0 μέλη και 5 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Έχεις δίκιο για τη διατύπωση. Το νόημα είναι να γραφεί αν είναι υποχρεωτική ή όχι και να το αιτιολογήσουν. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αιτιολογηθεί το προαιρετικό της γερουνδιακής έλξης.
Συμφωνώ ότι από τη στιγμή που έχουμε παρελθοντικό χρόνο στον ευθύ λόγο, στον πλάγιο λόγο το απαρέμφατο πρέπει να εκφράζει το προτερόχρονο σε σχέση με το ρήμα εξάρτησης (είτε είναι αρκτικού είτε ιστορικού χρόνου), δηλ. να είναι σε παρακείμενο (proposuisse).Βλ. γραμματική Benett , παρ.319 (http://www.thelatinlibrary.com/bennett.html#sect317)αλλά και στη γραμματική των Allen and Greenough, παρ.584( http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus:text:1999.04.0001:part=2:section=12 )όπου λέει ρητά: "All varieties of past time are usually expressed in Indirect Discourse by the Perfect Infinitive, which may stand for the Imperfect, the Perfect, or the Pluperfect Indicative of the Direct". Βέβαια, στη γραμματική των Allen and Greenough υπάρχει μια σημείωση που λέει ότι μπορεί κάποιες φορές στον πλάγιο να υπάρξει απαρέμφατο ενεστώτα, για να τονιστεί το επαναλαμβανόμενο της πράξης (που εκφράζει ο παρατατικός του ευθέος λόγου), αλλά αυτό συμβαίνει όταν είναι ρήμα εξάρτησης το memini, φαντάζομαι επειδή είναι σαφές από τη σημασία του ρήματος ότι η πράξη του απαρεμφάτου είναι προτερόχρονη. Παράδειγμα με άλλο ρήμα εξάρτησης δεν αναφέρει.
Συμφωνώ με την επισήμανση που εκανε ο daffyduck
http://www.schooltime.gr/wp-content/uploads/2012/05/L_S_EN48_Splagios-loos.pdfστην παραπανω πηγη μπορει να δειτε την θεωρια του ευθυ-πλαγιου συμφωνα με την επισημο ψηφιακο βοηθημα του υπουργειου .αναφερει ξεκαθαρα :Η ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΕΝΕΣΤΩΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΑΤΙΚΟΥ=ΑΠΑΡΕΜΦΑΤΟ ΕΝΕΣΤΩΤΑ..εκει στηριχθηκαν λογικα εκπαιδευτικοι και μαθητες (περαν βεβαια των οποιων ανεπισημων βοηθηματων οπου ΟΛΑ αναφερουν απαρεμφατο ενεστωτα) και απαντουν proponere...δυστυχως σε αυτες τις εξετασεις μετραει η ουσια και η τυπικοτητα..τα υπολοιπα κατ'εμε ειναι αλλα λογια να αγαπιομαστε...