*

Αποστολέας Θέμα: Σχολικές Εκδρομές  (Αναγνώστηκε 74818 φορές)

leonskia, vama και 6 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος ppil

• Έμπειρο μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
Απ: Σχολικές Εκδρομές
« Απάντηση #364 στις: Σήμερα στις 12:33:14 am »
Νομίζω πως διαφωνώ με όλους, αλλά συμφωνώ με τον νόμο. Θεωρώ αυτονόητο πως, όταν ο εκπαιδευτικός συνοδεύει μαθητές σε πολυήμερη εκδρομή, φέρει ο ίδιος την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για την ασφάλειά τους. Η ευθύνη αυτή δεν μπορεί να επιμεριστεί ούτε να μεταφερθεί στους γονείς, οι οποίοι, εύλογα, απουσιάζουν. Ο εκπαιδευτικός, στην πράξη, καλείται να υποκαταστήσει πλήρως τον γονέα, να εποπτεύσει ανηλίκους 24 ώρες το 24ωρο, να προλάβει κάθε πιθανό κίνδυνο και να διαχειριστεί κάθε παρέκκλιση — ακόμη και εκείνες που πηγάζουν από χρόνια ελλείμματα οικογενειακής διαπαιδαγώγησης. Αποδέχομαι δηλ. απολύτως αυτή την ευθύνη. Δεν τη θεωρώ άδικη ή υπερβολική. Δεν διανοούμαι να μεθύσει μαθητής υπό την εποπτεία μου και να πως πως φταίει η μάνα του που τον κακόμαθε.

Είναι όμως μια ευθύνη που δεν μπορεί να ασκηθεί ουσιαστικά με τα μέσα που διαθέτουμε, στις συνθήκες που επικρατούν και με τις απαιτήσεις που τίθενται από την κοινωνία και την πολιτεία. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο επιλέγω σταθερά και συνειδητά να μη συμμετέχω σε πολυήμερες εκδρομές. Ο νόμος μου δίνει το δικαίωμα να το κάνω, γι΄αυτό είναι δίκαιος. Δεν μπορώ να αναλάβω μια ευθύνη την οποία αναγνωρίζω ως δική μου, όταν παράλληλα γνωρίζω ότι δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός τρόπος να την ασκήσω με ασφάλεια, νομική κάλυψη και παιδαγωγική ισορροπία. Πρόκειται για μια απόφαση όχι άρνησης, αλλά ακέραιης ανάληψης της ευθύνης — και, κατ’ επέκταση, της απόφασης να μην την αναλαμβάνω όταν οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν.
Ξόδεψα την καρδιά μου όλη για να σε ντύσω αστραπή

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 23:47:50 »

Αποσυνδεδεμένος leon.

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Άντρας
  • Νεοδιόριστος Πάπας
    • Προφίλ
« Απάντηση #365 στις: Σήμερα στις 12:37:36 pm »
Αν ο νόμος σε οδηγεί στη ρητή άρνηση συνοδείας τότε ο νόμος είναι άχρηστος. Οπότε δεν έχει νόημα να προβλέπονται εκδρομές πέραν του σχολικού ωραρίου.

Αποσυνδεδεμένος ppil

• Έμπειρο μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #366 στις: Σήμερα στις 01:40:28 pm »
Ο νόμος είναι μια χαρά, επειδή μου επιτρέπει αν θέλω να μην συμμετέχω σε εκδρομή δήθεν εκπαιδευτική που είναι όμως "γιούρια" σε εμπορικά κέντρα και κέντρα διασκεδάσεως, που οι συνοδοί θέλουν να ζήσουν την τρελιάρικη εφηβεία που έζησαν ή στερήθηκαν ΑΛΛΑ που μου επιτρέπει να συμμετέχω ίσως σε εκδρομή ομίλου, με συνοδούς της ίδιας νοοτροπίας και μαθητές που ενδιαφέρονται για την ουσία και όχι για την απόδραση.
Ο νόμος είναι σωστός γιατί αναγνωρίζει ότι δεν είναι όλες οι εκδρομές ίδιες, ούτε στο περιεχόμενο, ούτε στον σκοπό, ούτε στην ποιότητα. Μου επιτρέπει να διακρίνω και να επιλέγω.

