0 μέλη και 4 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Apri, θεωρείς πως η αιτιατική της αυτοπαθούς αντωνυμίας πρέπει να εννοηθεί όταν παραλείπεται ή δεν είναι απαραίτητο, αφού συμπίπτει με το υποκείμενο; Ηροδ. Ι, 44, 2 φονέα τοῦ παιδὸς ἐλάνθανε βόσκων.
Πάντως, είναι αξιοπρόσεκτο ότι, ακόμη κι όταν υπάρχει η αιτιατ. της αυτοπαθούς αντωνυμίας, η κατηγορηματική μετοχή βρίσκεται σε ονομαστική. Μπορεί όμως να κάνω και λάθος, αλλά αυτή τη στιγμή δεν μου έρχεται στο μυαλό κατηγορηματική μετοχή σε αιτιατική. Όχι πως έχει σημασία, αλλά έτσι, λόγος να γίνεται.
Δεν μπορώ να σου το πω με βεβαιότητα, αλλά ναι, σκέφτομαι ότι μάλλον σε τέτοιες προτάσεις που αναφέρονται σε ασυνείδητες πράξεις, το "λανθάνω" συντασσόταν με αυτοπαθή αντωνυμία (δεν μπορεί να είναι τυχαίο που υπάρχουν τέτοια παραδείγματα), που μπορούσε όμως και να λείπει όταν εννοούνταν εύκολα από τα συμφραζόμενα. Θα πρέπει να σήμαινε "δεν υποπίπτω στην αντίληψή μου ότι..", άρα "κάνω κάτι εν αγνοία μου" .
Καλύτερο είναι να την πεις συμπλήρωμα στο ρηματικό ουσιαστικό πύστιν. Δηλαδή ουσιαστικά είναι αντικείμενο στη ρηματική φύση του ουσιαστικού, κάτι σαν γενική αντικειμενική, αλλά δεν μπορείς να πεις ούτε το ένα ούτε το άλλο. Τέτοιες συντάξεις έχουμε με όλες τις ουσιαστικές προτάσεις.
τους την είπα πλαγια ερωτηματική από το "πύστιν" ως αντικείμενο. Μάλλον σωστά έπραξα, αν καταλαβα σωστά.
Αν τους πω, στο επόμενο μάθημα, ότι είναι συμπλήρωμα σε θέση αντικειμένου, είναι σωστό?
Το μόνο που λέμε σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πως η πρόταση είναι συμπλήρωμα του ρηματικού ουσιαστικου πύστιν.