0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Ο σκοπός είναι να την βγάλουν φθηνότερα. Το
Παρόλο που καταλαβαίνω αυτό που βίωσες κατά την επιμόρφωσή σου από την ανιδεότητα ορισμένων, να σου επισημάνω ότι προοδευτικά το ακροατήριο αλλάζει και το διαδέχεται ένα πιο έμπειρο και ψηφιακά εγγράμματο κοινό. Η κατάργηση των διαζώσης σεμιναρίων θα στερούσε μέρος από τη συνδιαλλαγή και την ανταλλαγή εμπειριών και οπτικών που έχει ο καθένας. Η αλληλεπίδραση που είχαμε κατά τη διάρκεια της επιμόρφωσης ήταν και εποικοδομητική και πολλές φορές κινητήρια προς μεγαλύτερη εμπλοκή σε σχέση με την σύνταξη σεναρίων και την αξιοποίηση λογισμικών. Είμαστε τόσες ώρες οχυρωμένοι στις δικές μας τάξεις. Δεν είναι κακό να συνεργαζόμαστε και να ανταλλάσουμε απόψεις πάνω στη διδακτική μεθοδολογία σε ένα τέτοιο πλαίσιο. Αυτό το προσέφερε η δια ζώσης επιμόρφωση. Την εκτίμησα πολύ περισσότερο από τα ΠΕΚ!
Συμφωνώ, το πρόγραμμα μπορεί κατά τη γνώμη μου να ήταν κακό, η λογική των σεναρίων ανεφάρμοστη (αν για μία διδακτική ώρα θα πρέπει να ετοιμάζουμε διδακτικό σενάριο 15-20 σελίδων, με βιβλιογραφία κλπ θα έπρεπε να διδάσκουμε 5-6 ώρες εβδομαδιαίως όπως οι καθηγητές στα πανεπιστήμια) και πολλά από τα προτεινόμενα σενάρια εκτός πραγματικότητας,
Φυσικά και ο σκοπός είναι να εξοικονομηθούν χρήματα. Και ο μόνος τρόπος είναι να γίνουν τα προγράμματα συντομότερα. Χωρίς να γνωρίζω το εξ αποστάσεως πρόγραμμα, μπορεί αυτό να προσέφερε μια τέτοια λύση.Πάντως για το γεγονός ότι δεν μπορούν όλες οι ειδικότητες να αιτηθούν επιμόρφωσης β -εκτός από ΠΕ02, 03, 04, 19 και 60, 70 νομίζω - το δικαιολογούν προτάσσοντας ότι δεν υπάρχουν επιμορφωτές. Κάτι που δεν το πιστεύω ακριβώς. Μάλλον δεν υπάρχουν αρκετοί που αποφασίζουν γι αυτά από τους άλλους κλάδους.
Μα δεν είπα ότι στην τάξη θα εφαρμόσουμε όλο το σενάριο, αλλά οι σύμβουλοι πλέον έχουν το πρότυπο των σεναρίων και δεν ζητούν απλά σχέδιο μαθήματος, όπως στο παρελθόν. Θέλουν ολοκληρωμένα διδακτικά σενάρια.
Το 7 είναι αστείο που το αναφέρεις. Ποια είναι η υποστήριξη και το υλικό, σε ψηφιακή μορφή; μπορεί να διαβάσει πχ κανείς το θεωρητικό κομμάτι των παιδαγωγικών σε ψηφιακή μορφή; ποιος διαβάζει περισσότερες από 2-3 σελίδες ψηφιακά, χωρίς να κοκκινίσουν τα μάτια του; επιτρέπεται να μην προβλέπεται έντυπο υλικό; τόσα εκατομμύρια ξοδεύουν.
