0 μέλη και 4 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Παράθεση από: baarli στις Ιανουαρίου 23, 2012, 02:37:28 pmΑς βάλουν πρώτα αξιολόγηση με γραπτές εξετάσεις ΑΣΕΠ για να γίνεις καθηγητής πανεπιστημίου, και μετά να ζητάνε αξιολόγηση με γραπτές εξετάσεις ασεπ για τους δασκάλους (προστέθηκε έμφαση)Εγείρονται πολλά ζητήματα εδώ, όπως π.χ. η σχέση της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοτέλειας των ΑΕΙ με το ΑΣΕΠ, ο ρόλος των εκλεκτορικών σωμάτων και οι ανώνυμες κρίσεις, τα οποία μάλλον αγνοείς και στα οποία δε θα υπεισέλθω. Επειδή δε θέλω να πιστέψω πως λαϊκίζεις, όπως λαϊκίζουν αυτοί που διέρρευσαν τις γελοιότητες περί γραπτής αξιολόγησης στο σύνολο των ΔΥ, έχω την υποχρέωση να σε ρωτήσω: γιατί θεωρείς πως η αξιολόγηση των δασκάλων προϋποθέτει την αξιολόγηση των πανεπιστημιακών; Αλλού γράφεις ότι πρέπει πρώτα να κριθούν οι πολιτικοί (που παρεμπιπτόντως εκτίθενται σε λαϊκή ψήφο κάθε 2-3 χρόνια), και μετά οι εκπαιδευτικοί. Πάλι, γιατί; Η γνώμη μου είναι πως αν θέλεις να κρίνεις τους άλλους, πράγμα που ειδικά εσύ το κάνεις με αρκετό ενθουσιασμό, είναι ηθικά επιβεβλημένο να μην το κάνεις από το απυρόβλητο ανθρώπου που δεν έχει εκτεθεί ποτέ σε αξιολόγηση το δικό του έργο. Σε ό,τι αφορά την πληροφορία περί γραπτών εξετάσεων, πρόκειται νομίζω για πυροτέχνημα με σαφή πρόθεση να λαϊκίσει ("εγώ πρότεινα ένα πλήρες σχέδιο αξιολόγησης, αλλά φευ, δε με κάνατε πρωθυπουργό", "δεν έγινα πρόεδρος του κινήματος, γιατί τα έβαλα με τους ΔΥ"). Πρακτικά, στην Ελλάδα δεν υπάρχει η υποδομή να γίνουν εξετάσεις αυτής της κλίμακας. Δεν υπάρχουν αίθουσες, δεν υπάρχουν επιτηρητές, δεν υπάρχουν βαθμολογητές. Κυρίως όμως δεν υπάρχουν χρήματα. Πιο ρεαλιστικό θα ήταν αν διενεργούνταν εξετάσεις για όσους είναι να κριθούν για προαγωγή το Μάιο. Και πάλι όμως, η έλλειψη τεχνογνωσίας και το κόστος των εξετάσεων το καθιστούν απίθανο.
Ας βάλουν πρώτα αξιολόγηση με γραπτές εξετάσεις ΑΣΕΠ για να γίνεις καθηγητής πανεπιστημίου, και μετά να ζητάνε αξιολόγηση με γραπτές εξετάσεις ασεπ για τους δασκάλους (προστέθηκε έμφαση)
Bitch, πολύ ενδιαφέροντα και καίρια τα ερωτήματα που θέτεις και θα αποτύπωναν και την εργατικότητα του εκπαιδευτικού, αλλά πολύ φοβάμαι ότι για να απαντήσει σ' αυτά μια επιτροπή αξιολόγησης πρέπει να μπει στη διαδικασία της έρευνας, τουτέστιν να αρχίσει να ρωτά διευθυντή, συναδέλφους και μαθητές για το τι έχει κάνει και τι όχι ο κρινόμενος (γιατί οι δικές του απαντήσεις δεν αποδεικνύονται αλλιώς).Κάτι τέτοιο ενδεχομένως να έκανε ένας παλιός επιθεωρητής, αλλά σίγουρα όχι για όλους τους υπαλλήλους και μέσα σε ένα χρόνο.