Αποσυνδεδεμένος Έσπερος

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #367 στις: Σήμερα στις 04:29:35 pm »
Ο νόμος είναι μια χαρά, επειδή μου επιτρέπει αν θέλω να μην συμμετέχω σε εκδρομή δήθεν εκπαιδευτική που είναι όμως "γιούρια" σε εμπορικά κέντρα και κέντρα διασκεδάσεως, που οι συνοδοί θέλουν να ζήσουν την τρελιάρικη εφηβεία που έζησαν ή στερήθηκαν ΑΛΛΑ που μου επιτρέπει να συμμετέχω ίσως σε εκδρομή ομίλου, με συνοδούς της ίδιας νοοτροπίας και μαθητές που ενδιαφέρονται για την ουσία και όχι για την απόδραση.
Ο νόμος είναι σωστός γιατί αναγνωρίζει ότι δεν είναι όλες οι εκδρομές ίδιες, ούτε στο περιεχόμενο, ούτε στον σκοπό, ούτε στην ποιότητα. Μου επιτρέπει να διακρίνω και να επιλέγω.

ΔενΔεν θα έλεγα ότι είναι ακριβώς μια χαρά, επειδή αφήνει κάπως λάσκα τις εκπαιδευτικές επισκέψεις «στα πλαίσια του αναλυτικού προγραμματος» που είναι ένα πρόσχημα για μετακινήσεις ολόκληρων τάξεων γυμνασίων. Σίγουρα όμως δεν αναγκάζει κάποιο να διοργανώσει τέτοιες επισκέψεις-εκδρομές, ούτε να συνοδεύσει. Το γεγονός ότι οι πολυήμερες έχουν κατέβει πλέον και στη Β Γυμνασίου, ας μην το πετάμε στην αξιολόγηση. Ένα σωρό εκπαιδευτικα πράγματα μπορεί να γίνουν, έστω και με το φτηνό πρόσχημα της (αυτό)αξιολόγησης, αλλά δεν είναι κι ότι σκοτώνονται όλοι οι συνάδελφοι γι αυτα. Οι πολυήμερες εκδρομές περισσότερο σαν μέσο χειραγώγησης των μαθητών μου φαίνονται, οτσν τις διοργανώνουν διευθυντές για να φαίνονται καλοί στους μαθητες, για να αποτρέπουν καταλήψεις, να κρατάνε τα παιδιά απασχολημένα με αυτόν τον… ευγενή σκοπό. Ή μέσο μαθητοπατερισμού, όταν τις κυνηγούν «συνάδελφοι». Και σαν δικαιολογία, πάντα «για τα παιδιά». Λες και είναι ένα αυτονόητο δικαίωμα στα 13 και τα 14 να σε συνοδεύει ενήλικας επαγγελματίας για να διανυκτερεύεις μακριά από το σπίτι σου.

