*

Αποστολέας Θέμα: Λατινικά Γ' Λυκείου  (Αναγνώστηκε 774924 φορές)

0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος para5

• Moderator
  • Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Άντρας
    • Προφίλ
Απ: Λατινικά Γ' Λυκείου
« Απάντηση #224 στις: Ιουλίου 23, 2010, 06:37:54 pm »
συνέχεια με την έννοια ότι ο μαθητής βλ'επει γραμματικά ,συντακτικά φαινόμενα που ομοιάζουν με τ΄αρχαία

ελληνικά και εξοικειώνονται με τα φαινόμενα της γλώσσας ,η κοινή καταγωγή ...πάλι είναι η εξής μία τ αρχαία

ελληνικά και η επίδραση που άσκησαν σ όλη τη μετέπειτα λατινική γραμματεία από κει και πέρα ο καθείς έχει την άποψη του αλλά ας μη ξεχνάμε ότι μιλάμε για διδασκαλία σε παιδια λυκείου και όχι σε φοιτητές φιλοσοφικής ,εμενα προσωπικα το άγνωστο θα με γοητευε,μαθημα ειδίκευσης ήταν εξάλλου ,ωστόσο δύσκολο εδώ δε μπορούν να αποδοσουν στα νέα ελληνικα το αρχαίο εμείς θα τους βαζαμε λατινικό;
Σίγουρα τα λατινικά του λυκείου αποτελούν συνέχεια (διδακτική), με την έννοια ότι ο μαθητής βλέπει φαινόμενα που τα έχει ήδη διδαχτεί στα αρχαία σε προηγούμενες τάξεις.
Εννοείται φυσικά ότι η καταγωγή της λατινικής γλώσσας δεν "είναι η εξής μία τ αρχαία ελληνικά". Αν είσαι φιλόλογος και πιστεύεις κάτι τέτοιο, ασφαλώς θα πρέπει να ξεσκονίσεις τις γνώσεις σου.

Επίσης, το ότι κάνουμε μάθημα σε μαθητές λυκείου και όχι σε φοιτητές δε δικαιολογεί το να υποτιμούμε τη νοημοσύνη τους. Ούτε είναι υποχρεωμένοι οι μαθητές να ακούνε (και κάποιοι από αυτούς δυστυχώς να πιστεύουν) τέτοιες εθνικιστικές ανοησίες.

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 21:28:58 »

Αποσυνδεδεμένος Εγώ είμαι

• Έμπειρο μέλος
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Προφίλ
« Απάντηση #225 στις: Ιουλίου 23, 2010, 06:47:03 pm »
αγαπητέ διδάσκετε ;

σε μαθητές για προετοιμασια στις πανελλήνιες;

εχετε δει ποτέ την ύλη και τα μαθήματα της θεωρητικης;

αν υποτιμάμε την κριτική ικανότητα τους με τα λατινικά τότε τι να πούμε για τα θεματα ν/ε ιστορίας !!!

σε κάθε περιπτωση μπορεί να διαφωνείτε αλλά οι γνωσεις μου δε χρειάζονται κανένα ξεσκόνισμα εσείς ωστόσο το χαλκιδικό αλφάβητο το γνωρίζετε που ταξίδεψε στη σικελία ή να σας παραθέσω βιβλιογραφια Μπαμπινιώτη ;

εστω κάτι απλούστερο

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CE%B1%CE%BB%CF%86%CE%AC%CE%B2%CE%B7%CF%84%CE%BF
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 23, 2010, 06:58:52 pm από Ερση »

Αποσυνδεδεμένος fivo

• Ιστορικό μέλος
  • ΠΕ 02
    • Προφίλ
« Απάντηση #226 στις: Ιουλίου 23, 2010, 06:56:38 pm »
παιδιά με βοηθάτε πολύ διαβάζοντας τις απόψεις όλων σας. εγώ λάτρευα τα λατινικά στο απώτατο παρελθόν ως το πιο πανεύκολο της γ δέσμης. Αυτό που όμως με γοήτευε, αν και δυσκολότερο, ήταν και είναι τα αρχαία και ιδίως το άγνωστο. Το πρόβλημά μου με τα Λατινικά είναι ότι από τη μια πλήττω αφόρητα με τα κείμενα και από την άλλη μου φαίνονται πια σκέτοι κανόνες γραμματικής-συντακτικού. Δεν με προκαλούν να τα διδάξω... :(
Είμαι όλη αυτιά και μάτια προκειμένου να τα ξαναγαπήσω... :-\

υγ. παρακαλώ, όχι αντιπαραθέσεις για το ποιος τα ξέρει καλύτερα. έχω ανάγκη να σας ακούσω, για αυτό ζητώ τη συνδρομή σας.

