0 μέλη και 13 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Με βάση τα υπάρχοντα παραδείγματα, το συμπέρασμα είναι ότι το απαρέμφατο του πλαγίου λόγου αντικαθιστά την απλή οριστική του ευθέος λόγου.
Δεν βλέπω πώς προκύπτει υποχρεωτικά αυτό το συμπέρασμα, όταν η σύνταξη με οριστική ήταν εναλλακτική της παλιότερης έκφρασης με απαρέμφατο.Δηλαδή, το "ἔφασαν τοὐς στρατιώτας εἰς τοῦτο τρυφῆς ἐλθεῖν, ὥστ' οὐκ ἐθέλειν ...", γιατί δεν θυμίζει τοπείσομαι γὰρ οὐτοσοῦτον οὐδὲν ὥστε μὴ οὐ καλῶς θανεῖν ;Γιατί να μην έχουμε απαρέμφατο που διατηρείται στον πλάγιο λόγο;
Θεωρητικά ένα απαρέμφατο του ε.λ. μπορεί να διατηρηθεί και στον π.λ. Φαίνεται όμως πως το απαρέμφατο του π.λ. στις συμπερασματικές προτάσεις ερμηνεύεται όπως και σε άλλες προτάσεις (χρονικές, αναφορικές), όπου μπορούμε να έχουμε στον π.λ. απαρέμφατο αντί οριστικής ή ευκτικής λόγω έλξης από άλλο απαρέμφατο (Smyth 2631). Για τις συμμπερασματικές Smyth 2269, Goodwin MT 594.
Δεν νομίζω ότι λένε αυτό ακριβώς ο Smyth και ο Goodwin σ' αυτές τις παραγράφους.Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι αναφέρουν μια ειδική περίπτωση:Όταν μια συμπερασματική πρόταση του ευθέος λόγου εκφέρεται με έγκλιση, τότε στον πλάγιο λόγο, αν εξαρτηθεί από απαρέμφατο λεκτικού ρήματος, η έγκλιση μετατρέπεται σε απαρέμφατο, ως μη ώφειλε.
Και αναφέρουν ότι το απαρέμφατο αντιστοιχεί σε έγκλιση στον ευθύ λόγο, όταν είναι μέλλοντα ή δυνητικό (δηλ. αντιστοιχεί σε οριστική μέλλοντα/δυνητική έγκλιση).
Υποθέτω πως εδώ είναι σίγουρο πως δεν θα μπορούσαν να προέρχονται από απαρέμφατο επιδιωκόμενου αποτελέσματος στον ευθύ λόγο, γιατί αυτό κανονικά είναι ενεστώτα/αορίστου (και όχι μέλλοντα/δυνητικό), αφού εγγενώς αναφέρεται στο παρόν/μέλλον.
Μόνο που το λέω ανάποδα, δηλαδή όταν το απαρ. είναι του πλάγιου λόγου, ήταν οριστική στον ευθύ λόγο. Δεν είδα πουθενά να αναφέρεται σαφώς, με συγκεκριμένο παράδειγμα, ότι το τάδε απαρέμφατο του πλαγίου λόγου αντιστοιχεί και πάλι σε απαρέμφατο στον ε.λ. Όπως προανέφερα, δεν μπορώ να αποκλείσω αυτό το ενδεχόμενο, αλλά δεν το αναφέρουν οι δύο αυτοί μελετητές.
Όχι, δεν αναφέρουν αυτό. Απόδειξη είναι το οὐκ ἐθέλειν, που παρέθεσα προηγουμένως και το αναφέρουν και οι δύο, αλλά και αρκετά απαρέμφατα άλλων χρόνων (Goodwin, 594): οὐ δύνασθαι, οὐκ αἰσχύνεσθαι, ἡγήσασθαι.Αυτό που λένε είναι ότι όταν το απαρέμφατο είναι μέλλοντα, ανήκει οπωσδήποτε στον πλάγιο λόγο και αντιστοιχεί σε οριστική μέλλοντα του ευθέος λόγου (Goodwin, 591· Smyth 2269 a). Αυτό είναι τελείως διαφορετικό. Εξάλλου το δυνητικό απαρέμφατο δεν είναι πάντοτε του πλαγίου λόγου (Smyth 2270 a)
Εξάλλου το δυνητικό απαρέμφατο δεν είναι πάντοτε του πλαγίου λόγου (Smyth 2270 a)
Αυτοί όμως λένε το αντίστροφο (ότι μια συμπερασματική πρόταση μετατρέπεται σε απαρέμφατο) αφήνοντας χώρο για απαρέμφατα του ευθέος λόγου που διατηρούνται στον πλάγιο. Δεν χρειάζεται να το πουν, γιατί είναι αυτονόητο. Δηλ. όλες αυτές οι συμπερασματικές απαρεμφατικές φράσεις του ευθέος λόγου πώς ακριβώς θα μεταφέρονταν στον πλάγιο λόγο;
Απλώς στα παραδείγματα που έχω μέχρι τώρα μελετήσει παρατήρησα ότι το σχήμα ὥστε + απαρ. (λογικό/πιθανό/υποκειμενικό αποτέλεσμα) το βρήκα μόνο στον ευθύ λόγο.