Για τον νόμο, η ppil προφανώς επιβεβαιώνει αυτό που είπα κι εγω. Πώς φανταζόμαστε συνοδεία ανηλίκων χωρίς δική μας ευθύνη; Τι αλλαγή στον νόμο περιμένουμε; Σίγουρα είμαστε σάκος του μποξ, με την έννοια ότι δεν θα ασχοληθεί κανεις με το ποιος πούλησε αλκοολ στο ανήλικο, αλλά θα την πληρώσουμε εμείς. Ή
κάτι άλλα αίσχη με δημόσιους χώρους αναψυχής που γίνονται ατυχήματα και ποτέ δεν ευθύνεται ο υπεύθυνος του έργου ή ο δήμος, αλλά οι εκπαιδευτικοί καταδικάζονται. Σίγουρα είναι πλέον χρήσιμη η δυνατότητα αποκλεισμού μαθητών, όμως κι αυτή δεν μπορεί να τεκμηριωθεί αυθαίρετα. Εγω έχω πχ μαθητες που είναι επιφοβοι αλλά δρν έχουν ώς τώρα σοβαρές αποβολές στο σχολείο (πέρα από 3-4 ωριαίες), γιατί είναι παραβατικοί εκτός σχολείου, αλλά εγω δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω τα τοπικά κουτσομπολιά για να τους αποκλείσω προληπτικά. Εν μέρει δηλαδή κάτι γινετσι αλλά κάνοντας ένα υποθετικο σενάριο του να γινόταν μια τετοια συζήτηση για δική μας εκδρομή, αυτά τα παιδιά δεν θα μπορούσαμε να τα αποκλείσουμε.

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 23:47:50 »

Αποσυνδεδεμένος leon.

• Ιστορικό μέλος
  • Νεοδιόριστος Πάπας
    • Προφίλ
« Απάντηση #368 στις: Σήμερα στις 06:55:46 pm »
Αν ο νόμος είναι ok, τότε καλώς έπραξαν σ' όλες τις περιπτώσεις και συνέλαβαν τους καθηγητές. Όχι λοιπόν. Ο νόμος δεν είναι ok. Αν ο νόμος έχει στόχο να μη συνοδεύει πλέον κανείς και να μη γίνονται πολυήμερες τότε το κατάφερε. Όμως δε θέλει κάτι τέτοιο ο νομοθέτης. Ξέρετε τι θέλει; Και να γίνονται πολυήμερες, για να ικανοποιεί μαθητές και γονείς, και να ρίχνει το φταίξιμο στους συνοδούς. Ε, δεν πάει έτσι. Εγώ την ψυλλιάστηκα νωρίς τη δουλειά και δε συνοδεύω πουθενά. Οι συνάδελφοι, όμως, που καλή τη πίστη συνοδεύουν θα σταματήσουν μοιραία κι αυτοί. Αυτό θέλει, λοιπόν, το υπουργείο; Όχι, δεν το θέλει. Αλλά όταν θες να ικανοποιείς τους πάντες στοχοποιώντας τους καθηγητές αυτό και θα εισπράξεις.

Αποσυνδεδεμένος erietta

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #369 στις: Σήμερα στις 07:35:36 pm »
Μια αλλαγή θα ήταν να προβλέπεται ρητά συνοδεία και από μέλη του Συλλόγου Γονέων.

Αποσυνδεδεμένος ppil

• Έμπειρο μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #370 στις: Σήμερα στις 08:16:49 pm »
ΔενΔεν θα έλεγα ότι είναι ακριβώς μια χαρά, επειδή αφήνει κάπως λάσκα τις εκπαιδευτικές επισκέψεις «στα πλαίσια του αναλυτικού προγραμματος» που είναι ένα πρόσχημα για μετακινήσεις ολόκληρων τάξεων γυμνασίων. Σίγουρα όμως δεν αναγκάζει κάποιο να διοργανώσει τέτοιες επισκέψεις-εκδρομές, ούτε να συνοδεύσει....
Το σημείο αυτό αποτελεί τη μοναδική μας διαφωνία, αν και ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, πρόκειται μάλλον για μια σχετική και όχι απόλυτη διαφωνία. Η επιβολή μιας γενικής απαγόρευσης, αν και ενδεχομένως να κινούνταν προς τη σωστή κατεύθυνση, θα μπορούσε ταυτόχρονα να επιφέρει πλήθος προβλημάτων. Προκύπτει εύλογα το ερώτημα γιατί το κράτος να επιλέξει μια τόσο παρεμβατική στρατηγική, η οποία αφενός δημιουργεί πρακτικές δυσκολίες, αφετέρου υπονοεί πως οι εκπαιδευτικοί χρήζουν προστασίας λόγω έλλειψης κρίσης ή υπευθυνότητας.Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένα σχολεία, όπως τα μουσικά, έχουν ιδιαίτερες ανάγκες που καθιστούν τέτοιες δράσεις ουσιαστικές για την παιδαγωγική διαδικασία – για παράδειγμα, η πραγματοποίηση συναυλιών. Η υιοθέτηση ενός οριζόντιου περιοριστικού πλαισίου θα απαιτούσε διακρίσεις που πιθανόν να μην είναι λειτουργικές ή συμφέρουσες.