Ποια είναι η καλή οργάνωση, που σε περιοχές που υπήρχαν 100 επιμορφούμενοι, άνοιξαν πχ μόνο 20 θέσεις για τις εξετάσεις, επειδή ήταν απλήρωτοι οι εμπλεκόμενοι και δεν θέλανε να εργαστούν στις εξετάσεις. το ξέρεις ότι υπήρχαν επιμορφούμενοι που έπρεπε να ταξιδέψουν 200 και 300 χλμ, για να δώσουν εξετάσεις; συνάδελφος από Καβάλα πήγε αν θυμάμαι καλά στα Γιάννενα για να δώσει εξετάσεις, επειδή οι θέσεις που δόθηκαν για τις εξετάσεις δεν επαρκούσαν. Αυτό είναι η καλή οργάνωση; περίμενες οι συνάδελφοι πάνω από τους υπολογιστές τους, να ανοίξει η πλατφόρμα για να κλείσουν θέση για τις εξετάσεις με το δάχτυλο πάνω από το Enter, όποιος το πάτησε πρώτος έδωσε εξετάσεις και οι άλλοι 1 χρόνο αφού τελείωσαν την επιμόρφωση περιμένουν τον επόμενο κύκλο εξετάσεων. Να πούμε για τη γελοιότητα η επιμόρφωση να ξεκινάει το Φεβρουάριο και να μεσολαβούν 2,5 μήνες, χωρίς μάθημα; αυτό είναι οργάνωση; σε ποιο εκπαιδευτικό σύστημα, οποιοδήποτε μάθημα διακόπτεται για 2,5 μήνες και τελειώνει μετά από τέτοιο διάλειμμα;και η απάντηση των υπευθύνων είναι ότι οι ρυθμοί τους είναι τέτοιοι που δεν προλαβαίνουν από το Σεπτέμβρη να οργανώσουν τμήματα έγκαιρα για να πραγματοποιούνται τα σεμινάρια μέσα σε μία σχολική χρονιά; ας αλλάξουν ρυθμούς, ας δουλέψουν λίγο όπως δουλεύουμε εμείς. Σε ποιο εκπαιδευτικό σύστημα το τέλος των μαθημάτων με την εξέταση απέχει 1 χρόνο ή και περισσότερο;
Να σχολιάσω το 4; και γιατί να δημιουργούμε εμείς το υλικό; ποια η δουλειά του ΙΕΠ και των συμβούλων; είναι δυνατόν; σε ποια χώρα ο εκπαιδευτικός δημιουργεί το διδακτικό υλικό; σε ποια χώρα του κόσμου δεν υπάρχουν διδακτικά εγχειρίδια με έτοιμα διδακτικά σενάρια για όλες τις ενότητες; στη Ζιμπάμπουε ίσως. Η δουλειά του εκπαιδευτικού δεν είναι να καλύπτει τις ελλείψεις των συμβούλων και του ΙΕΠ, αλλά να εφαρμόζει τα διδακτικά σενάρια που θα έπρεπε να υπάρχουν στα εγχειρίδια, μέσα στην τάξη. Να τα προσαρμόζει στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες των μαθητών του και βέβαια, ανάλογα με τα μέσα που υπάρχουν και τις συνθήκες που επικρατούν στην τάξη που καλείται να διδάξει. Από που κι ως που είναι θετικό το να φορτώνουμε στην καμπούρα του εκπαιδευτικού τη δουλειά των άλλων.
