Scout και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Τι θα πει «ελεύθερος χρόνος» σε τέτοιες περιπτώσεις; Όταν τα πας σε μουσεία, σε μνημεία, σε επιστημονικά εργαστήρια, σε βιβλιοθήκες, σε εκπαιδευτικές βιωματικές δραστηριότητες, σε ο,τιδήποτε τέτοιο τέλος πάντων, δεν είναι «μάθημα» με την τρέχουσα έννοια της καθημερινότητας και δεν είναι «υποχρεωμένα» να έχουν τεταμένη την προσοχή τους συνεχώς, ούτε θα τους ζητηθεί να εκπονήσουν μετά κάποια εργασία -αν και εγώ θα το θεωρούσα πολύ χρήσιμο ώστε να βλέπαμε πώς αφομοιώνουν τα όσα βλέπουν και ακούνε-, άρα δεν χρειάζεται «ελεύθερος χρόνος». Δεν είναι ταξίδι αναψυχής, και αυτό οφείλουν να το συνειδητοποιήσουν ήδη από τη γνωστοποίηση ότι η συμμετοχή π.χ. στον τάδε όμιλο ή στο δείνα πρόγραμμα περιέχει και εκδρομή. Οταν το πρόγραμμα της εκπαιδευτικής εκδρομής γίνεται εκ των προτέρων γνωστό (πριν καν τη δήλωση συμμετοχών), με αυτονόητη υποχρέωσή τους να γνωρίζουν ότι θα τηρηθεί ευλαβικά και χωρίς παρεκκλίσεις ειδεμή μόνο σε περίπτωση ανωτέρας βίας, δεν μπορούν μετά να επικαλεστούν ότι «άλλα νόμιζα και άλλα βλέπω να ισχύουν». Ως μόνος «ελεύθερος χρόνος» (πρέπει να) νοείται ο χρόνος των γευμάτων και των μετακινήσεων. Εκεί, ας συζητήσουν, ας χαβαλεδιάσουν, ας «αποφορτιστούν» (αν θεωρούν «πίεση» την πρόσληψη καινούργιων ερεθισμάτων).
Συνοδός σε μονοήμερη: Είχα πάρει ομάδα μαθητών και τα τηλέφωνά τους και στον ελεύθερο χρόνο (δίωρο) ήξερα ακριβώς που ήταν, γιατί κανένας μαθητής δεν τολμούσε να μη σηκώσει το τηλ. Ήμουν σχετικά ήρεμη. Οι συνάδελφοι είχαν ορίσει μέρος που θα έπιναν καφέ. Μαζί μας είχαμε ένα παιδί με αυτισμό και την παράλληλη που το συνόδευε. Ενώ πήγαινα προς την καφετέρια το βλέπω απέναντι να περνάει μόνο του το δρόμο, χωρίς φανάρι. Δέκα λεπτά το δευτερόλεπτο ο χρόνος για μένα. Πέρασε και το πήρα από το χεράκι. Έψαχνα την παράλληλη στο τηλ, δεν το σήκωνε. Καλώ τους άλλους συναδέλφους, δεν την είδε κανείς. Το παιδί μου ζητούσε φαγητό, νερό. Για να μην τα πολυλογώ έκατσα δύο ώρες μαζί του και προσκολληθήκαμε σε μερικά παιδιά της ομάδας μου. Η παράλληλη είπε πως το είχε αναλάβει μια παρέα παιδιών, πως έπρεπε να κοινωνικοποιηθεί και όχι να το έχει από το χεράκι, πως ανήκει στο διδακτικό προσωπικό και κανονικά κανείς δεν θα πρέπει να ξέρει πως την χρειάζεται το συγκεκριμένο παιδί. Απασφάλισα για πρώτη φορά στη ζωή μου. Νομίζω πως είναι κατανοητό τι εννοώ σχετικά με την οργάνωση πια.
Εμάς η μονοήμερη της Γ που είναι σε πιο μακρινό προορισμό (όσο επιτρέπει η νησιωτικοτητα) πρεπει να συνέβαλε ουσιαστικά στην εκτίναξη του μηνιαίου απολογισμού των καταστημάτων. Επισης είναι σίγουρο ότι όταν κατάλαβαν ότι τα παιδιά έχουν έρθει ορεξάτα, ανέβασαν επι τόπου τις τιμές και φυσικά χωρίς απόδειξη. Αλλά δεν πτοήθηκαν. Έκαναν λες και δεν έχουμε μαγαζιά στο νησι μας. Το φοβερό είναι το με πόσα λεφτά πήγαν εκει. Ο πιο φτωχός μαθητής μας είχε πάνω του χρήματα περισσότερα από το τι χαλάμε ως οικογένεια σε μια έξοδο για φαγητό. Και φυσικά τα χάλασε όλα σε αηδίες.
Το πολύ 5-10 λεπτά σε κάθε μουσείο με το ζόρι και μετά βόλτα και ατέλειωτα ψώνια.
Συγγνώμη, αλλά για τη διάθεση του χρόνου της εκδρομής κατά την παραπάνω αναλογία που αναφέρατε, θεωρείτε ότι φταίνε τα παιδιά; Για να καταλάβω δηλαδή επί ποίας βάσεως συζητάμε, όχι τίποτε άλλο.