Αν ο νόμος είναι ok, τότε καλώς έπραξαν σ' όλες τις περιπτώσεις και συνέλαβαν τους καθηγητές. Όχι λοιπόν. Ο νόμος δεν είναι ok. Αν ο νόμος έχει στόχο να μη συνοδεύει πλέον κανείς και να μη γίνονται πολυήμερες τότε το κατάφερε. Όμως δε θέλει κάτι τέτοιο ο νομοθέτης. Ξέρετε τι θέλει; Και να γίνονται πολυήμερες, για να ικανοποιεί μαθητές και γονείς, και να ρίχνει το φταίξιμο στους συνοδούς. Ε, δεν πάει έτσι. Εγώ την ψυλλιάστηκα νωρίς τη δουλειά και δε συνοδεύω πουθενά. Οι συνάδελφοι, όμως, που καλή τη πίστη συνοδεύουν θα σταματήσουν μοιραία κι αυτοί. Αυτό θέλει, λοιπόν, το υπουργείο; Όχι, δεν το θέλει. Αλλά όταν θες να ικανοποιείς τους πάντες στοχοποιώντας τους καθηγητές αυτό και θα εισπράξεις.
Η θέση ότι ο νόμος είναι προβληματικός επειδή συνελήφθησαν συνοδοί εκπαιδευτικοί δεν ευσταθεί. Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο ρυθμίζει με σαφήνεια τις προϋποθέσεις και τις ευθύνες των συνοδών σε σχολικές εκδρομές. Η μη τήρησή του συνεπάγεται νόμιμες κυρώσεις και αυτό δεν συνιστά στοχοποίηση, αλλά εφαρμογή της αρχής της νομιμότητας και της διοικητικής ευθύνης. Οι εκπαιδευτικές εκδρομές είναι θεσμικά κατοχυρωμένες, όχι άτυπες πρωτοβουλίες, και προϋποθέτουν αυστηρή τήρηση διαδικασιών. Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί δεν είναι αφελείς ή αθώοι ως προς τη φύση των εκδρομών. Γνωρίζουν πολύ καλά τι συνεπάγεται η συμμετοχή τους, τόσο από παιδαγωγική όσο και από οργανωτική άποψη. Αντιλαμβάνονται πλήρως την ευθύνη που αναλαμβάνουν, καθώς και το πλαίσιο μέσα στο οποίο πραγματοποιούνται οι εκδρομές. Εάν, ωστόσο, υπάρχουν καθηγητές που συμμετέχουν σε εκδρομές ξεφαντώματος χωρίς πλήρη επίγνωση των υποχρεώσεών τους από "υποχρέωση", είναι απορίας άξιο το αν αυτό πρέπει να θεωρείται παράδειγμα προς μίμηση

Αποσυνδεδεμένος diamand

• Προχωρημένο μέλος
  • **
  • Λετ εμ καμ!
    • Προφίλ
« Απάντηση #371 στις: Σήμερα στις 08:36:51 pm »
Αν ένας ανήλικος μεθύσει σπίτι του θα συλληφθούν οι γονείς του;

Αποσυνδεδεμένος Έσπερος

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #372 στις: Σήμερα στις 08:45:14 pm »
Αν ένας ανήλικος μεθύσει σπίτι του θα συλληφθούν οι γονείς του;

