοντα οι απόψεις διΐστανται.Στηριζόμενη σε βιβλία του εμπορίου δε βρήκα λόγο απουσίας του. Στηριζόμενη σε σημειώσεις μου ως μαθήτρια έτσι μας το είχαν μάθει και πριν από 15 χρόνια. Το μόνο βιβλίο που γνωρίζω και το αναφέρει είναι " Η δομή του λατινικού λόγου" του Μαραγκουδάκη, αλλά χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση.Στη σελίδα, βέβαια, του Υπουργείου εκείνο που μου προξενεί αμηχανία είναι ότι θεωρεί ότι για το ένα ρήμα υπάρχει απαρέμφατο Σ.Μ. ενώ για το άλλο όχι!!!!