0 μέλη και 4 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
@ΜΑΤΗ...............
Χωρίς καμιά αντίρρηση είναι όπως το λες.Δεν το διατύπωσα ξεκάθαρα ,αλλά κάπως διπλωματικά, για να μη δώσω έντονα πολιτική χρειά στο θέμα.Θεωρώ ως δεδομένο ότι η κουβέντα γίνεται για το ισχύον κοινωνικό σύστημα.Υπάρχουν καπιταλιστικές χώρες - έτσι θέλω να πιστεύω - που έχουν καλύτερη εκπαίδευση από εμάς και αυτό φαίνεται και στην οικονομία και στο βιωτικό επίπεδο.Στην Ελλάδα παλεύουμε ουσιαστικά να βελτιώσουμε το εκπ/κό σύστημα , ώστε να γίνουμε πρώτα μια καλύτερη καπιταλιστική χώρα και μετά για όλα τα υπόλοιπα .Όμως και αυτό έχει και αυτό σημασία ! Αυτή τη στιγμή ο λαός προσδοκά να δει τη χώρα να στέκεται στα πόδια της χωρίς να έχει όραμα που να φτάνει μέχρι το σοσιαλισμό. Όταν μόνο μέλημα είναι η καθημερινότητα , το όραμα για κάτι καλύτερο πάει περίπατο. ΑΥτό το όραμα μπορεί να το αποδεχτεί και να το κατανοήσει ίσως καλύτερα μέσα από μια καλή παιδεία μέσα σε καπιταλιστικές συνθήκες.Δεν μπορούμε να περιμένουμε μια εξέγερση με αμφίβολο προσανατολισμό για να βάλουμε στόχους στην παιδεία.Οι βάσεις για τον άνθρωπο και το μέλλον πρέπει να μπουν τώρα και ο καπιταλισμός ας ακολουθήσει το δρόμο του.Η ιστορική πορεία θα δείξει πιο σύστημα ταιριάζει στον άνθρωπο , αν και για μας τα πράγματα είναι μάλλον προδιαγραμμένα.Θα τελειώσουμε τη ζωή μας σε σκληρά καπιταλιστικές συνθήκες. Αυτή η διαπίστωση επιβάλλει να παλαίψουμε για όσο καλύτερη παιδεία γίνεται , χωρίς στιγμή να εφησυχάζουμε ή να αδρανούμε.
Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά που μας έγραψε η sophie και σαφώς έχει απόλυτο δίκιο για το βάρος της σχέσης εκπαιδευτικού - μαθητών και της παιδαγωγικής πράξης.. Και όλα αυτά που μας είπε για την παιδοψυχολόγο στο ιδιωτικό.. Σκεφτείτε κάτι αντίστοιχο στη δημόσια εκπαίδευση πόσο θα βοηθούσε (σε πραγματικές συνθήκες διδασκαλίας ,στα ΠΕΚ για παράδειγμα - δηλ. πριν διδάξει επίσημα ο εκπαιδευτικός - και σε σεμινάρια από καιρού εις καιρόν, και όταν βεβαίως η αναφορά που θα δινόταν μετά, ήταν ακριβοδίκαιη και ανεπηρέαστη από κομματικά, συντεχνιακά, ρατσιστικά, σεξιστικά κριτήρια)..Όσο για την παρεξήγηση που ανέφερα marion και επιμένω, είναι γιατί πουθενά στα λεγόμενα του ..chryssoulakiού ( ), δε βγαίνει το συμπέρασμα πως αρνείται ή απορρίπτει την αξιολόγηση, το αντίθετο θα' λεγα, τους φόβους της για το πως αυτή θα γίνει εκφράζει και αναρωτιέται (όπως και γω και πολλοί εδώ μέσα) μιας και το ψάρι βρωμάει απ' το κεφάλι κι όχι από την ουρά, μήπως πρέπει να συντελεστούν οι αλλαγές σε θεμελιώδη πράγματα πρώτα, όπως πρόγραμμα σπουδών, φιλοσοφία εκπαιδευτικού συστήματος, συγγραφή βιβλίων από εκπαιδευτικούς ενεργούς και "μπαρουτοκαπνισμένους" που "μιλάνε" τη γλώσσα των παιδιών (και όχι από καθηγητές πανεπιστημίων κομματικά τοποθετημένους στις σχολές τους που δεν πατάνε ποτέ και γράφουν βιβλία που πολλές φορές δεν τα καταλαβαίνουν ούτε οι ..φοιτητές τους, πόσο μάλλον παιδιά γυμνασίου), δημιουργία λειτουργικών και καλαίσθητων σχολείων εξοπλισμένων με τα απαραίτητα για όλες τις ειδικότητες, 20μελή το πολύ τμήματα μαθητών και καθηγητές από την αρχή της χρονιάς στα σχολειά και για όλες τις ειδικότητες για να πάψει αυτή η ανωμαλία και το καρκίνωμα με τις αναθέσεις ασχέτων (μαθημάτων) σε άσχετους (καθηγητές)... Και μετά να γίνουν όλα αυτά που λες.. Και σαφώς και υπάρχουν ικανοί και αξιόλογοι άνθρωποι στο χώρο της εκπαίδευσης για να κρίνουν, όπως και κριτήρια.. Kαι κανείς μεχρι τώρα τουλάχιστον στην κουβέντα "δεν σπεύδει να απορρίψει εξ' ορισμού την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών", όπως αναφέρεις.. Όσο για το τελευταίο που λες και αντικειμενικά έχεις δίκιο (πως οι αλλαγές προκύπτουν από μας τους ίδιους), τι να το κάνουμε να προσπαθούμε να αλλάζουμε εμείς (που πολλοί από μας τους εκπαιδευτικούς το κάνουμε πολλές φορές και ειδικά τα τελευταία χρόνια με επιμορφώσεις σε νέες τεχνολογίες, περιβαλλοντικές, προγράμματα υγείας, μεταπτυχιακά παράλληλα με το εκπαιδευτικό έργο ή με χρήση εκπαιδευτικής άδειας, σεμινάρια παιδαγωγικών, παιδοψυχολογίας κλπ, και πολλοί πληρώνουν κι απ' την τσέπη τους για τέτοια σεμινάρια σε ιδιώτες, ινστιτούτα, κλπ), και όλα τα άλλα γύρω μας να μένουν ίδια και χειρότερα, ώστε η "δια βίου εκπαίδευσή μας", (γιατί περί αυτού πρόκειται, αυτό περιέγραψα) να μην μπορεί να βρεί πρόσφορο έδαφος στο διδακτικό μας έργο μέσα στις παιδικες ψυχές; Εδώ δεν έχουν λυθεί βασικότατα πράγματα στην ελληνική παιδεία κι εμείς συζητάμε για παντεσπάνια..Θέλω να πω πως στην παράγκα του καραγκιόζη και home-cinema να βάλεις, παράγκα θα 'χεις πάλι, και πιο γελοία μάλιστα..
Δε θα συμφωνήσω με τη φράση "οι δόλιοι οι καθηγητές" ούτε και γενικότερα με τη νοοτροπία ότι για όλα τα κακώς κείμενα ευθύνεται το εκπαιδευτικό σύστημα, έτσι γενικά και αόριστα...κλπ...κλπ..