0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Το σχολείο όμως οφείλει να έχει μια εικόνα των σχέσεων μεταξύ των μαθητών και να φροντίσει να μην περισσέψει παιδί, επικαλούμενο πχ την ηλικία να πει ότι για την Α θα χρειαστεί ένα τετράκλινο για να μην χρειαστεί κάποιο μικρό παιδί να πάει με μεγαλύτερα. Το ποια παιδιά «περισσεύουν», στα τέλη Μαρτίου, πρέπει να το έχει καταλάβει το σχολείο.
Μα, το να «περισσεύει» (εντός πολλών εισαγωγικών) ένα παιδί δεν οφείλεται, ούτε σημαίνει κατ’ ανάγκη κάποια περιθωριοποίησή του την οποία το σχολείο όφειλε να είχε καταλάβει. Μπορεί να είναι θέμα απλής αριθμητικής. Δηλαδή, πόσα παιδιά από την Α’ τάξη συμμετέχουν; Ας πούμε δεκαέξι. Ατελής διαίρεση με το τρία (κλίνες ανά δωμάτιο), άρα σε κάθε περίπτωση ένα, οποιοδήποτε, θα «περίσσευε». Μην ξεχνάτε και ότι μιλάμε για πρόγραμμα, στο οποίο ίσως οι πιο κοντινοί φίλοι/-ες κάποιων παιδιών να μη συμμετέχουν και άρα αυτά να μη σπεύσουν εγκαίρως να κλείσουν roommates.Η δική μου εκτίμηση είναι ότι η άρνηση των γονέων να συναινέσουν οφείλεται στην πολύ εύλογη ανησυχία τους και όχι σε κάποιο αίσθημα «περιθωριοποίησης» που μπορεί να νιώθουν για λογαριασμό του παιδιού τους. Το σχολείο λοιπόν οφείλει κάπως να λύσει τον γόρδιο δεσμό, και αυτό είναι το ζητούμενο.
Παρόλο που δεν συνοδεύω σε εκδρομές η ίδια, η διαδικασία οργάνωσής τους είναι πολύ συγκεκριμένη. Και στο δικό μας σχολείο οι πολυήμερες του εξωτερικού είναι πολυήμερες σχολείου και όχι τάξεων (οι πολυήμερες εσωτερικού και οι μονοήμερες αφορούν σε τάξεις) και αυτό επειδή δεν είμαστε τόσο μεγάλο σχολείο. Έτσι αρχικά δηλώνεται πρόθεση για εκδρομή, μετά συμφωνούμε στα άτομα και μετά (ανάλογα με τον αριθμό και την αναλογία μαθητών- μαθητριών) καθορίζονται και κλείνονται τα δωμάτια ανά τάξεις. Τότε και μόνο τότε επιλέγονται οι παρέες για να μην υπάρχουν προβλήματα σαν αυτό που αντιμετωπίζετε.Υποθέτω πως μιλάμε για μαθητή που "περισσεύει" μόνο με την έννοια πως δεν έχει επιλέξει παρέα και δεν καθορίστηκαν τα δωμάτια ανά τάξεις σωστά . Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορείς να παίζεις με γονείς και μαθητή που έχεις αποδεχτεί, επειδή εσύ ως σχολείο έκανες λάθος, ούτε να βγάζεις περισσευούμενο κάποιον επειδή δεν είχε σχηματίσει παρέα λες και είναι παρείσακτος γενικά. Ο μόνος τρόπος να διορθωθεί το λάθος είναι να γίνει διερεύνηση ώστε να πάει κάποιος μαθητής που επιθυμεί με άλλη τάξη στα δωμάτια και ας σπάσει μια παρεούλα για το καλό όλων και όχι να βρει ο διευθυντής τους γονείς του παιδιού που είναι μόνο και να αρχίσει τις ανοησίες, ώστε να τους κάνει να νιώσουν άσχημα (και πόσο αντιπαιδαγωγική στάση!).Όλα όσα είπε η emmaki δηλαδή.
Το σχολείο υποχρεούται να πει συγκεκριμένη τιμή και όχι στο περίπου στους γονείς. (...) Ούτε να αναπροσαρμόσεις το αντίτιμο για όλους φυσικά."