αν τα παραπάνω τα "μεταφράσουμε" για τους εκπαιδευτικούς έχουμε και λέμε : - πηγαίνει στην τάξη με το που χτυπάει το κουδούνι ή αφήνει να περάσει το ακαδημαΪκό τέταρτο και αν; - έρχεται κανονικά στην ώρα του όταν ξεκινάει την πρώτη ώρα ή συνήθως αργεί γιατί τον πήρε ο ύπνος; - πόσες άδειες έχει πάρει; Υπάρχει αντιστοιχία επταώρου με άδεια; Ή Παρασκευής με άδεια; Ή Δευτέρας με άδεια; - πώς είναι η συνεργασία του με τους γονείς; Στέλνει σημειώματα απουσιών; Τηλεφωνεί προσωπικά στους γονείς; ενημερώνει την καρτέλα του μαθητή για τυχόν αλλεργίες ή άλλα προβλήματα υγείας ή / και προσωπικά των μαθητών; Ενημερώνει το σύλλογο επ΄αυτών; - χρησιμοποιεί νέες τεχνολογίες στο μάθημά του; Ή απλά φωτοτυπεί το Μεταίχμιο; Ή δεν φωτοτυπεί τίποτα; Παράγει δικό του υλικό με ασκήσεις; -
Ναι.. ειδικά από ήθος.. πλημμυρίζει η εκπαιδευτική κοινότητα.Τέλος πάντων, αυτά τα ΠΟΣΟΤΙΚΑ (δεν ανέφερε η bitch για ποιοτικά κριτήρια άλλωστε) κριτήρια αξιολόγησης θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος της αξιολόγησης.Το πρόβλημα είναι ότι σχεδόν τίποτα από αυτά δεν θα γίνει, γιατί ΔΕΝ τους ενδιαφέρει η βελτίωση της παιδείας. Σε τι κόσμο ζούμε; Δεν καταλαβαίνουμε με ποιους έχουμε να κάνουμε;
Μην μπερδεύετε αυτά που έχετε ΕΣΕΙΣ στο κεφάλι σας για την αξιολόγηση με το ΤΙ ΕΙΝΑΙ αξιολόγηση σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης!
baarli μίλησα για ΠΟΣΟΤΙΚΑ κριτήρια. Εσύ αναφέρεσαι μόνο στα ποιοτικά. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η αξιολόγηση εμπεριέχει ΚΑΙ τα δύο. Μην μπερδεύετε αυτά που έχετε ΕΣΕΙΣ στο κεφάλι σας για την αξιολόγηση με το ΤΙ ΕΙΝΑΙ αξιολόγηση σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης! Εξάλλου το πόσο συνεπής διοικητικά ειναι ένας υπάλληλος είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό αλληλένδετο με το πόσο επαρκής ουσιαστικά είναι!
Να θυμίσουμε ότι και για τον ΑΣΕΠ τα ίδια έλεγαν ότι πρωτοξεκίνησε, ότι θα είναι διαβλητός, προκάλυμμα για βόλεμα ημετέρων, "δεν γίνονται αυτά στην Ελλάδα", αλλά κατάφερε τελικά να αποτελεί πια μία νησίδα έστω στοιχειωδώς μεγαλύτερης αξιοκρατίας από αυτό που γινόταν πριν με τις προσλήψεις. Μην είμαστε λοιπόν συνεχώς σε όλα αρνητικοί. Αφήστε πρώτα να δούμε πως πάει να γίνει, και το κρίνουμε.
Και ονομάζεις αυτά τα κριτήρια ΠΟΣΟΤΙΚΑ;Είναι τελείως λάθος ως λέξη, μάλλον δεν πρέπει να είσαι φιλόλογος. Αυτά είναι υπαλληλικά-διοικητικά κριτήρια.
όχι baarli αυτά είναι ΠΟΣΟΤΙΚΑ κριτήρια. Παντού στον κόσμο! ακριβώς επειδή προέρχομαι από ένα περιβάλλον εκτός Ελλάδας είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι αυτά τα ποσοτικά κριτήρια δείχνουν πολλά περισσότερα από όσα ίσως θέλεις να πιστέψεις. Ακόμα όμως και αν θέλεις να τα ονομάσεις διοικητικά-υπαλληλικά ( αν αυτό σε κάνει να τα κατανοείς καλύτερα) θα σου υπενθυμίσω ότι ΚΑΙ ο εκπ/κός είναι υπαλληλος, υπόκειται στους ίδιους νόμους με μένα που εργάζομαι στη διοίκηση ( βλέπε πχ υπαλληλικό κώδικα), έχει τις ίδιες υποχρεώσεις με άλλους διοικητικούς υπαλλήλους, έχει το διδακτικό του ωράριο αλλά και το ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ του ωράριο και όταν αξιολογείται, αξιολογείται για το ΣΥΝΟΛΟ αυτών των ιδιοτήτων του. Επομένως βεβαίως και θα αξιολογηθεί ένας εκπ/κός για τη δουλειά που κάνει ή δεν κάνει εντός τάξης αλλά δεν μπορεί να αγνοηθεί και η όλη του συμπεριφορά και παρουσία στο σχολείο αλλά και εκτός αυτού. Είναι αλληλένδετα όλα και όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό αντιληπτό από τον εκπ/κό κόσμο τόσο καλύτερα θα "σκοράρει" ο κάθε ένας ξεχωριστά στην τελική αξιολόγηση. Εξάλλου, ρώτησες το ΠΩΣ θα γίνει η αξιολόγηση. Σου δίνω μια παράμετρο του πώς στο οποίο αναφέρθηκες. Μπορεί να μη σου αρέσει ως ιδέα αποτελεί όμως πραγματικότητα.