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #227 στις: Ιουλίου 23, 2010, 07:01:30 pm »
συμφωνώ ότι ειδικά στην αρχή είναι ανιαρό μέχρι ο μαθητής να μάθει συζυγίες -ουσιαστικά και τα συναφή

,όταν όμως φτάσει στο σημείο  να κανει μετατροπές μετοχων σε προτση ,πλάγιο λόγο ,χρονικές αντικαταστάσεις

,πραγματικα βλέπεις ότι ο μαθητής χαίρεται και το βλέπει σαν παιχνίδι

πολλές φορές ενθουσιάζονται και με ομοιότητες σε λέξεις των αγγλικών ,καταλαβαίνουν ότι ειναι βαση των 

δυτικών γλωσσών ,γενικά είναι το πώς θα τους το μεταδώσεις ναι είναι μια ξένη γλώσσα αλλά είναι και η

γλώσσα <<σου>> με την έννοια ότι είμαστε πολίτες του δυτικού κόσμου
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 23, 2010, 07:17:33 pm από Ερση »

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 21:28:58 »

Αποσυνδεδεμένος para5

• Moderator
  • Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #228 στις: Ιουλίου 23, 2010, 07:24:09 pm »
αγαπητέ διδάσκετε ;

σε μαθητές για προετοιμασια στις πανελλήνιες;

εχετε δει ποτέ την ύλη και τα μαθήματα της θεωρητικης;

αν υποτιμάμε την κριτική ικανότητα τους με τα λατινικά τότε τι να πούμε για τα θεματα ν/ε ιστορίας !!!

σε κάθε περιπτωση μπορεί να διαφωνείτε αλλά οι γνωσεις μου δε χρειάζονται κανένα ξεσκόνισμα εσείς ωστόσο το χαλκιδικό αλφάβητο το γνωρίζετε που ταξίδεψε στη σικελία ή να σας παραθέσω βιβλιογραφια Μπαμπινιώτη ;

εστω κάτι απλούστερο

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CE%B1%CE%BB%CF%86%CE%AC%CE%B2%CE%B7%CF%84%CE%BF

1. Το αλφάβητο ταξίδεψε (όπως είχε ταξιδέψει και πριν με τους Φοίνικες), όχι η γλώσσα. Ελπίζω να καταλαβαίνεις τη διαφορά.

2. Επίσης πουθενά δεν έγραψα ότι τα λατινικά υποτιμούν την κριτική ικανότητα των μαθητών. Μάθε να διαβάζεις.

Αποσυνδεδεμένος syrrahm

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #229 στις: Ιουλίου 23, 2010, 07:26:04 pm »
Τα Λατινικά εγώ ποτέ δεν τα βαρέθηκα σαν μάθημα, ούτε  και είχαν κάποια ιδιαίτερη δυσκολία, τουλάχιστον αυτά που μαθαίναμε στο Λύκειο. Θυμάμαι ότι ένας βαθμός κάτω από 19 στις πανελλήνιες θεωρούνταν αποτυχία και εγώ πήρα τόσο!
Η αρχαία ελληνική γραμματεία σαφώς άσκησε μεγάλη επίδραση στη λατινική, αλλά νομίζω ότι είναι άστοχο να λέμε -αν δεν μπορούμε να το αποδείξουμε- ότι τα λατινικά ή όλες οι δυτικές γλώσσες ανάγονται στα αρχαία ελληνικά. Το ότι το χαλκιδικό αλφάβητο ταξίδεψε στην Ιταλία δε σημαίνει ότι ταξίδεψε και η ελληνική γλώσσα (απλά το σύστημα γραφής). ;)

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #230 στις: Ιουλίου 23, 2010, 07:41:31 pm »
και συ para 5 μάθε ν απαντάς επι της ουσιας !!!!μπορεί μεν να δανείστηκε η ελληνική τη μορφή του φοινικικού

