0 μέλη και 10 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Το καταλείπω συντάσσεται με κατηγορηματική μετοχή; Δεν βρίσκω πουθενά να αναφέρεται τέτοια σύνταξη, αλλά η μετοχή στο καταλιπὼν ὑμᾶς πολιορκουμένους μου φαίνεται κατηγορηματική (εγκαταλείπω / αφήνω κάποιον να ). Διαφορετικά θα είναι χρονική ή εναντιωματική.
ποιήσει ὥστε μήτε τῶν τειχῶν διελεῖν μήτε ἄλλο τὴν πόλιν ἐλαττῶσαι μηδέν: το ἄλλο μηδὲν είναι καλύτερο να χαρακτηριστεί αιτιατική της αναφοράς ή σύστοιχο αντικείμενο;
Για το τῶν τειχῶν συμφωνείτε με τον χαρακτηρισμό «γενική του μεριστικού αντικειμένου»; Ή προτιμάτε απλώς γενική διαιρετική; Στο ρήμα όμως, γιατί δεν νομίζω ότι πρέπει να εννοήσουμε ένα ουσιαστικό μέρος από όπου να εξαρτάται η γενική ως ονοματικός προσδιορισμός.
Κι εγώ συμφωνώ ότι δεν χρειάζεται να εννοήσουμε ένα ουσιαστικό ("μέρος"), όχι γιατί δεν εννοείται, αλλά γιατί το θεωρούμε δεδομένο σε όλες τις περιπτώσεις γενικής μεριστικής.Ας πούμε, στο "μέμνημαι τινός" δεν μπαίνεις στη διαδικασία να εννοήσεις κάτι, παρότι έχεις γενική μεριστική/αντικείμενο. Γιατί να το κάνεις στο "διαιρώ τινός";
Γιατί, αν και προσωπικά δεν το θεωρώ απαραίτητο, αλλά νομίζω ούτε και σωστό, να εννοήσουμε κάτι, φοβάμαι μήπως κάποιοι καθηγητές στα σχολεία αποφεύγουν να χαρακτηρίσουν τέτοιες γενικές αντικείμενο, δεδομένου ότι τα ρήματα από τα οποία εξαρτώνται δέχονται κανονικά αντικείμενο σε αιτιατική (ενώ για παράδειγμα το μέμνημαι, που ανέφερες, δίνεται στο σχολικό Συντακτικό στα ρήματα που συντάσσονται με γενική). Ευχαριστώ για την απάντηση!
Ο Smyth μάλιστα επισημαίνει και τη διαφορά στη σημασία του ρήματος ανάλογα με την πτώση
Έλεγα ότι θα βρω εκεί και το θαυμάζω, για το οποίο έψαχνα τη διαφορά (για τη μετατροπή παθητικής σύνταξης σε ενεργητική) στη σύνταξη με αιτιατική και γενική, αλλά δεν το αναφέρει.
Το αναφέρει στις παραγράφους 1388 και 1389
τὸ κοινὸν τοῦ θεάτρου: πώς θα χαρακτηρίζατε τη γενική; Εμένα μου φαίνεται κτητική. Το ψηφιακό βοήθημα την έχει ιδιότητας (ίσως γιατί μπορεί να γίνει επίθετο «θεατρικόν κοινόν»). Δεν βλέπω όμως το θέατρο να δηλώνει κάποια ιδιότητα, κάποιο χαρακτηριστικό γνώρισμα του κοινού, και επίσης η γενική της ιδιότητας συνήθως είναι άναρθρη.
Εγώ το σκέφτηκα με ένα παράδειγμα: Λουλούδια του αγρού (γενική της ιδιότητας) και όχι κτητική γιατί δεν δηλώνει τον κτήτορα ή τον κάτοχο μιας ιδιότητας αλλά δηλώνει την ίδια την ιδιότητα και ο προσδιοριζόμενος όρος (εδώ π.χ λουλούδι) τον κάτοχο της ιδιότητας αυτής. Νομίζω το ίδιο ισχύει και σε αυτή την περίπτωση.
Αυτές οι γενικές όμως, των οποίων η ιδιότητα, αν δηλώνεται, δεν δηλώνεται με την ίδια τη λέξη, αλλά προκύπτει κάπως αφαιρετικά, είναι σωστό να χαρακτηρίζονται της ιδιότητας;
Αν μιλάμε για "το κοινό του θεάτρου
Να σου την αλήθεια, όταν μιλούσα για κτητική στο το τὸ κοινὸν τοῦ θεάτρου δεν το είδα από την άποψη του χώρου, αλλά με την έννοια ότι το κοινό ανήκει ψυχικά ή πνευματικά στο θέατρο, όπως, όταν λέμε για κάποιον ότι ανήκει στο τάδε κόμμα (το κοινό / ο κόσμος του χ κόμματος), εννοούμε ότι ανήκει εκεί ιδεολογικά.
Αυτό που προσπαθώ να σου πω είναι ότι κατά τη γνώμη μου η πρωτοτυπική έννοια του κτήτορα έχει συγκεκριμένη αναφορά, ενώ η έννοια της ιδιότητας είναι αφηρημένη, είναι ένα γενικό χαρακτηριστικό (γι' αυτό μπορεί να αποδοθεί και με επίθετο).Ας πούμε, στο παράδειγμα "ο κόσμος αυτού του αριστερού κόμματος" για εμένα η γενική είναι κτητική, ενώ στη φράση "ο κόσμος της δεξιάς ιδεολογίας" η γενική είναι της ιδιότητας.