πολλές φορές συλλαμβάνονται γονείς για έκθεση ανηλίκων σε κίνδυνο, όπως και για παραμέληση εποπτείας σε περιπτώσεις παραβατικών συμπεριφορών.
Θα ξαναρωτήσω λοιπόν. Συνοδεύεις εκδρομή, που καλώς ή κακώς πάντα έχει ελεύθερο χρόνο, τα παιδιά προμηθεύονται αλκοόλ και το πίνουν στα δωμάτια ή στον ελεύθερο χρόνο και μετά κάνουν καφρίλες, πχ βανδαλίζουν, κάτι τέλος πάντων που οδηγεί σε επέμβαση αστυνομίας. Ποια θεωρούμε ότι θα έπρεπε να είναι η νομική πορστασία των εκπαιδευτικών; Να πει επι τόπου ότι οκ καλέστε τους γονείς του στο τάδε τηλέφωνο, μπαγλαρώστε τον μέσα μέχρι να έρθούν, εγώ δεν φέρω ευθύνη επειδή οι γονείς είχαν υπογράψει ότι είναι ενήμεροι πως απαγορεύεται το αλκοόλ; Ή συνοδεύεις στο νοσοκομείο ανήλικο μετά από ατύχημα που έγινε σε μεταξύ τους παιχνίδι ή επειδή παραβίασαν κάποια οδηγία ή ήπιαν. Είσαι ενήλικος, εκπαιδευτικός, που συνοδεύει ανήλικο σε εκδρομή και το πας τραυματισμένο ή αδιάθετο σε νοσοκομείο. Δεν περιμένεις ότι κάποιος θα αναρωτηθεί, πώς κατέληξε το παιδί σε αυτήν την κατάσταση;

Αποσυνδεδεμένος Έσπερος

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #373 στις: Σήμερα στις 08:49:39 pm »
Το σημείο αυτό αποτελεί τη μοναδική μας διαφωνία, αν και ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, πρόκειται μάλλον για μια σχετική και όχι απόλυτη διαφωνία. Η επιβολή μιας γενικής απαγόρευσης, αν και ενδεχομένως να κινούνταν προς τη σωστή κατεύθυνση, θα μπορούσε ταυτόχρονα να επιφέρει πλήθος προβλημάτων. Προκύπτει εύλογα το ερώτημα γιατί το κράτος να επιλέξει μια τόσο παρεμβατική στρατηγική, η οποία αφενός δημιουργεί πρακτικές δυσκολίες, αφετέρου υπονοεί πως οι εκπαιδευτικοί χρήζουν προστασίας λόγω έλλειψης κρίσης ή υπευθυνότητας.Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένα σχολεία, όπως τα μουσικά, έχουν ιδιαίτερες ανάγκες που καθιστούν τέτοιες δράσεις ουσιαστικές για την παιδαγωγική διαδικασία – για παράδειγμα, η πραγματοποίηση συναυλιών. Η υιοθέτηση ενός οριζόντιου περιοριστικού πλαισίου θα απαιτούσε διακρίσεις που πιθανόν να μην είναι λειτουργικές ή συμφέρουσες.

