0 μέλη και 8 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Η δική μου εικόνα πάντως είναι οι παλιοί να αντιδρουν και οι νεοδιόριστοι να έχουν μια τελείως ρεαλιστική και προσγειωμένη στάση. Και όσοι είναι κατά, να είναι μόνο από συνδικαλιστική συνείδηση και όχι επειδή φοβούνται για τον εαυτό τους.
Από πότε η αποδοχή του επιθεωρητισμού είναι ρεαλιστική και προσγειωμένη κι όχι συντηρητική κι οπισθοδρομική;
Μήπως κάποιοι άνθρωποι με άλλη μόρφωση και άλλη εργασιακή κουλτούρα απλώς δεν θεωρούν επιθεωρητισμο να έχουν έναν έλεγχο του τι κάνουν στη δουλειά τους; Μήπως για ενήλικες μορφωμένοι άνθρωποι δεν θέλουν να γίνονται πιόνια συνδικαλιστών που μιλάνε σαν 20ρηδες φοιτητές των ΕΑΑΚ; Καλό είναι να καταλαβαίνουμε λίγο και ότι υπάρχουν άτομα που σκέφτονται διαφορετικά από εμάς. Μπορούμε να διαφωνούμε, αλλά πρέπει πάντα να καταλαβαίνουμε ότι δεν έχουν όλοι την ίδια θεώρηση των πραγμάτων. Και θα ήταν ανησυχητικό αν την είχαν. Και αυτό που κάποιοι θεωρούμε ως ηθικό καθήκον, τη συμμόρφωση στη γραμμή που περναει για τα συμφέροντα του κλάδου, άλλους τους αφήνει αδιάφορους, για πολλούς λόγους. Εγω μπορεί να θεωρώ γελοια τη συνδικαλιστική ρητορική κ δράση κατά της αξιολόγησης αλλά να την ακολουθήσω απλώς από αίσθηση καθήκοντος. Άλλος μπορεί να μην νιώθει τετοια ανάγκη, γιατί δεν το θεωρεί ουσιώδες και σοβαρό ζήτημα. Αλλάζουν οι καιροί, αλλάζουν οι νοοτροπίας, αλλάζουν τα μυαλά. Μακάρι και οι νεότεροι να έχουν και μια πιο φρέσκια ιδέα για το πώς μπορεις να διατυπώνεις αιτήματα με πιο πειστικό και αποτελεσματικό τρόπο.
Στο σχολείο που βρίσκομαι η μόνη συνάδερφος που αρνήθηκε την αξιολόγηση είναι και αυτή με τα περισσότερα αντικειμενικά προσόντα, όσα ακριβώς έχει και ο σύμβουλος! Διδακτορικό και δημοσιεύσεις!
Δεν αντιλαμβάνουμαι πόσο φρέσκιες ιδέες είναι εκείνες που εφαρμόζονταν το '67-'74 και πιο πριν, αλλ' άμα εσύ τις θεωρείς έτσι εγώ πάω πάσο. Κανείς δεν υποχρεώνεται να μη θεωρεί πρωτοποριακές τις πρακτικές αυταρχικών καθεστώτων. Μπορεί εξ άλλου, όπως επισημαίνεις κι εσύ, να βαφτίζει τον επιθεωρητισμό ως συλλογική συμβουλευτική πορεία για ένα καλύτερο αύριο ή όπως αλλιώς επιθυμεί. Κι ο Παπαδόπουλος Δημοκρατία ετύπωνε στα νομίσματα κι όχι Δικτατορία. Θέμα οπτικής γωνίας.
Αυτοί οι άνθρωποι που δεν είναι λίγοι, προφανώς βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά από κάποιον ππυ όλη του τη ζωή την έχει περάσει μόνο μέσα στα σχολεία.
Αφελής όντως δεν είναι κανείς. Κανείς πάλι με σώας τας φρένας δεν θέλει να αξιολογηθεί με τους όρους της αξιολόγησης αυτής, ούτε νέος, ούτε γέρος. Αυτά είναι τα αξιώματα. Αφού λοιπόν κάποιοι δέχονται ευχαρίστως να αξιολογηθούν πρέπει να υποθέσουμε πως είναι είτε απελπισμένοι, είτε πονηροί. Οι πονηροί είναι συνήθως και κουτοπόνηροι, οπότε ξέρουμε ποιοι είναι. Οι απελπισμένοι είναι οι περισσότεροι. Αυτοί δεν έχουν την έγκρισή μας, αλλά πρέπει να έχουν την επιείκειά μας. Λέω εγώ δηλ.
