0 μέλη και 5 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Αλλά αν σε κάποιο περιβάλλον σήμαινε "η αταξία που προκαλούν οι νόμοι", η γενική θα ήταν της αιτίας.
Αυτό δεν το κατάλαβα, γενική αιτίας; Δηλαδή, "η αταξία εξ αιτίας των νόμων"; Αιτιολογείται γενική αιτίας απο την λέξη αταξία;
"τὰς γεγενημένας ἡμῖν συμφορὰς", "οἱ δ' ἀνάξιοι συμφορᾶς ἑτέροις αἴτιοι γενήσονται" (Δημ. πρὸς Λεπτίνην 163)συνάδελφοι οι παραπάνω δοτικές λογικά είναι δοτ. προσωπικές αντιχαριστικές. θα δεχόσασταν όμως την άποψη ότι είναι δοτικές αντικειμενικές από τη λέξη "συμφορά" (σὺν + φορά);
τὰς γεγενημένας ἡμῖν συμφορὰς", "οἱ δ' ἀνάξιοι συμφορᾶς ἑτέροις αἴτιοι γενήσονται" (Δημ. πρὸς Λεπτίνην 163)συνάδελφοι οι παραπάνω δοτικές λογικά είναι δοτ. προσωπικές αντιχαριστικές. θα δεχόσασταν όμως την άποψη ότι είναι δοτικές αντικειμενικές από τη λέξη "συμφορά" (σὺν + φορά);
Στο άγνωστο ,αν δοθεί μία εμπροθετη επιθετική μετοχή πχ ένεκα των εξαμαρτανοντων για συντακτική αναγνωριση,πέρα από το ότι θα πούμε ότι έχουμε έναν εμπροθετο αιτίας ,θα πρεπει να αναφέρουμε ,λέτε,ότι είναι επιθετική μετοχή;
Έχω όμως μια απορία. Αν μας δίνανε το παράδειγμα ἕνεκα τοῦ λιμοῦ ή ἕνεκα τῶν πολλῶν, θα λέγαμε: "ουσιαστικό ή επίθετο σε θέση εμπρόθετου προσδιορισμού της αιτίας στο..."; Πολύ αμφιβάλλω. Τι το ιδιαίτερο έχουν λοιπόν οι επιθετικές (ουσιαστικοποιημένες) μετοχές ή τα έναρθρα απαρέμφατα και πρέπει να δηλώνουμε ότι είναι τέτοια; Ο βαθμολογητής που θα θεωρήσει λανθασμένη ή ελλιπή την αναγνώριση "εμπρόθετος (επιρρηματικός) προσδιορισμός της αιτίας στο...", και ως εκ τούτου αφαιρέσει μέρος βαθμού από τον υποψήφιο, δεν νομίζω πως θα έχει πάρει τέτοιες εντολές από την ΚΕΕ, μάλλον δική του ιδιοτροπία θα είναι. Αλλά, πάλι, δεν είμαι σίγουρος. Ας μας δώσουν τα φώτα τους όποιοι, ίσως, έχουν διατελέσει βαθμολογητές, για να δούμε το θέμα στην πράξη.Από την άλλη μεριά, ο υποψήφιος δεν έχει να χάσει και τίποτε δηλώνοντας την ταυτότητα της επιθετικής μετοχής ή του έναρθρου απαρεμφάτου, ιδιαίτερα αν θεωρεί πως έτσι απαλλάσσεται από ανασφάλεια και άγχος.
Διαφωνώ κάθετα Sali.Προτιμώ να θεωρηθούμε αναλυτικοί παρά να διακινδυνεύσουμε. Θεωρώ άλλωστε πιο άξια λόγου αυτή τη χρήση της επιθετικής μετοχής σε σχέση με την αναμενόμενη του ουσιαστικού.Άποψή μου.