Δεν θα έλεγα ότι είναι θέμα απαγόρευσης. Αλλά θέμα μη διευκόλυνσης. Το γενικό πλαίσιο διευκολύνει πολυήμερες και στα γυμνάσια, κάτι που θεωρώ υπερβολή, κακό προηγούμενο και ενίσχυση της κακομαθημενιάς, συγχωρέστε μου τον νεολογισμό, των παιδιών. Θα μπορούσε πχ να υπάρχει περιορισμός ημερών, ανάλογα με την τάξη. Πχ ότι σε Γυμνάσιο δεν επιτρέπεται πάνω από 1 διανυκτέρευση εκτός αν είναι κάτι που σχετίζεται ρητά με τον σκοπό της μετακίνησης και δεν αλλάζει (πχ διήμερος διαγωνισμός, διήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στον ίδιο φορέα, όχι πάμε μια μέρα Βουλή και κολλάμε άλλες 2 διανυκτερεύσεις στην Αθήνα). Ή περιορισμός δραστηριοτήτων. Να πει ότι τα Γυμνάσια πχ πάνε μόνο σε ΚΕΠΕΑ ή μόνο στη Βουλή ή μόνο σε συνέδρια. Ή να μπει ένα πλαίσιο στο πόσοι μετακινούνται για ένα συνέδριο ή ένα πρόγραμμα, δηλαδή πόσους μαθητές μπορεί να στριμώξει το σχολείο με πρόσχημα μια δραστηριότητα. Η εμπιστοσύνη στην κρίση των εκπαιδευτικών, έχει οδηγήσει σε ένα τεράστιο ξεχείλωμα της κατάστασης, κι ενώ ήταν ήδη προβληματική η πενθήμερη, προστέθηκαν και άλλοι μπελάδες. Σε μεγάλο βαθμό και από δική μας ευθύνη, αλλά σίγουρα υπάρχουν και συμφέροντα παραγόντων του τουρισμού.

Αποσυνδεδεμένος leon.

• Ιστορικό μέλος
  • Νεοδιόριστος Πάπας
    • Προφίλ
« Απάντηση #374 στις: Σήμερα στις 08:58:14 pm »
Η θέση ότι ο νόμος είναι προβληματικός επειδή συνελήφθησαν συνοδοί εκπαιδευτικοί δεν ευσταθεί. Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο ρυθμίζει με σαφήνεια τις προϋποθέσεις και τις ευθύνες των συνοδών σε σχολικές εκδρομές. Η μη τήρησή του συνεπάγεται νόμιμες κυρώσεις και αυτό δεν συνιστά στοχοποίηση, αλλά εφαρμογή της αρχής της νομιμότητας και της διοικητικής ευθύνης. Οι εκπαιδευτικές εκδρομές είναι θεσμικά κατοχυρωμένες, όχι άτυπες πρωτοβουλίες, και προϋποθέτουν αυστηρή τήρηση διαδικασιών. Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί δεν είναι αφελείς ή αθώοι ως προς τη φύση των εκδρομών. Γνωρίζουν πολύ καλά τι συνεπάγεται η συμμετοχή τους, τόσο από παιδαγωγική όσο και από οργανωτική άποψη. Αντιλαμβάνονται πλήρως την ευθύνη που αναλαμβάνουν, καθώς και το πλαίσιο μέσα στο οποίο πραγματοποιούνται οι εκδρομές. Εάν, ωστόσο, υπάρχουν καθηγητές που συμμετέχουν σε εκδρομές ξεφαντώματος χωρίς πλήρη επίγνωση των υποχρεώσεών τους από "υποχρέωση", είναι απορίας άξιο το αν αυτό πρέπει να θεωρείται παράδειγμα προς μίμηση
Δε φανταζόμουν ότι θα 'βλεπα συνάδελφο να επικροτεί συλλήψεις συναδέλφων επικαλούμενος τη νομιμότητα. Το 'δα κι αυτό. Όσον αφορά τη νομιμότητα είναι απίστευτο ότι την καταπατούν οι καρχαρίες καθημερινά, αλλά το πρόβλημα προκύπτει όταν ο εκπαιδευτικός με καλή διάθεση (χωρίς να 'ναι υποχρεωμένος) για να χαρούν τα παιδιά τα συνοδεύει και τελικά βρίσκεται μπλεγμένος. Επαναλαμβάνω ότι με αυτήν την αθλιωδέστατη συμπεριφορά του υπουργείου ουδείς να μην ξανασυνοδεύσει.