Δεν τα γράφω για σένα προσωπικά, αλλά εντάξει η αλήθεια έχει πολλές πλευρές. Αν είσαι επιμορφωτής μπορεί να θεωρείς θετικό το
Συμφωνώ, το πρόγραμμα μπορεί κατά τη γνώμη μου να ήταν κακό, η λογική των σεναρίων ανεφάρμοστη (αν για μία διδακτική ώρα θα πρέπει να ετοιμάζουμε διδακτικό σενάριο 15-20 σελίδων, με βιβλιογραφία κλπ θα έπρεπε να διδάσκουμε 5-6 ώρες εβδομαδιαίως όπως οι καθηγητές στα πανεπιστήμια) και πολλά από τα προτεινόμενα σενάρια εκτός πραγματικότητας, αλλά το μεγάλο και αναντικατάστατο όφελος ήταν η επικοινωνία με άλλους συναδέλφους και η ανταλλαγή εμπειριών, προτάσεων διδασκαλίας και απόψεων για τη διδασκαλία του αντικειμένου μας. Μην ξεχνάτε ότι σκοπός του
Πάντα τα πράγματα πρέπει να τα βλέπεις σε σύγκριση με όσα έχουν γίνει, εξου και ξεκίνησα λέγοντας για την αξία του προγράμματος με ότι άλλο επιμορφωτικό πρόγραμμα έχει γίνει ποτέ στην εκπαίδευση μέχρι τώρα.Επίσης οι απόψεις μας είναι υποκειμενικές. Εγώ δεν έχω πρόβλημα με το ψηφιακό υλικό το διαβάζω από την ταμπλέτα από το pc και δεν πονάνε τα μάτια μου. Εσύ έχεις και σεβαστό. Εγώ όταν θέλω κάτι εκτυπώνω εσύ όχι για τους δικούς σου λόγους που είναι σεβαστοί. Αλλά η ουσία είναι ότι υπάρχει ΥΛΙΚΟ, σε σχέση με όλα τα άλλα προγράμματα που έχω δει, εδώ έχουμε ΥΛΙΚΟ και μάλιστα επικαιροποιείται αυτή είναι η ουσία.Αυτά που αναφέρεις δεν είναι θέμα οργάνωσης είναι θέμα υποχρηματοδότησης. Αν δεν πληρώνουν τότε λογικό είναι αυτό που έχει σχεδιαστεί να έχει πρόβλημα και να δημιουργεί όσα είπες. Ακόμα και η υποστήριξη μέσω του helpdesk που είναι απίστευτα γρήγορη στην ανταπόκριση του, θα καταρρεύσει αν δεν πληρωθεί ο κόσμος. Το ότι μια - δυο φορές λοιπόν υπήρξαν προβλήματα γιατί υπήρχε χρηματοδοτικό κενό δεν μπορεί να αμαυρώσει το πρόγραμμα για την δομή του αλλά και το πως λειτουργεί τόσα χρόνια.με συγχωρείς άλλα μάλλον αλλιώς τα ερμηνεύουμε τα ίδια πράγματα... η δική μου τάξη είναι διαφορετική από την δική σου, μπορεί να έχουμε το ίδιο ΑΠΣ αλλά η διαμόρφωση μου δεν θα είναι η ίδια με την δική σου. Προσωπικά θεωρώ ότι οι περισσότεροι συνάδελφοι δεν λειτουργούμε ως ρομπότ ακολουθώντας κάποιο προγραμματισμό αλλά πατάμε πάνω σε αυτά που υπάρχουν και φτιάχνουμε ΚΑΙ δικό μας υλικό. Οπότε ναι για εμένα ο εκπαιδευτικός πρέπει να έχει το δικό του υλικό, να ξέρει να το δημιουργεί να το τροποποιεί να το επικαιροποιεί. Αν εσύ περιμένεις οι σύμβουλοι να στα έχουν έτοιμα και να τα διδάξεις το πιο πιθανό είναι να βρίζεις του σύμβουλους. Το πρόγραμμα σου μαθαίνει πως να φτιάχνεις το υλικό σου λαμβάνοντας υπόψη το υπάρχον υλικό, την παιδαγωγική, την διδακτική, τις ΤΠΕ και φυσικά τους μαθητές σου. Το ερώτημα είναι απλό αν θέλεις να μάθεις να φτιάχνεις τότε γιατί είσαι αντίθετος με το σκεπτικό αυτό; κάτι σου έκανες κάποιος σύμβουλος εσένα δεν θα μου το βγάλεις από το μυαλό Έχω υπάρξει επιμορφούμενος πριν πολλά χρόνια όπως και επιμορφωτής οπότε μάλλον είμαι εξαίρεση στην γενίκευση που έβγαλες. Πρέπει να είχες πολύ τραυματική εμπειρία για να παίρνεις πάνω σου όλους τους επιμορφουμενους γενικεύοντας, μου κάνει εντύπωση γιατί δεν το έχω ξαναδεί να το κάνεις όσο καιρό σε παρακολουθώ στο φόρουμ.
Το σίγουρο ειναι οτι αν σταματήσει το