0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Στο μάθημα 42 υπάρχει ο υποθετικός λόγος (si animadvertissem, dicerent) οπου είναι το δευτερο ειδος και η υπόθεση αναφέρεται στο παρελθόν και η απόδοση στο παρόν. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι όταν ζητούν μετατροπή υποθετικού λόγου στα άλλα είδη τα παιδιά πρέπει να γράφουν και αυτό το είδος "si+υποτακτικη ΥΠΡΣ=>υποτακτική ΠΡΤ" γιατι στο βοήθημα δεν την έχει αυτή τη μετατροπή.
Σύμφωνα με τη γραμματική των Allen and Greenough*, το επίθετο σχημάτιζε στον πληθυντικό τη γενική celerium. Η γενική celerum χρησιμοποιούνταν μόνο για να δηλώσει ένα στρατιωτικό σώμα, δηλαδή στην ουσία όταν χρησιμοποιούνταν ως ουσιαστικοποιημένο επίθετο.Κατά τη διάρκεια της βασιλείας στη Ρώμη ο βασιλιάς είχε την προσωπική του σωματοφυλακή που αποτελούνταν από 300 ιππείς, τους λεγόμενους Celeres (=οι ταχείς). Ο διοικητής τους είχε τον τίτλο "Tribunus Celerum", εξ ου και ο τύπος της γενικής για τον οποίο συζητάμε. Αν ψάξεις λίγο στο διαδίκτυο, θα βρεις αρκετές πληροφορίες γι' αυτούς.Άρα, κακό δεν είναι να βάζουμε και τους δύο τύπους κατά την κλίση. *Εδώ το συγκεκριμένο απόσπασμα: http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0001%3Asmythp%3D115*Εδώ μπορείς να κατεβάσεις όλη τη γραμματική: http://www.textkit.com/learn/ID/109/author_id/42/
Με τη σειρα μου θα ηθελα να θεσω ενα αλλο ερωτημα που αφορα το συντακτικο. Ποτε ξεκινατε και με ποια σειρα διδασκετε τα φαινομενα γραμματικης αλλα κυριως συντακτικου του βιβλιου; Εγω ξεκινησα απο το καλοκαιρι και σε καθε μαθημα εκανα αναλυτικη συνταξη και θεωρια-αναγνωριση των δευτερευουσων ενω η θεωρια τους βρισκεται πιο μετα. Το ιδιο ισχυει φανταζομαι και για τα αλλα συντακτικα φαινομενα αλλα δεν πρεπει να περιμενω να κανω το καταλληλο κειμενο για να διδαξω π.χ. την ελξη του γερουνδιακου; Στα μαθ.29-31 εχει τη γενικη, τη δοτικη και την αφαιρετικη......ειμαι μπερδεμενη για το πως θα τα διδαξω αφου δεν συνανταμε ολα τα ειδη στα κειμενα! Διαφωτιστε με!