Αποσυνδεδεμένος ppil

• Έμπειρο μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #375 στις: Σήμερα στις 09:31:11 pm »
Δεν επικροτώ συλλήψεις εκπαιδευτικών. Επικρίνω, όμως, την αφέλεια με την οποία κάποιοι συμμετέχουν σε διαδικασίες χωρίς να έχουν μελετήσει το θεσμικό τους πλαίσιο και την την ασυλία των "καλοπροαίρετων παραβάσεων". Η νομιμότητα δεν είναι επιλεκτική, ούτε αναστέλλεται από την καλή πρόθεση. Και όχι, δεν έχουν όλοι οι εκπαιδευτικοί αγνές προθέσεις "για να χαρούν οι μαθητές". Υπήρξαν και υπάρχουν περιπτώσεις αδιαφορίας, ανευθυνότητας ή ακόμη και καταχρήσεων. Το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει ακριβώς γι’ αυτό: για να μη λειτουργεί η εκδρομή ως πεδίο αυθαιρεσίας. Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι εθελοντές, είναι δημόσιοι λειτουργοί, και η ευθύνη τους δεν είναι προαιρετική. Αν δεν γνωρίζουν το πλαίσιο, δεν πρέπει να συνοδεύουν. Αν το γνωρίζουν και το παραβιάζουν, αναλαμβάνουν τις συνέπειες. Ούτε επειδή δεν λειτουργεί η δικαιοσύνη σε όλες τις περιπτώσεις, δεν πρέπει να λειτουργεί πουθενά, δεν είναι επιχείρημα αυτό.

Ούτε εγώ πάλι περίμενα συνάδελφο να μου πει (έχει συλληφθεί 2 φορές) σε παραινέσεις μου να μην συνοδεύσει ξανά "σιγά, αφού μας αφήνουν ελεύθερους" και γενικά περνάμε ωραία. Βλέπεις, ο καθένας μπορεί να το βλέπει υπολογιστικά (συνάδελφος, που μάλλον θέλει την εκδρομή περισσότερο και από τους μαθητές του), ψυχρά (εγώ και ο νόμος) ή συναισθηματικά λόγω συναδελφικότητας (όπως εσύ).
« Τελευταία τροποποίηση: Σήμερα στις 09:32:53 pm από ppil »

Συνδεδεμένος Scout

• Έμπειρο μέλος
  • Με φωτιά και με μαχαίρι πάντα ο κόσμος προχωρεί
    • Προφίλ
Σχολικές Εκδρομές
« Απάντηση #376 στις: Σήμερα στις 09:54:59 pm »
Λες και είναι ένα αυτονόητο δικαίωμα στα 13 και τα 14 να σε συνοδεύει ενήλικας επαγγελματίας για να διανυκτερεύεις μακριά από το σπίτι σου.

Όσο κακό έχει κάνει στα κοινωνικά κινήματα ο άκρατος δικαιωματισμός των τελευταίων 5-10 ετών -που τελικά ενισχύει την ακροδεξιά σε όλο τον πλανήτη-, τόσο κακό κάνει και το να βαφτίζουμε τα πάντα δικαιωματισμό χωρίς να είναι. Λοιπόν όχι, προφανώς και δεν είναι «αυτονόητο δικαίωμα» ενός δεκατριάχρονου αυτό που λέτε, αλλά ούτε και θεωρώ ότι είναι κάτι προς ψόγον, όταν συμβεί. Οι εποχές έχουν αλλάξει, τα παιδιά δέχονται ερεθίσματα πανταχόθεν με καταιγιστικούς ρυθμούς, και το να τα πας μια προσεκτικά επιλεγμένη και διαμορφωμένη εκδρομή με ερεθίσματα που θα έχεις επιλέξει εσύ, θα τους ανοίξει νέους ορίζοντες πέρα από την τραπ και τα malls.

Μια αλλαγή θα ήταν να προβλέπεται ρητά συνοδεία και από μέλη του Συλλόγου Γονέων.

