Mr_Staind και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Αλλά και ο υπερσυντέλικος θα εξέφραζε μια πράξη την οποία ο ιστορικός θα είχε αναφέρει σε προηγούμενη παράγραφο του κειμένου του, κάνοντας τώρα μνεία σ' αυτήν· και πάλι όμως η πράξη αυτή δεν είναι δυνατόν εκ των πραγμάτων να είναι προγενέστερη του ρ.
Αλλά και ο υπερσυντέλικος θα εξέφραζε μια πράξη την οποία ο ιστορικός θα είχε αναφέρει σε προηγούμενη παράγραφο του κειμένου του, κάνοντας τώρα μνεία σ' αυτήν·
Έχω μια ένσταση σ' αυτό το σημείο. Θέλω να πω πως ένας υπερσυντέλικος θα εξέφραζε μια πράξη που είχε αναφέρει ο ιστορικός, αλλά πριν κάνει κάτι άλλο. Δηλ. για εμένα, θα έδειχνε μια προτερόχρονη πράξη σε σχέση με μια άλλη πράξη του.
Μα εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με δύο πράξεις του ιστορικού· η μία, η ανάκτηση της τυραννίδας από τον Πεισίστρατο, είναι ξένη προς αυτόν και απλώς την παρουσιάζει, ενώ η άλλη, η περιγραφή του τρόπου με τον οποίο έγινε αυτή η ανάκτηση, είναι πράξη δική του. Οπότε από τη σχέση αυτών των δύο πράξεων είναι σαφές ότι η ανάκτηση της τυραννίδας, ως γεγονός, προηγείται της όποιας περιγραφής του Ηροδότου.
Μα, δεν διαφωνώ ότι η περιγραφή του Ηροδότου είναι πράξη υστερόχρονη από την ανάκτηση της τυραννίδας. Αυτό θα συνέβαινε όποιον χρόνο και αν είχε επιλέξει ο ιστορικός για τη μετοχή "ειρημένω". Αυτό το οποίο λέω είναι ότι ο χρόνος που επιλέγει για τη μετοχή, σχετίζεται με το πού τοποθετεί χρονικά την περιγραφή του τρόπου ανάκτησης της τυραννίδας σε σχέση με το παρόν της εκφώνησης της πρότασης:Αν την τοποθετούσε στο παρόν, θα ήταν ενεστώτα. Αν την τοποθετούσε στο μέλλον, θα ήταν μέλλοντα. Και τώρα που την τοποθετεί στο παρελθόν, επιλέγει ανάμεσα σε δυο χρόνους (αόριστο, παρακείμενο) τον παρακείμενο, γιατί θέλει να εκφράσει κάποια σχέση με το παρόν για το λόγο που ανέφερα.Σε σχέση όμως με την πράξη του "απολαβών" εντός της ίδιας περιόδου -το ξαναλέω-, θα δήλωνε υστερόχρονη πράξη.
Η apri βέβαια ίσως εννοεί κάτι άλλο. Αυτό που θέλω να πω εγώ (χρησιμοποιώντας τη διατύπωση της apri) είναι υποθετικό: αν η περιγραφή της ανάκτησης της τυραννίδας γινόταν, όπως είπες, σε προηγούμενη παράγραφο και στη συνέχεια μεσολαβούσε κάποια άλλη αναφορά, τότε ένας υπερσυντέλικος ἀπολαβὼν δὲ τὴν τυραννίδα τρόπῳ ὃς εἴρητο δεν θα δήλωνε μια προτερόχρονη αναφορά του συγγραφέα σε σχέση με την τελευταία (αλλά βέβαια υστερόχρονη πράξη σε σχέση με το ἀπολαβών); Διαφωνείς και με αυτό;
Τα Συντακτικά γράφουν ότι το υποκείμενο τoυ απαρεμφάτου που εξαρτάται από τα δεῖν, χρῆναι, ἀνάγκην εἶναι εννοείται σε ονομαστική, όταν αυτά εξαρτώνται από τα ρήματα ἡγοῦμαι, οἴομαι, φημί. Μόνο όμως όταν εξαρτώνται από αυτά τα ρήματα; (Τα ελληνικά Συντακτικά αναφέρουν μόνο αυτά τα ρήματα, ο Smyth όμως μιλάει γενικά για ρήματα λεκτικά και δοξαστικά.) Δηλαδή, όταν το δεῖν εξαρτάται από το νομίζω (ή από άλλο ρήμα) λογικά δεν ισχύει το ίδιο; Αυτό έχει σημασία για την ανάλυση των ρηματικών επιθέτων, ἐνόμισε πρακτέον τι εἶναι∙ αν τα παραπάνω ισχύουν και για το νομίζω, θα γίνει ἐνόμισε δεῖν πρᾶξαί τι, αν όχι, πρέπει να γίνει ἐνόμισε δεῖν αὐτὸν πρᾶξαί τι.