Εξ όσων γνωριζω το τι είδους δωμάτια θα διατεθούν κανονίζεται από το ξενοδοχείο (η λεπτομερεια δλδ ποσα τρίκλινα ποσα δίκλινα) όταν οριστικοποιηθεί και ο αριθμός αγοριών κ κοριτσιών και αυτό μπορεί να επηρεάσει την τελική τιμή.
Η Έσπερος παραπάνω έγραψε το εξής:Δεν είναι, λοιπόν, ούτε ασύνηθες, ούτε ακατανόητο να υπάρχει κάποια προσαρμογή της αρχικώς προϋπολογισθείσας τιμής, αν η αναλογία που προκύπτει τελικά απαιτήσει κάτι τέτοιο. Σκεφτείτε π.χ. το εξής ακραίο αλλά πιθανό παράδειγμα: σε ξενοδοχείο με τρίκλινα δωμάτια που δεν μπορούν για χωροταξικούς λόγους να γίνουν τετράκλινα, να προκύψει στο τέλος "πλεόνασμα" ενός αγοριού και ενός κοριτσιού σε κάθε τάξη, ήτοι έξι "πλεονάζοντα" παιδιά που θα δημιουργήσουν ανάγκη για μετατροπή έξι τρίκλινων σε δίκλινα και προσθήκη έξι δίκλινων ακόμα. Επηρεάζεται η τελική τιμή, ή δεν επηρεάζεται;
Δεν ξέρω αν θα έπρεπε να έχουμε οδηγίες που θα ρυθμίζουν και το πώς αναπνέουμε, κάποια ζητήματα δεν μπορούν να προβλεφτούν ούτως ή άλλως.
Η έλλειψη αυτορρύθμισης όμως, που ενίοτε οφείλεται σε έλλειψη εμπειρίας (μπορεί στο συγκεκριμένο σχολείο να μην έχει ξανατύχει τέτοια περίπτωση), είναι που τελικά οδηγεί στην "ανάγκη" να έχεις ένα κράτος-"πατερούλη" που ρυθμίζει "και το πώς αναπνέουμε" όπως είπατε.
Δημιουργηθηκαν πρωτα οι παρεες και εκλεισαν τα δωματια;
Επαναλαμβάνω ότι, ειδικά σε εκδρομές διαταξικές και με ούτως ή άλλως περιορισμένο πλήθος συμμετοχών -θυμίζω ότι πρόκειται για πρόγραμμα-, δεν είναι δύσκολο να δημιουργηθεί το πρόβλημα. Το τάδε παιδί μπορεί να μην είχε φίλους του, ή έστω άλλα παιδιά από το ίδιο τμήμα της τάξης του, που να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, και όταν υφίσταται αυτή η συνθήκη κατά τη δημιουργία των τριάδων είναι πολύ εύκολο να βρεθεί χωρίς συγκατοίκους. Το λάθος, λοιπόν, του σχολείου, είναι που δεν ξεκαθάρισε από την αρχή ότι στην τελική τιμή μπορεί να υπάρξει απόκλιση της τάξης των 5-10 ευρώ, κάτι που θα επιτρέψει σε ένα τρίκλινο να σπάσει σε 2 δίκλινα. Από εκεί και πέρα, η μόνη εφικτή "τέτοια ώρα, τέτοια λόγια" λύση είναι η άσκηση πίεσης προς το ταξιδιωτικό γραφείο ώστε αυτό με τη σειρά του να ασκήσει την επιρροή του στο ξενοδοχείο (ή να σμικρύνει το περιθώριο του κέρδους του) προκειμένου να βρεθεί λύση με προσθήκη δωματίου χωρίς να μεταβληθεί η τιμή.
Δεν καυαλαβα παλι (ισως εγω ειμαι μειωμενη αντιληψης) πώς βρεθηκε να περισσευει το χ παιδι! Γιατι δεν περισσεψε καποιο αλλο; Εγινε καποια κληρωση; Επιλεχθηκαν οι παρεες απο την αρχη; Επιλεχθηκε το χ στην τυχη γιατι τελικα δεν εβγαινε ο αριθμος;Αυτο ειναι το πρωτο που θα ρωτησει ο γονιος!