Νομιζω ότι καταλαβαίνετε πως αυτό δεν μπορεί να γίνει, για διάφορους λόγους, με κυριότερο το ότι τα μέλη του ΔΣ του εκάστοτε συλλόγου γονέων έχουν διαφορετικές εργασίες και δεν μπορούν να τις αφήσουν για να συνοδεύσουν εκδρομή. Εκτός αν θέλετε εφεξής να εκλέγονται στα ΔΣ των συλλόγων γονέων μόνο συνταξιούχοι ή νοικοκυρές (χωρίς να υποτιμώ καμία από τις δύο ιδιότητες, κάθε άλλο).
« Τελευταία τροποποίηση: Σήμερα στις 09:59:01 pm από Scout »

Αποσυνδεδεμένος Έσπερος

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #377 στις: Σήμερα στις 10:04:22 pm »
Όσο κακό έχει κάνει στα κοινωνικά κινήματα ο άκρατος δικαιωματισμός των τελευταίων 5-10 ετών -που τελικά ενισχύει την ακροδεξιά σε όλο τον πλανήτη-, τόσο κακό κάνει και το να βαφτίζουμε τα πάντα δικαιωματισμό χωρίς να είναι. Λοιπόν όχι, προφανώς και δεν είναι «αυτονόητο δικαίωμα» ενός δεκατριάχρονου αυτό που λέτε, αλλά ούτε και θεωρώ ότι είναι κάτι προς ψόγον, όταν συμβεί. Οι εποχές έχουν αλλάξει, τα παιδιά δέχονται ερεθίσματα πανταχόθεν με καταιγιστικούς ρυθμούς, και το να τα πας μια προσεκτικά επιλεγμένη και διαμορφωμένη εκδρομή με ερεθίσματα που θα έχεις επιλέξει εσύ, θα τους ανοίξει νέους ορίζοντες πέρα από την τραπ και τα malls.

Έχω πει πολλάκις ότι δεν είμαι κατά των εκδρομών με συγκεκριμένα ερεθίσματα. Διαφωνώ με τη λογική ότι την πενθήμερη (που ως θεσμός έχει εξευτελιστεί) την μεταφέρουμε στις μικρότερες τάξεις. Το να πάει ένα Γυμνάσιο στη Βουλή με 1 διανυκτέρευση δεν το θεωρώ μεμπτό. ΜΕ δυο λόγια, αν προταθεί στο σχολείο μου και υπάρχουν ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΙ συνοδοί, θα το ψηφίσω, αλλά δεν θα πάω. Αν πει κάποιος να πάει ομάδα μαθητών στο CERN με 4-5 διανυκτερεύσεις και περιήγηση στην Ελβετία, θα το ψηφίσω αρκεί να είναι σαφή τα κριτήρια επιλογής των μαθητών. Αν πει κάποιος για μαθητικό συνέδριο θα το ψηφίσω αρκεί οι μαθητές να κάνουν καθορισμένες συναντήσεις και εργασίες μέσα στο σχολείο χωρίς chatgpt. Αν έρθει συνάδελφος και μου προτείνει να πάει όλη η Β ή Γ Γυμνασίου 3 ή 4 διανυκτερεύσεις στο Ναύπλιο - Μυκήνες κλπ, δεν θα το ψηφίσω. Μιλώ για σχολείο με σχεδόν 100 παιδιά σε κάθε τάξη, με τεράστια ποικιλότητα στα ερεθίσματα και ξέρω από τα 100, τα 20 απλά ΧΕΣΤΗΚΑΝ για τις Μυκήνες και τον ναό που δολοφονήθηκε ο Καποδίστριας. Δεν θα ακούσουν και θα ενοχλούν τους άλλους. Δεν νομίζω ότι το σχολείο μου διαφέρει από το μέσο σχολείο, οπότε εξαίρεση θα θεωρούσα το αντίθετο. Αν ήμουν στο Γυμνάσιο λτ Ανάφης, ναι μπορεί να τα πήγαινα εκδρομή.

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32874
  • Τελευταία: Mar_mar
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1183114
  • Σύνολο θεμάτων: 19476
  • Σε σύνδεση σήμερα: 746
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)