αλλά αν δεν ήταν τα φωνήεντα της ελληνικής κανείς και πουθενα δε θα καταλάβαινε τί είναι γραμμένο

,διότι το φοινικικό είχε μόνο σύμφωνα !!!στοιχειώδη μαθηματα

γλωσσολογίας δε σας έκαναν στη σχολή;

<<η λατινική καλλιεργήθηκε συστηματικά μετά την ιστορική συνάντηση των Ρωμαίων με τους Ελληνες το 240π.Χ.>>σελιδα 10 σχ βιβλίου
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 23, 2010, 08:13:26 pm από Ερση »

Αποσυνδεδεμένος para5

• Moderator
  • Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #231 στις: Ιουλίου 23, 2010, 08:15:01 pm »
Επί της ουσίας απαντάω. Απλά εσύ δεν είσαι σε θέση να το καταλάβεις.
« Τελευταία τροποποίηση: Αυγούστου 07, 2010, 10:04:44 am από para5 »

Αποσυνδεδεμένος bubuka

• Προχωρημένο μέλος
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #232 στις: Ιουλίου 24, 2010, 08:10:22 am »
παιδιά με βοηθάτε πολύ διαβάζοντας τις απόψεις όλων σας. εγώ λάτρευα τα λατινικά στο απώτατο παρελθόν ως το πιο πανεύκολο της γ δέσμης. Αυτό που όμως με γοήτευε, αν και δυσκολότερο, ήταν και είναι τα αρχαία και ιδίως το άγνωστο. Το πρόβλημά μου με τα Λατινικά είναι ότι από τη μια πλήττω αφόρητα με τα κείμενα και από την άλλη μου φαίνονται πια σκέτοι κανόνες γραμματικής-συντακτικού. Δεν με προκαλούν να τα διδάξω... :(
Είμαι όλη αυτιά και μάτια προκειμένου να τα ξαναγαπήσω... :-\

υγ. παρακαλώ, όχι αντιπαραθέσεις για το ποιος τα ξέρει καλύτερα. έχω ανάγκη να σας ακούσω, για αυτό ζητώ τη συνδρομή σας.

οσες φορες τα διδαξα, παρατηρησα οτι στους μαθητες αρεσει-ειδικα στην αρχη να τα βλεπουν οπτικοποιημενα. χρησιμοποιησε πινακες, σχεδιαγραμματα, καθως και αντιστοιχιες με τα αρχαια, αλλα και τα νεα ελληνικα
η επανασταση ξεκιναει απο μεσα μας

Αποσυνδεδεμένος virgi

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #233 στις: Αυγούστου 04, 2010, 08:04:48 pm »
Ποιο βοηθημα θα προτεινατε για τις μεταφρασεις κυριως  των κειμενων της Γ Λυκειου? Γιατι παρατηρω πολλες διαφορετικες μεταφρασεις και δε ξερω πως διορθωνουν στο τελος? Με βαση το λεξιλογιο του βιβλιου?

Αποσυνδεδεμένος para5

• Moderator
  • Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #234 στις: Αυγούστου 04, 2010, 11:41:15 pm »
Μαρκαντωνάτος με τα χίλια.

Αποσυνδεδεμένος elbono

• Πλήρες μέλος
  • ΠΕΟ2
    • Προφίλ
« Απάντηση #235 στις: Αυγούστου 05, 2010, 02:54:23 pm »
και του Καμπουρη ειναι καλο εκδ.πατακη. :)

Αποσυνδεδεμένος elbono

• Πλήρες μέλος
  • ΠΕΟ2
    • Προφίλ
« Απάντηση #236 στις: Αυγούστου 05, 2010, 02:56:07 pm »
να σας ρωτησω βρε παιδια...θελω να κανω μια επαναληψη της β λυκειου πριν ξεκινησω τη γ εχετε να προτεινετε ασκησεις που μπορω να δωσω??

Αποσυνδεδεμένος kozzi1

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #237 στις: Αυγούστου 05, 2010, 02:56:29 pm »
...διορθωνουν με βαση τις μεταφρασεις στο βιβλιο του καθηγητη...μονο.

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32873
  • Τελευταία: eirini0709
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182730
  • Σύνολο θεμάτων: 19473
  • Σε σύνδεση σήμερα: 699
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)