0 μέλη και 7 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
εrietta:" Άρα με βάση τα παραπάνω, το αφίστασθαι πρέπει να θεωρηθεί ως αντικείμενο στην εννοούμενη περίφραση ουκ εβούλετο το πληθος".
Τώρα, μια ερώτηση πιο ουσιαστική: χρειάζεται να εννοούμε υποκείμενο εκεί όπου το γλωσσικό αίσθημα των αρχαίων Ελλήνων δεν το θεωρεί απαραίτητο;
Καὶ προσδεχομένῳ μοι τὰ τῆς ὀργῆς ὑμῶν ἔς με γεγένηται:
Το ἀφίστασθαι είναι αντικείμενο της μετοχής βουλομένῳ, που είναι κατηγορηματική. Δεν υπάρχει λόγος να πάρεις το βουλομένῳ ἦν ως περίφραση, και μάλιστα απρόσωπη. Όμοια και στο άλλο παράδειγμα από τον Θουκυδίδη (ΙΙ, 60, 1) καὶ προσδεχομένῳ μοι τὰ τῆς ὀργῆς ὑμῶν, το τὰ τῆς ὀργῆς είναι αντικ. της μετοχής.
εrietta:" Άρα με βάση τα παραπάνω, το αφίστασθαι πρέπει να θεωρηθεί ως αντικείμενο στην εννοούμενη περίφραση ουκ εβούλετο το πληθος". Sali: "Όντως η περίφραση ισοδυναμεί με το: τὸ πλῆθος οὐκ ἐβούλετο."Επομένως, για να δώσω υποκείμενο πρέπει να το αναλύσω σε ουκ εβούλετο το πληθος; Κάτι ανάλογο δηλαδή με αυτό που κάνουμε για τα ρηματικά επίθετα απρόσωπης σύνταξης; Αυτή η ερώτηση έχει να κάνει βέβαια με τις πρακτικές δυσκολίες της διδασκαλίας τέτοιων περιπτώσεων και την υποχρέωσή μας να δώσουμε οπωσδήποτε υποκείμενο.