0 μέλη και 9 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Μήπως ως γενική διαιρετική;
Προφανώς προσδιορίζει τον όρο πολλούς, αμέσως μετά τον οποίο υπάρχει κόμμα στη στερεότυπη έκδοση της Οξφόρδης αλλά και στην έκδοση Loeb. Κατά τη γνώμη μου, το κόμμα είναι δικαιολογημένο, καθώς η αναφ. πρόταση περιέχει πληροφορία όχι απαραίτητη για την αποσαφήνιση του όρου αναφοράς· λειτουργεί δηλαδή η αναφ. πρόταση όπως η παράθεση.
δηλαδή η πρόταση είναι προσθετική; δίνει μια επιπλέον πληροφορία, χωρίς όμως να είναι αναγκαίο συμπλήρωμα;
οὔτε γὰρ ἐξήγετο τῶν ἐκ τῆς χώρας γιγνομένων οὐδὲν οὔτ' εἰσήγεθ' ὧν ἐδεῖτ' αὐτῷερωτηση:τι θα βάζατε υποκείμενο στο "ἐδεῖτ'"πως θα χαρακτηρίζατε συντακτικά της υπογραμμισμένες λέξεις;τι είδος θα λέγατε την δευτερεύουσα πρόταση;
Το οὐδὲν δεν ταιριάζει πιο πολύ ως υποκείμενο στο οὔτε ἐξήγετο....οὔτ' εἰσήγεθ';
Αν λάβουμε το οὐδὲν ως υποκείμενο και του εἰσήγετο - πράγμα τελείως αποδεκτό - η αναφορική πρόταση θα επέχει θέση γενικής διαιρετικής, οπότε η γενική ὧν θα έχει διπλή εξάρτηση: πρώτον από το οὐδὲν και δεύτερον από το ἐδεῖτο. Αλλιώς, αν δηλ. η πρόταση ληφθεί ως υποκ. του εἰσήγετο, η εισαγωγική αντωνυμία εξηγείται μόνο ως αντικείμενο του ιδιόρρυθμου απρόσωπου ἐδεῖτο.Και οι δύο συντάξεις είναι απολύτως ορθές.
Το ἐδεῖτο ανήκει σε μια κατηγορία ιδιόρρυθμων απρόσωπων ρημάτων, τα οποία έχουν σύστοιχο υποκείμενο· έτσι κι εδώ, ως υποκ. του ρήματος εννοείται το: ἔνδεια.