0 μέλη και 4 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Πρώτον, είναι σωστό να ζητείται με δύο τρόπους, αφού το φημὶ και το φάσκω συντάσσονται κανονικά μόνο με απαρέμφατο; Εγώ έχω πει στους μαθητές ότι σε εξάρτηση με αυτά τα ρήματα βάζουμε μόνο ειδικό απαρέμφατο. Έπρεπε να έχω πει και ειδική πρόταση;
Δεύτερον, στην τροπή με απαρέμφατο το αὐτὸς είναι σωστό; Γιατί νομίζω ότι το σωστό είναι Ἰσοκράτης ἔφη ἑαυτὸν μέν γάρ ἡγεῖσθαι… (έτσι θα το έκανα).
Πολύ φοβάμαι, apri, ότι οι εισηγητές δεν εξέλαβαν το αὐτὸς ως επίθετο ομοιόπτωτο προς το εννοούμενο υποκ. του απαρ. (ως κατηγ. προσδιορ.) αλλά ως αντωνυμία γ΄προσώπου σε θέση υποκ. του απαρ. χωρίς να αιτιολογούν την πτώση του - και αυτό βέβαια είναι μέγα λάθος.
Αν στον πλάγιο λόγο υπάρχει ήδη το αὐτός, πρέπει να το θεωρούμε απαραίτητο και στον ευθύ λόγο, προς δήλωση ιδιαίτερης έμφασης, χωρίς να δηλώνεται το ίδιο το υποκείμενο.
Αν εδώ στον ευθύ λόγο είχαμε βουλόμεθα καὶ ἡμεῖς, στον πλάγιο λόγο, κατά τη συνήθεια του Θουκυδίδη, θα είχαμε: βούλεσθαι καὶ σφεῖς.
Στην πρόταση που παραθέτει η Dwrina δεν ξέρουμε αν υπάρχει αντιδιαστολή γιατί μάλλον είναι φτιαχτή πρόταση. Θα μπορούσε όμως και να υπάρχει.
Ο ευθύς λόγος που παρέθεσα (ἐγὼ μὲν γὰρ ἡγοῦμαι τούτων ὑπαρξάντων τελέως τὴν πόλιν εὐδαιμονήσειν) δεν είναι φτιαχτή πρόταση, αλλά από τον Ισοκράτη, Περὶ Εἰρήνης, 19, όπου δεν βλέπω αντιδιαστολή.
Άρα, βάσει της απόδοσης η χρονική μπορεί να εκφέρεται είτε με οριστική είτε με υποτακτική.
Γιατί να θεωρηθεί χρονικουποθετική; Πρέπει να προηγηθεί χρονικά αυτό που δηλώνει η μετοχή παρακαλέσαντες (Αφού παρακινήσετε ο ένας τον άλλον, βοηθήστε / ενισχύστε τους νόμους...
Δεν θυμάμαι να έχω δει περίπτωση στην οποία να υπάρχει χρονική μετοχή που αναφέρεται στο παρελθόν, ενώ το ρήμα της πρότασης αναφέρεται στο μέλλον. Αν υπάρχει, θα είναι σπάνια. Μήπως έχεις κάποιο τέτοιο παράδειγμα;