Δυστυχώς δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί, χωρίς ΠΟΛΛΗ αμφίπλευρη προσπάθεια, κοινή συνισταμένη μεταξύ εχόντων αμιγώς διδακτική εμπειρία στην ελληνική δημόσια εκπαίδευση και εχόντων και άλλες εμπειρίες από την εργασιακή ζωή. Δεν υποβαθμίζω κάποια πλευρά, ούτε βέβαια εξυψώνω κάποια άλλη, όμως αυτή είναι μια πραγματικότητα που όσο αργότερα μάθουμε να ζούμε μαζί της, τόσο δυσκολότερα θα εξυγιανθούν οι συναδελφικές σχέσεις. Face it.
και ποιος σου ζητησε εγκριση ή επιεικεια ;;
Κι εσένα ποιος σου ζήτησε την άποψή σου για την άποψή μου;ΥΓ. Είδες πόσο άσχημο είναι αυτό που έκανες; Μπορείς να πεις πού διαφωνείς και να μιλήσουμε ευγενικά και ωραία. Αν δεν θες, απλά προσπερνάς.
Όπως έγραψα,είναι ανθρώπινο κανείς να φοβάται. Αυτό που προσπαθώ να πω (και απορώ πώς γίνεται κάποιοι να μην το βλέπουν ήδη) είναι πως με την εφαρμογή της αξιολόγησης η έννοια της μονιμότητας παύει να είναι πλέον αυτή που ήταν μέχρι τώρα!!!!!Με την εφαρμογή της αξιολόγησης δεν γίνονται οι "δόκιμοι" μόνιμοι αλλά όλοι οι μόνιμοι εσαεί δόκιμοι!!!Τι να κάνει ένας εκπαιδευτικός το τυπικό χαρτί της μονιμοποίησης αν ανά πάσα στιγμή τα πάντα είναι υπό αίρεσιν;;;Αυτό και τίποτα άλλο εννοούσα με το "κοντόφθαλμα",το οποίο κάποιοι πήραν τόσο προσωπικά.Δεν πειράζει.Ας περάσει να φανούν οι συνέπειές της.Μόνο που τότε θα είναι αργά για δάκρυα.
Θα είμαι ειλικρινής: ούτε εγώ γνωρίζω απελπισμένους...Απλά δεν είμαι σίγουρη πως εσύ και εγώ που είμαστε συνομήλικες, διορισμένες με τον ίδιο τρόπο γραπτών εξετάσεων χωρίς να έχουμε περάσει από αναπλήρωση, που έχουμε τα ίδια πάνω κάτω προσόντα και τα έχουμε αποκτήσει την ίδια περίοδο ( χωρίς πληρωμές, με υποτροφίες και βαριές εξετάσεις), που ασχοληθήκαμε με την έρευνα και που έχουμε μια κάποια αυτοπεποίθηση πως μπορούμε να τα καταφέρουμε σε αξιολογήσεις ακόμη και διαβλητές και το σημαντικότερο: υπηρετούμε σε τουριστικές, πλούσιες περιοχές της χώρας, γνωρίζουμε τους νεοδιόριστους του μέσου όρου. Σε πολλούς που έγραψαν νωρίτερα εδώ μέσα αναγνωρίζω σημάδια απελπισίας και μόνο έτσι μπορώ να δικαιολογήσω τη στάση τους. Συμφωνώ όμως πως δεν μπορεί να εκφράζει κανέναν η υφιστάμενη ρητορική κατά της αξιολόγησης, προφανώς ούτε και εμένα. Προσπαθώ να δω τι θα έκανα η ίδια στη θέση τους και νομίζω πως παρόλο που έζησα ελπίζοντας να διδάσκω και μάλιστα ειδικά την ηλικιακή ομάδων των εφήβων όπως ήθελα, νομίζω πως θα είχα αρνηθεί. Για λόγους τιμής και αξιοπρέπειας, όχι για τον μισθό της πείνας ή τον μεγάλο αριθμό στις τάξεις, ούτε για το κοινό καλό της εκπαίδευσης δηλ. να μην περάσει η αξιολόγηση στους μόνιμους. Είμαι αυτή που είμαι, λογαριασμό δίνω μόνο στους μαθητές μου και τους γονείς τους και ζητάω λογαριασμό μόνο από εμένα. Δεν θα είχα να μου δώσω απόδειξη σε μια τέτοια περίπτωση. Αλλά δεν υπήρξα απελπισμένη, οπότε δεν ξέρω αν μπορώ να μιλάω για όσους υπήρξαν...
Καταλαβαίνω πώς το εννοείτε. Μετά θα είναι μια διαδικασία που δε θα έχει τέλος...